28 Legendarische videoclips van de jaren ’70

Publicatiedatum 05-01-2024 Laatst gewijzigd 09-01-2024

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was niets nieuws. De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudig korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. In de loop van de jaren zeventig ontstond de behoefte om die korte films ergens te kunnen laten zien. TV stations begonnen deze steeds vaker tussen programma’s door uit te zenden en in discotheken werden ze op schermen vertoond. Het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop boden vanaf begin jaren ’70 een podium op televisie waarbij clips werden getoond mits deze beschikbaar waren. En anders was er nog altijd Penny de Jager en haar showballet. Langzaam maar zeker evolueerde het promotiefilmpje zich naar korte filmpjes met een verhaal: de videoclip. De oorsprong daarvan lag in de  vroege jaren ’70. 

 

 

John Lennon – Imagine (1971)

Lennon en Ono maakten ter promotie van het album Imagine een 81 minuten durende rockumentary opgenomen in Engeland en in New York. De rockumentary begint met een scene waarin Lennon en Ono lopend de studio van hun landgoed Berkshire in Engeland binnen wandelen terwijl het piano intro van Imagine klinkt.

 

 

 

 

Het promotiefilmpje werd backstage geschoten door de legendarische fotograaf Mick Rock in Earl’s Court’s rock tempel op de middag vóór het Ziggy Stardust concert dat zou uitmonden in rellen. Opgenomen in 1971 was deze zijn tijd ver vooruit.

 

 

Hall & Oates – She’s Gone (1973)

Hall & Oates werden gevraagd om het nummer te playbacken tijdens een TV show. Dat zagen de heren niet zitten en in plaats daarvan sleepten ze hun eigen meubels naar een TV studio in Philadelphia waar ze een clip opnamen. Het werd echter nooit uitgezonden. (Oates beweert dat hij deze versie op Youtube heeft gezet). Darryl Hall’s vriendin Sara Allen (van het liedje: “Sara Smile”) loopt af en toe door het beeld en dat doet ook de road manager van de band. Let ook even op Hall die van veraf op Bowie lijkt en Oates die zijn gitaar bespeelt met pinguin vinnen of zoiets. Het was 1973 hè…

 

 

Rolling Stones – Angie (1973)

Er werden maar liefst twee video’s voor dit nummer geschoten. Allebei in dezelfde studio maar met een verschillende camera standpunt. En de heren kleedden zich speciaal om voor video twee..

 

 

 

 

 

Pink Floyd – Money (1973)

Beelden over verschillende manieren van gelden maken en uitgeven. En de video toont hoe Dark Side Of The Moon geperst werd…

 

 

Roger Glover – Love Is All (1975)

Deep Purple bassist Glover lied Ronnie James Dio het nummer inzingen. Gek genoeg alleen in de Benelux een hit. De geweldige tekenfilm-animatie, waarbij een kikker een groep dieren vermaakt die bijeen zijn gekomen voor een feestje, werd vooral tussen kinder TV programma’s getoond. Hierdoor werd het een hit. Toen het begin jaren ’80 in Australie op MTV werd geprogrammeerd werd het ook daar prompt een hit.

 

 

Queen – Bohemian Rhapsody (1975)

Geïnspireerd op de hoes van Queen II en tot stand gekomen omdat de band het haatte om in Top of The Pops te playbacken…

 

 

Elton John & Kiki Dee – Don’t Go Breaking My Heart (1976)

De in-de-studio-opname-video. Grote hit. Van Kike Dee na het succes weinig meer vernomen…

 

 

George Harrison – This Song (1976)

Harrison schreef het liedje naar aanleiding van beschuldigingen en een rechtszaak over het nummer My Sweet Lord. Harrison zou het hebben gekopieerd van He’s So Fine van The Chiffons. De video is een humoristisch verslag hiervan met drummer Jim Keltner, Ronnie Wood en Harrison zelf in de hoofdrol.

 

 

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977)

Opgenomen in de MGM studio’s op dezelfde plek waar de (geflopte) film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd opgenomen. Eerder waren al 3 video’s geschoten (Staying Alive, How Deep Is Your Love en Night Fever) die de film Saturday Night Fever moest promoten maar omdat Barry Gibb zijn baard er af had gehaald werden deze afgekeurd. Toen Barry zijn baard terug had laten groeien werden de video’s opnieuw geschoten.

 

 

Kraftwerk – The Robots (1977)

De pioniers van de elektronische muziek deden zich in de clip voor als robots (echt?). Ze deden óns vooral denken aan de Thunderbirds. Kijkje in de toekomst vanuit een jaren zeventig perspectief. De rode shirts en zwarte stropdassen worden nog steeds in een adem genoemd met de groep.

 

 

Wings – Mull Of Kintyre (1977)

Twee versies, een studio versie en een buiten versie. Macca’s ode aan het Schotse schiereilandje Kintyre, compleet met doedelzakken, kampvuur en akoestische gitaar. Deze kersthit was niet weg te slaan uit de Top 40. Het was de eerste single in Groot-Britannië die meer dan 2 miljoen keer verkocht. Een record dat 7 jaar later werd gebroken door de kerstsingle van Band Aid.

 

 

ABBA – Take a Change On Me (1977)

Take a Change verscheen na Dancing Queen en maakte de groep mondiale supersterren. Verwacht niet teveel speciale effecten. Het was het plezier dat de groep uitstraalde en het meesterlijk uitvoeren van een simpel idee. Met een liedje dat zo goed is, heb je niet meer nodig.

 

 

Giorgio Moroder – From Here To Eternity (1977)

Niet een prototype popster maar wel een belangrijke producer. Zijn I Feel Love productie (Donna Summer) wordt nog altijd gezien als een van de meest invloedrijke nummers die elektronische dansmuziek heeft helpen ontstaan. De clip werkt tegenwoordig op de lachspieren maar Moroder was zijn tijd wel heel ver vooruit.

 

 

Village People – YMCA (1978)

Gezelligheid kent geen tijd. Op straat opgenomen met verbaasde blikken van omstanders. Verklede mannen die een dansje doen op een aanstekelijke deun. Het werd een monsterhit!

 

 

Kate Bush – Wuthering Heights (1978)

Nooit eerder paste een video zo goed bij een nummer. De vloeiende dans -en groteske gezichtsuitdrukkingen van Bush gingen perfect samen met de vocalen. Voor de video oefende Bush met de Engels actrice -en mime speelster Lindsay Kemp. Dit leidde tot een verbluffend expressieve choreografie waarin een combinatie van ballet, mime en theater te zien was. Regisseur MacMillan schoot iets te ver door met de visuele effecten maar met het vermenigvuldigen van het beeld van Bush en het benadrukken van haar bewegingen deed dat zeker geen pijn. Overigens werd er voor de Amerikaanse markt een andere video geschoten waarin Bush buiten te zien is in een rode jurk.

 

 

AC/DC – Rock ‘N’ Roll Damnation (1978)

De Aussies zette de trend voor de bandvideo-on-stage die later in de jaren 80 gemeengoed werd. Dat de band spektakel bood tijdens echte optredens was de boodschap. Bijna alle AC/DC video’s zijn on stage clips met Angus en Bon Scott (en later Brian Johnson) in de hoofdrol.

 

 

Peter Tosh & Mick Jagger – (You Gotta Walk) Don’t Look Back (1978)

De cover van The Temptations werd een grote hit in ons landje. Iedereen kent de video met Jagger die met zijn mimiek de video ‘kleur’ geeft. Ook kun je je niet aan indruk onttrekken dat hij een blowtje heeft gerookt.

 

 

Meat Loaf – Paradise By The Dashboard Light (1978)

Om het nummer te promoten werd een clip bedacht die men s’ avonds laat, in de bioscoop, voor The Rocky Horror Picture Show voorstelling zou kunnen laten zien. Karla DeVito verving de echte zangeres van het nummer Ellen Foley en klassiek is het honkbalstuk in de clip tijdens de uitgebreide zoenpartij tussen Karla en de Meat.

 

 

Bob Marley – Is This Love? (1978)

Opgenomen in Londen. Supermodel Naomi Campbell maakte op 7-jarige leeftijd haar debuut voor de camera’s.

 

 

10CC – Dreadlock Holiday (1978)

Buiten scene’s werden niet op Jamaica gedraaid maar gewoon in Zuid Engeland. Het nummer is gebaseerd op echte gebeurtenissen die Eric Stewart en zanger van de Moody Blues Justin Hayward hadden meegemaakt op Barbados. De locatie werd voor het liedje veranderd in Jamaica.

 

 

Michael Jackson – Rock With You (1979)

Het was zijn 2e officiele clip en deze kostte slechts $ 3000,-. De nog in ‘normale staat’ verkerende Jackson liet hier al zien dat er veel stond te gebeuren, zowel op muzikaal –als op choreografisch gebied.

 

 

The Clash – London Calling (1979)

De Big Ben opent bijna als vanzelfsprekend de clip. De punkrockers staan op een boot ergens op de Theems (denken we). Band video zoals een band video zou moeten zijn.

 

 

Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays (1979)

De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien. Videomaker Mallet werd een veelgevraagd regisseur…

 

 

The Police – Message In a Bottle (1979)

Opgenomen in de kleedkamer net voor een concert, althans dat is de suggestie die gewekt wordt. De energie van het liedje komt terug in de clip.

 

 

The Buggles – Video Killed The Radio Star (1979)

Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, 2 jaar na release. De video kostte 50,000- dollar en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) en Hans Zimmer, filmmuziek componist (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

 

 

Art Garfunkel – Bright Eyes (1979)

De single van de animatiefilm Waterschapsheuvel werd geschreven door Mike Batt. Het nummer start wanneer het konijn Hazel, hoofdpersoon in de film, bijna sterft nadat hij gewond is door het geweer van een boer.

 

 

Pink Floyd – Another Brick In The Wall (1979)

In de opening van de video wordt de Londense skyline gefilmd vanaf Turnpike House in Islington en is zowel de St Lukes Church als de St Clements Church (de een met uitzicht op de speeltuin) duidelijk zichtbaar. Nadat de media het nummer had opgehemeld en er een opname voor Top of the Pops gemaakt moest worden, weigerde Islington Green’s hoofd van de school Margaret Maden om toestemming te geven aan de kinderen die het lied inzongen om in de video of op Top of the Pops te verschijnen.

 

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Radio Veronica: het geluid van de vrijheid

In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Classic album: Fleetwood Mac – Rumours

Heel wat artiesten verwerkten in de loop der jaren het verdrietige einde van een relatie in een song of een compleet album. De ultieme echtscheidingsplaat is nog altijd Rumours...