ac
Rock
AC/DC: De hechte band met Nederland

Op 27 juli 1979 verscheen Highway To Hell. Het was het album dat AC/DC de wereldwijde doorbraak bezorgde waar de band en de platenmaatschappij naar snakten. Al een jaar eerder scoorde het Australische vijftal in ons land – en nergens anders – een afgetekende top 10-hit met een luidruchtige ode aan een groupie: Whole Lotta Rosie. Waar was dat vroege hit-succes in ons land aan te danken?

Pop
Classic Single: Billie Jean van Michael Jackson

Het album Thriller dat eind November 1982 verschijnt, wordt vooraf gegaan door de single The Girl is Mine, het duet tussen Jackson en Paul McCartney. De single brengt enig succes. Na de feestdagen van 1982 brengt Jackson’s platenlabel de baanbrekende single Billie Jean uit.

Pop
Michael Jackson’s Smooth Criminal dansmove verklaard…

Hoe kon Michael Jackson in de clip van Smooth Criminal zover voorover buigen zonder te vallen?

Rock
Classic Album: AC/DC’s Back In Black

Het Australische AC/DC maakt energieke bluesy hardrock en zingt over seks, drugs/drank en rock & roll. Keer op keer. Dat geldt zelfs voor Back In Black, ’s werelds een na best verkochte album. Opvallend, want het verscheen al een half jaar na de dood van frontman Bon Scott, die overleed na een avondje doorhalen. Vandaag is het album 38 jaar geworden.

Rock
30 succesvolle metal-albums door de jaren heen

Niet zo bekend met metal? Wij stelden een lijst voor je samen van 30 (heavy) metalalbums door de jaren heen. Het gaat om pure klassiekers en sterk verkopende heavy albums die dankzij hun succes soms zelfs naar de mainstream konden doorstoten. ‘Horns up!’

Rock
Rage Against The Machine: Terug op de barricades

Geweldig nieuws voor de vele fans van Rage Against The Machine. Begin november werd bekend dat de Amerikaanse rockband weer bij elkaar komt, in eerste instantie voor vijf optredens in het eigen land. Hopelijk volgen er snel meer data, natuurlijk ook in Nederland. Zou de band bijvoorbeeld geen gedroomde headliner van Pinkpop zijn? Tot het zover is een overzicht van de muzikale wapenfeiten tot nu toe van het kwartet uit Los Angeles.

Rock
Pearl Jam: het succes in tien studioalbums samengevat

Op 22 & 23 juli 2020 doet de band Nederland aan en treedt het op in de Ziggo Dome te Amsterdam. Pearl Jam: het succes in tien studioalbums samengevat.

Rock
AC/DC

Alles wat je wilt weten over de carriere van AC/DC.

Pop
Backstreet Boys

Alles wat je wilt over de carriere van Backstreet Boys.

Rock
Fleetwood Mac

Alles wat je wilt weten over de carriere van Fleetwood Mac.

Various
Fight The Power!

Sinds de dood van George Floyd staan de grote Amerikaanse steden in brand. De taferelen van protest en geweld doen denken aan die van de late jaren zestig of de vroege jaren negentig, toen geweld tegen zwarte burgers ook al heftige reacties opriepen. De geest van die turbulente tijden werd door de jaren heen verwoord door onder anderen Sam Cooke, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Public Enemy en Rage Against The Machine. Een overzicht van vijftien indringende songs, voortgekomen uit het zwarte protest.

Rock
Back In Black: De wonderbaarlijke wederopstanding van AC/DC

Na de plotselinge dood van zanger Bon Scott in februari 1980 gaf niemand meer een cent voor de toekomst van AC/DC. Wat moest de Australische hardrockband immers zonder zijn charismatische frontman? Tot verbazing van iedereen sloeg de groep al na een paar maanden terug met een album waarmee alle verkooprecords verpulverd werden. Back In Black, dat precies 40 jaar geleden verscheen, hoeft in de lijst best verkochte albums aller tijden alleen Thriller van Michael Jackson boven zich te dulden.

Rock n Roll
Herman Brood's Shpritsz: het succesverhaal van deze Nederpopklassieker

Rock-‘n’-roll junkie Herman Brood werd op 5 november 1946 geboren in Zwolle. Ter ere van zijn geboortedag blikt The Legacy Of Music terug op Shpritsz, het doorbraakalbum van Herman Brood & His Wild Romance. We herleven het succesverhaal van deze Nederpopklassieker door de ogen van gitarist Dany Lademacher en voormalig Relight Studio-engineer Robin Freeman.  

Rock n Roll
AC/DC's Power Up: Een schot in de roos

Pakkende songs, effectieve gitaarakkoorden, halsbrekende solo’s en teksten vol vette knipogen – Power Up biedt alles wat je terug wilt horen op een album van AC/DC. En meer. De legendarische Australische hardrockband laat met dit energieke werkstuk horen dat het een periode vol tegenslagen en tragiek eindelijk achter zich gelaten heeft. Het enige wat ontbreekt, is de bijbehorende wereldtournee. Maar hopelijk is dat een kwestie van tijd.

Rock
The White Stripes - Minder is meer

In februari 2011 maakte The White Stripes bekend definitief te stoppen. ‘Om uiteenlopende redenen’, lichtte het persbericht toe. ‘…Maar vooral om te koesteren wat zo mooi en speciaal aan de band was.’ Het was het passende einde van een duo waarin de passie voor de muziek en de integriteit waarmee die gespeeld werd altijd centraal stond. Aan zes baanbrekende albums, een stapel explosieve singles en een reeks onvergetelijke optredens over de hele wereld was simpelweg niets meer toe te voegen. Na veertien opwindende jaren was het tijd voor iets nieuws voor drummer Meg en zanger, gitarist en componist Jack White.

Rock
Het verhaal achter White Stripes' Seven Nation Army

Het verhaal achter...White Stripes - Seven Nation Army (2003)

2000s
Foo Fighters Learn To Fly (2000)

In onze serie de 2000s Tuesday music video zetten we een muziekvideo uit de periode 2000-2009 in de spotlichten. Vandaag Foo Fighters - Learn To Fly uit 2000. 

 

 

Rock
De tien van...The White Stripes

Vandaag, vrijdag 12 februari, komt The White Stripes Greatest Hits uit, het eerste, echte verzamelalbum van het Amerikaanse duo. Tien jaar lang waren Meg en Jack White dankzij hun explosieve optredens en altijd weer verrassende singles en albums een van de meest bijzondere rockacts van hun tijd. Het is ook alweer tien jaar geleden dat ze definitief hun eigen weg gingen. Gelukkig hebben we de muziek nog en die klinkt nog even vitaal en intens als destijds. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar favorieten. Die van ons hebben we alvast op een rijtje gezet.

Various
Bruce Springsteen en Barack Obama lanceren achtdelige podcast

Bruce Springsteen en Barack Obama hebben een podcast gemaakt getiteld ‘Renegades: Born in the USA’. De podcast bestaat uit acht afleveringen waarin voormalig president Barack Obama en Bruce Springsteen een diepgaand gesprek met elkaar voeren, waarin een breed scala aan onderwerpen aan bod komt zoals vaderschap, huwelijk, muziek, politiek en de staat Amerika.

Various
Sleeveface

Sleeveface is een internetfenomeen waarbij een of meer personen een platenhoes voor het gezicht houdt, of andere lichaamsdelen, waardoor een illusie ontstaat.

 

90s
Top 40 Hitdossier: Los Del Rio - Macarena (Bayside Boys Remix) (1996)

De Spanjaarden Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigones werken al sinds 1962 samen. De jeugdvrienden doen dat in eerste instantie als flamenco duo waarmee ze de typisch Spaanse muziek onder de aandacht van hun publiek brengen. Tijdens een bezoek aan Venezuela raakt de dan 45-jarige Antonio onder de indruk als hij een meisje ziet dansen in een discotheek. Dat meisje was Diana Patricia. Met haar in zijn achterhoofd schrijft hij dan Macarena. De titel ontleent hij aan een van de acht wijken van Sevilla die is vernoemd naar de heilige maagd Macarena. Veel in het zuiden van Spanje woonachtige katholieken vernoemen hun kind naar haar. Ook groeit Macarena uit tot een metafoor voor een prachtig meisje.

Rock
Het 14e werkstuk van de Manic Street Preachers: The Ultra Vivid Lament

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Manic Street Preachers de muziekwereld binnen  denderden met Generation Terrorists. De uit Wales afkomstige band bleef zich na dat overrompelende debuut uit 1992 ontwikkelen, zowel muzikaal als tekstueel. Zo staat ook het 14e werkstuk The Ultra Vivid Lament weer vol prachtige songs en teksten die hout snijden. En er zijn een paar geslaagde gastrollen. Het album is vandaag uitgekomen.

90s
U2: Retourtje Berlijn

Het Ierse kwartet U2 verloor zichzelf tijdens na een lange tournee door Amerika, maar hervond zich in een guur en grimmig Berlijn. De band nam in de beroemde Hansa Studio het album Achtung Baby op, een meesterwerk dat precies dertig jaar geleden verscheen en alle twijfel over de relevantie van U2 in een klap wegvaagde.

Soul/Funk
De tien van... Philly Soul

De eerste helft van de jaren zeventig werden de internationale dansvloeren gedomineerd door de weelderig klinkende soul zoals die in Philadelphia gemaakt werd. De platen van acts als Billy Paul, The O’Jays, The Jacksons, The Three Degrees, Harold Melvin & The Blue Notes, Patti Labelle, Lou Rawls en Teddy Pendergrass kwamen uit via Philadelphia International Records. Het label werd vijftig jaar geleden opgericht. 

80s
Michael Jackson's Thriller video

Op 30 November 1982 verscheen het album Thriller van de King of Pop - Michael Jackson. Het zou het best verkopende album in de geschiedenis van de popmuziek worden. Naast de single van Thriller verschenen maar liefst zes andere singles van de negen tracks die zich op het album bevonden. De zevende en laatste verscheen een jaar na de release van het album Thriller. De single ging gepaard met de iconische videoclip van het nummer...

Rock
Een-en-Veertig jaar geleden: AC/DC onder hoogspanning

Begin 1981 wachtte AC/DC de schone taak om een opvolger te maken voor een spectaculaire comeback èn de onverbiddelijke million seller Back In Black. Het kon alleen maar fout gaan en dat gebeurde ook, al lag dat niet alleen aan de band zelf. Een-en-veertig jaar na dato rest de vraag of For Those About To Rock (We Salute You) inderdaad zo beroerd was als destijds beweerd werd.

Rock
De anekdote: De zoete wraak van Ritchie Blackmore

Wat kan er met topbands als Earth, Wind & Fire, Eagles, Deep Purple en Emerson, Lake & Palmer op het affiche fout gaan met een festival? Veel, zo bleek toen de organisatoren van het Amerikaanse California Jam festival op 6 april 1974 hun tanden stukbeten op de ijzeren wil van Purple-gitarist Ritchie Blackmore. 

Rock
De anekdote: Black Sabbath’s Born Again

Van de manier waarop de samenwerking tot stand kwam, de omstandigheden waaronder het album opgenomen werd tot de keuze voor het hoesontwerp, het Black Sabbath-album Born Again is één lange anekdote. Het is nog altijd een van de meest veelbesproken albums die de wereld van de rock en metal voortbracht. Ooit een mislukking, nu volgens sommigen een meesterwerk.

Soul/Funk
Prince and The Revolution: het legendarische Syracuse optreden

Prince And The Revolution: Live at Syracuse ging halverwege de jaren tachtig de geschiedenis in als een van de meest opwindende concertregistraties ooit.. Let’s Go Crazy!

Rock
De tien van... Paul McCartney
Various
De 25 mooiste albumhoezen van de jaren tachtig
80s
De tomeloze jaren 80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer meer dan 30 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons achtervolgen. Songs van weleer worden opnieuw hits en jonge artiesten en bands laten zich door datzelfde verleden inspireren. Wat is er toch zo bijzonder aan de popmuziek uit de jaren 80?

Pop
Thriller: een muzikale en culturele game changer

Thriller is het best verkochte album aller tijden en leverde liefst zeven top 10 hits op. Toch is de zesde soloplaat van Michael Jackson veel meer dan een verzameling indrukwekkende statistieken. Het album dat deze maand precies 40 jaar geleden verscheen was een muzikale en culturele game changer.

 

Photo: Dick Zimmerman

Pop
De tien van... Michael Jackson

Het is deze week 40 jaar geleden dat Thriller verscheen. Het album van Michael Jackson zette de muziekwereld in vuur en vlam. Het groeide uit tot de best verkochte popplaat aller tijden. Een aantal nummers van Thriller heeft natuurlijk ook een plekje gekregen in.. De tien van Michael Jackson.

Bekijk ook