Alles over AC/DC

Publicatiedatum 07-03-2024 Laatst gewijzigd 10-03-2024

AC/DC groeit vooral dankzij het monstersucces van het album Back In Black uit tot een van de grootste hardrock bands aller tijden. De prestatie is extra spectaculair omdat het Australische vijftal consequent de eigen weg uitstippelt, zonder zich iets van de buitenwereld aan te trekken.

Het succesverhaal van AC/DC begint eind 1973 in een buitenwijk van Sydney als de broers Angus en Malcolm Young een bandje beginnen. De bandnaam is een idee van hun zus Margaret, die de twee wijst op een label op haar naaimachine met daarop de letters A.C./D.C. – wat staat voor wisselstroom en gelijkstroom. Ze vindt het wel passen bij een band die van plan is om rauwe, ‘elektrische’ rock te spelen. Grote dingen beginnen soms zo klein. Het is ook deze zus die Angus al vroeg op het idee brengt om altijd in een schooluniform op te treden. Het wekt de illusie dat hij vanuit de schoolbanken rechtstreeks naar de club is gegaan om daar te spelen.

Feesten en vrouwen

Het geluid van de band is er al vroeg: een cocktail van blues en hardrock met een stevig alcoholpercentage. De teksten gaan over wilde feesten en dito vrouwen waarbij de lokale kroeg doorgaans het vertrouwde decor is. Het is een stijl die het erg goed doet in het ruige Australische clubcircuit. Toch duurt het nog even voor alle pionnen op hun goede plek staan. De eerste albums komen alleen in eigen land uit. High Voltage is in 1976 de eerste internationale release. Het heeft dezelfde titel als het Australische debuut uit 1975, maar heeft een andere hoes en samenstelling. De opkomst van de band wordt de eerste jaren wat geremd door de onoverzichtelijke discografie, terwijl het komen en gaan van bandleden ook niet helpt.

Tekst gaat verder onder de playlist

 

 

Whole Lotta Rosie

In 1977 wordt orde op zaken gesteld met Let There Be Rock, het beste album van AC/DC tot dan toe. Het is de plaat waarop het geluid van de band in al z’n ongepolijste glorie te horen is. Het gitaarwerk van Angus (solo) en Malcolm (slag) heeft het hoogste woord. De andere smaakmaker is de schelle zang Bon Scott. Naast Angus met z’n uniformpje ontpopt ook de zanger – de kruising tussen een rockster en een zeerover – zich tot de smoel van de band. Whole Lotta Rosie wordt op single uitgebracht. Uitgerekend in Nederland levert die AC/DC de eerste Europese top 10 notering op. Het is deels te danken aan de vele keren dat het nummer voorbijkomt in het veelbeluisterde Hilversum 3 programma Betonuur van Alfred Lagarde.

Rijnhal in Arnhem

Nederland speelt sowieso een belangrijke rol in de historie van de Australische band. De eerste albums van AC/DC worden geproduceerd door George Young en Harry Vanda, die beiden een verleden hebben in de 60’s popband The Easybeats – de hit: Friday On My Mind. Harry Vanda heet oorspronkelijk Harry van den Berg en is in de jaren 60 vanuit het oer-Hollandse Rijswijk naar Australië geëmigreerd. De link met de polder stopt hier niet. Op 13 juli 1979 speelt AC/DC in een uitpuilende en bloedhete Rijnhal in Arnhem. De show wordt uitgezonden door Veronica’s Countdown. Op de dag van de show ontmoet Angus Young de Nederlandse vrouw Ellen van Lochem. Een elektrische vonk springt over. De twee trouwen al een jaar later en het gouden huwelijk gloort inmiddels. Een deel van het jaar wonen ze in een kapitaal pand in de Achterhoek, de geboortegrond van Ellen.

Tekst gaat verder onder de video

Kroegentocht

De band slaat in 1979 de vleugels verder uit met het door Robert ‘Mutt’ Lange geproduceerde album Highway To Hell. Zonder aan de essentie van de band te sleutelen, heeft hij de sound rijp gemakt voor de Amerikaanse markt. Het album en de gelijknamige single zijn daar dan ook een groot succes. Alom leeft de gedachte dat er nog veel meer in het verschiet ligt. Op 19 februari 1980 wordt echter bekend dat zanger Bon Scott na een nachtelijke kroegentocht in Londen is overleden. In het zicht van de haven lijkt de spectaculaire doorbraak van de band in tragiek te stranden.

Back In Black

Terwijl de band kan kiezen uit elke topzanger die het maar bedenken kan, wordt enkele maanden later de volstrekt onbekende Brian Johnson als de nieuwe frontman van AC/DC naar voren geschoven. De alledaags ogende Brits is in veel opzichten de tegenpool van zijn kleurrijke voorganger. Als nog altijd in hetzelfde jaar 1980 het cruciale album Back In Black in de winkels ligt, wordt duidelijk hoe geniaal de keuze van de eigenzinnige band is. De benarde positie heeft het beste in Angus en Malcolm Young als songschrijvers bovengehaald, terwijl de stem als een grindpad van Brian Johnson geschapen is voor die nieuwe songs. Het album wordt zelfs een recordverpletterend succes met een teller die inmiddels op 50 miljoen verkochte exemplaren staat. Sterker, Back In Black is inmiddels een van de best verkochte albums aller tijden.

Tekst gaat verder onder de video

Succesformule

Back In Black is daarmee een monstersucces dat zich niet zomaar laat herhalen. In de jaren die volgen levert AC/DC wel altijd oerdegelijk platen af zoals For Those About To Rock We Salute You (1981), The Razors Edge (1990), Ballbreaker (1995), Stiff Upper Lip (2000), Black Ice (2008), Rock Or Bust (2014) en Power Up (2020). De producer van dienst wil nog wel eens voor een iets ander accentje zorgen, maar de broers Young bewaken de succesformule van de band alsof het de goudvoorraad van Ford Knox betreft. Zoals ook de optredens van de band zich vaak volgens dezelfde rituelen voltrekken. Van de nog altijd in een schooluniformpje ronddravende Angus Young tot de bulderende kanonnen in For Those About To Rock.

Greatest Hits

Opvallend aan AC/DC is dat het in al die jaren een familiebedrijf blijft waar de vuile was nooit buiten gehangen wordt. De mannen zijn nooit te betrappen op rare uitspraken of geruchtmakende misstappen. Als non-celebrities talen ze niet naar de spotlight. Ze worden nooit op rode lopers gesignaleerd. Zoals doorgaans ook alle uitnodigingen voor award ceremonies in de knisperende open haard verdwijnen. Alles voor de muziek is het parool, waarbij de band strikt het eigen pad volgt. Hoewel het een potentiële millionseller is, weigert AC/DC ook toestemming te geven voor een ‘greatest hits’ compilatie. De groep wil op die manier niet aan de fans verdienen en vindt daarnaast dat de songs alleen op de reguliere albums tot hun recht komen. Een selectie AC/DC-songs is trouwens wel te vinden op de soundtracks voor Who Made Who en Iron Man 2.

Tekst gaat verder onder de video

Amateurvideo van AC/DC met Axl Rose

John Cruijff Arena

Het stoere bastion dat AC/DC heet, wankelt in de achterliggende jaren toch een paar keer. In 2014 stapt Malcolm Young uit de band nadat bekendgemaakt wordt dat hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer – waar hij later ook aan overlijdt. In datzelfde rampjaar wordt drummer Phil Rudd beschuldigd van drugshandel en doodbedreiging. Tijdens een wereldtournee in 2016 blijken de gehoorproblemen van Brian Johnson zo ernstig dat hij de microfoon tijdelijk over moet dragen aan de inderhaast opgetrommelde Guns N’ Roses-zanger Axl Rose. Elk drama lijkt AC/DC de kop te kosten, maar telkens krabbelt de band weer op. Net zoals na de dood van Bon Scott in 1980. Het actuele studioalbum Power Up uit 2020 laat horen dat de batterijen nog lang niet leeg zijn. AC/DC gaat in 2024 zelfs weer op tournee, waarbij de band op 5 juni in de Johan Cruijff Arena speelt. Het publiek blijkt de band nog altijd trouw te zijn: de tickets raken binnen een half uur uitverkocht. De show wordt ongetwijfeld ouderwets goed. Na 50 jaar weten we immers dat niets of niemand AC/DC klein kan krijgen.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Bruce Springsteen: De opkomst

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd...

Bruce Springsteen: de roots

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd...