Het verhaal achter: Fire van The Pointer Sisters

Publicatiedatum 14-12-2023 Laatst gewijzigd 28-03-2024

Fire is eind 1978 en begin 1979 een internationale hit voor The Pointer Sisters, maar het had ook zomaar opgenomen kunnen worden door een artiest iets verderop in het alfabet: Elvis Presley. Achteraf gezien had Bruce Springsteen – de componist van Fire – er veel liever zelf een wereldhit mee gescoord.

Het vonkje dat uiteindelijk leidt tot Fire is een optreden van Elvis Presley op 28 mei 1977 in het Spectrum in Philadelphia. De troon van The King wankelt inmiddels, maar Bruce Springsteen is als een van de bezoekers van de show toch onder de indruk. Het concert van zijn oude held inspireert hem tot het schrijven van een nummer Fire. Bruce Springsteen laat zelfs een opname bij Elvis Presley bezorgen. Voor zijn entourage kan reageren, overlijdt de zanger echter. Springsteen is dan zelf druk bezig met het componeren en samenstellen van zijn Darkness On The Edge Of Town album, maar besluit dat Fire teveel buiten de thematiek en sfeer van de rest van de songs valt.

 

 

Robert Gordon

Het is een ander optreden dat het liedje Fire een nieuwe bestemming bezorgt. Dankzij Garry Tallent, de bassist van de E Street Band, leert Bruce Springsteen de jonge Amerikaanse rock-‘n’-roll zanger Robert Gordon kennen. Hij bezoekt een optreden die deze samen met de legendarische gitarist Link Wray geeft. Springsteen vermaakt zich zo dat hij naderhand spontaan zijn compositie Fire aanbiedt. Robert Gordon grijpt het geschenk met beide handen aan en in december 1977 wordt het in New York opgenomen. De bereidwilligheid van Bruce Springsteen is zo groot dat hij meespeelt op de piano. Deze versie verschijnt in 1978 op het Fresh Fish Special album van Robert Gordon. Fire wordt op single uitgebracht en levert de zanger een piepklein nationaal hitje op.

 

 

The Pointer Sisters

Fire krijgt een herkansing als het in de loop van 1978 ook opgenomen wordt door The Pointer Sisters voor hun album Energy. Het is een voorstel van hun producer Richard Perry, die als voorbeeld de oer-opname van Bruce Springsteen zelf laat horen. De drie dames weten hun uitvoering precies de broeierige sfeer mee te geven die Fire nodig heeft. Het nummer komt eind 1978 in Amerika op single uit, begin 1979 volgt de rest van de wereld. Het wordt een immense hit, met een nummer 2 in de Billboard Hot 100 in Amerika en top 10 noteringen in een groot deel van Europa. In landen als Canada, België, Nieuw-Zeeland, Nederland en Zuid-Afrika knalt Fire zelfs naar de eerste plaats van de hitlijsten.

 

 

Manfred Mann

In financieel opzicht wordt de componist Bruce Springsteen er natuurlijk niet slechter van, maar de zanger Bruce Springsteen ondergaat het allemaal knarsetandend. In 1977 scoort Manfred Mann’s Earth Band al een nummer 1-hit met zijn compositie Blinded By The Light. Springsteen komt tot dan toe onder eigen naam niet verder dan een 23e plaats in de Amerikaanse hitlijst met de single Born To Run. Hij snakt naar een echte, eigen Amerikaanse top 10-hit. Fire had hem die kunnen bezorgen.

Ramones

Ondanks de bitterzoete smaak die het succes van Fire bij hem achterlaat, blijft Bruce Springsteen een gulle en collegiale artiest. In diezelfde periode werkt hij aan Hungry Heart, een liedje dat hij schrijft met de New Yorkse punkband Ramones in gedachten. Zijn manager Jon Landau hoort de ruwe versie, ruikt de hit-potentie al van een afstand en weet Bruce Springsteen ervan te overtuigen om het zelf op te nemen. Dat gebeurt dan ook. Hungry Heart krijgt een plekje op het epische album The River en wordt in oktober 1980 op single uitgebracht. Het schiet prompt naar de 5e plaats in de Billboard Hot 100. Door eindelijk is een keertje aan zichzelf te denken, heeft Bruce Springsteen zijn allereerste Amerikaanse top 10-hit te pakken.

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Radio Veronica: het geluid van de vrijheid

In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Classic album: Fleetwood Mac – Rumours

Heel wat artiesten verwerkten in de loop der jaren het verdrietige einde van een relatie in een song of een compleet album. De ultieme echtscheidingsplaat is nog altijd Rumours...