Het verhaal achter: Faithless’ God is a DJ

Publicatiedatum 26-09-2023 Laatst gewijzigd 01-10-2023

Maxi Jazz, de vocalist van het Britse Faithless, klonk als een profeet en zag eruit als een profeet. In 1998 wás hij ook daadwerkelijk een profeet. Hij voorspelde, aan de vooravond van het tijdperk der DJ-supersterren: God is a DJ. Het leverde Faithless een superhit op. De track stond op 26 september 1998, precies 25 jaar geleden, in Nederland op nummer 1.  

 

 

Faithless combineert midden jaren negentig de talenten van dj/producer/toetsenist Sister Bliss (Ayalah Bentovim, 1970), dj/vocalist/dichter Maxi Jaxx (Maxwell Fraser, 1957-2022) en songwriter Rollo Armstrong (1966). Sister Bliss en Maxi Jazz kennen elkaar uit het Londense nachtleven en delen de ambitie om elektronische muziek meer diepgang te geven door middel van tekst.

In 1996 verschijnen de singles Salva Mea (met vocalen van zangeres Dido, de zus van Armstrong die later met Thank You en White Flag grote solohits zal scoren) en Insomnia. Zowel de singles als het album Reverence brengen Faithless slechts zeer bescheiden succes. Het duurt bijna een jaar voordat Insomnia alsnog wordt opgepikt, opnieuw wordt uitgebracht en Faithless tot grote hoogte brengt. Doordat Faithless met een volledige band optreedt, is de groep direct een graag geziene gast op festivals.

 

Het verhaal achter: Faithless’ God is a DJ

 

Tijdens een repetitie komt gitarist Dave Randall binnenlopen met een t-shirt met de tekst ‘God is a DJ’, gekocht op de bekende Portobello Road markt in Notting Hill. ‘Dat vond Sister Bliss als dj natuurlijk helemaal geweldig,’ vertelt Maxi Jaxx aan MuzikXpress, ‘Ze riep meteen: onze volgende single moet God is a DJ heten.’ Binnen Faithless maken Sister Bliss en Rollo Armstrong muzikale schetsen, waarna Maxi Jazz de teksten erbij schrijft. ‘Vaak kreeg ik daar dan een globale omschrijving van Sister Bliss bij: dit nummer doet me denken aan een regenachtige maandag in Londen, je bent down en je moet naar je werk. Maak daar een tekst bij. Maar deze heette dus al God is a DJ. Alleen: ik houd eigenlijk helemaal niet van DJ’s, ook al ben ik er zelf een.’ Om het breder te maken komt hij met de iconische tekst ‘This is my church, this is where I heal my hurts’, die inhoudelijk meer bij zijn eigen gevoel komt. In de uiteindelijke versie van God is a DJ komt de tekst ‘This is my church’ dan ook zeven keer voor, tegenover slechts twee keer ‘God is a DJ’. Het nummer is in mum van tijd af. In de videoclip worden beelden van een vlammend optreden van Faithless op Pinkpop 1997 gemonteerd. De groep zal Pinkpop gedurende haar carrière liefst vijf keer aandoen en staat daarmee met o.a. Muse en Placebo gedeeld tweede op de Pinkpop ranglijst (Anouk staat met zes optreden eerste).

 

 

God is a DJ is een wereldwijde hit en groeit uit tot een episch festivalanthem. Faithless komt ermee in het rijtje acts dat in de jaren negentig met elektronische muziek een brug weet te slaan naar de pop- en rockfestivals, zoals ook The Prodigy, Underworld en The Chemical Brothers dat doen.

Maxi Jazz tegen MuzikXpress: ‘We dachten dat we na Insomnia nooit meer zo’n hit konden maken, maar God is a DJ ging er keihard overheen. Geweldig. Eigenlijk had ik gehoopt dat we meer weerstand vanuit religieuze kringen zouden krijgen dan daadwerkelijk het geval was. Ik ben een Boeddhist en de discussie over het concept God wil ik wel aan met mensen die zich gekrenkt zouden voelen door mijn tekst. Maar dat gebeurde nauwelijks. Slechts één keer heb ik er commentaar op gekregen, om 2.00 uur ‘s nachts na een optreden in Dublin. Toen heb ik uitgelegd: ik zeg niet wat of waar je in moet geloven, maar ik kijk er wel vanuit een ander perspectief naar.’

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...