Johnny Depp en Hollywood Vampires en Pinkpop

Publicatiedatum 19-06-2023 Laatst gewijzigd 18-09-2023

Vraag ieder van de zestigduizend bezoekers van Pinkpop of ze één nummer van Hollywood Vampires kunnen noemen; je zult geen antwoord krijgen. Het boeit werkelijk niemand dat de groep twee albums heeft gemaakt. Wat wel boeit…Johnny Depp

Wat we weten is dit: Hollywood Vampires is de band van Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (van Aerosmith) en nog een gast. Dat is Tommy Henriksen, die weliswaar als bandlid van Alice Cooper en producer van diverse muzikale grootheden ook een aardige staat van dienst heeft, maar in het licht van de andere drie namen het vermelden nauwelijks waard is. En dus is hij ‘nog een gast’. Ook dit boeit niemand wat. Het gaat voorafgaand aan de show op Pinkpop maar om één ding:

Johnny motherfucking Depp.

We willen hem zien. Dat we hem daarvoor ook zullen moeten horen, nemen we op de koop toe.

Oude doorgewinterde festivalgangers staan naast 14-jarige meisjes, die in hun bewuste leven toch eigenlijk alleen maar de stroom aan bizarre nieuwsberichten rondom de man moeten hebben gezien. De een nog gekker dan de ander, veelal doordrenkt met drank en drugs. Als kers op de taart waren we met de hele wereld getuige van de surrealistische rechtszaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. Hij won, dat wel, maar toch: heeft de filmster der filmsterren het nou nog wel allemaal op rijtje?

Het is slechts een van de vragen die op voorhand door het hoofd schieten. Hoe zou hij eruit zien? Hoe gaat het backstage? Komt hij misschien Josh Homme van Queens of the Stone Age tegen? Of misschien wel Robbie Williams? En zal de kwestie Amber Heard dan nog eens worden besproken? En trouwens, maakt hij eigenlijk nog films?

Het gaat over van alles, maar niet over muziek. Nobody cares.

 

 

Van Johnny Depp weten we dat hij niet een heel beste muzikant is, maar dat hij wel heel erg rock-’n’-roll is. Of dat in ieder geval HEEL graag wil zijn. We zagen hem al op het podium naast Eddie Vedder en hij maakte een documentaire over zijn goede vriend Shane MacGowan van The Pogues – waar hij ook zichzelf een rolletje in had gegeven. Dat is een beetje wat Depp lijkt te doen: door je constant te omringen met de beste muzikanten, denken mensen op een dag misschien dat jij er zelf ook eentje bent.

Er is alleen één klein detail: Depp is een van de beste, bekendste en meest geliefde acteurs ter wereld. En we willen hem vooral zien.

Als Hollywood Vampires opkomt is de opwinding dan ook groot. Het is een bonte stoet aan oude mannen, allen in meer of mindere mate gekleed als… tja, als piraat. Als Depp het podium betreedt – met een rastamuts en een grote glimlach – klinkt er gejuich en gegil. De regisseur van de schermen aan weerszijden van het podium heeft duidelijk de opdracht gekregen: er staat een hele band, niet alleen Depp in beeld.

Alles aan Hollywood Vampires is heerlijk over the top. Het is very American, very Los Angeles en ook very ouderwets. Alice Cooper leidt het bal, met wandelstok en hoge hoed. Joe Perry speelt kneitergoed gitaar. Boven alles hebben ze duidelijk zeer veel plezier – dat is te begrijpen op deze zonovergoten zaterdagmiddag – en dat is zeer aanstekelijk. Eigenlijk is deze show een groteske ode aan onversneden rock-’n’-roll uit vervlogen tijden. Onafgebroken worden oude helden geëerd. Met covers van Five to One en Break on Through zijn The Doors als eerste aan de beurt. Kort denk je: het is Jim Morrison in ieder geval bespaard gebleven dat hij op zijn 75e met een hoge hoed en een laag schmink het podium op gaat. Maar de energie van Cooper trekt je gauw weer in het moment. Op de visuals (ook volop kitsch) zien we nog meer dode rocksterren tijdens People Who Died. Ook een cover, ditmaal van The Jim Carrol Band. Hollywood Vampires wisselt steeds een eigen track af met een cover en dat is maar goed ook. Depp zingt een alleraardigste versie van Heroes en het is groot feest tijdens Walk This Way, misschien wel Perrys meest gedenkwaardige riff. De euforie is compleet als de band afsluit met Coopers meest iconische hit: School’s Out. De handen gaan in de lucht en Pinkpop schreeuwt dat we lekker niet naar school hoeven.

Zo heeft iedereen tijdens het optreden van Hollywood Vampires ontzettend veel plezier, al is dat wellicht om verschillende redenen. Hardop lachen om de poppenkast, meezingen met mijlpalen uit de rockhistorie of snel op Instagram posten dat je hem hebt gezien, want hij staat er echt, Mister Depp, nog altijd meer dan cool.

Johnny Depp. We zagen hem en we hoorden hem.

Hij wil het allemaal zijn: Morrison, Bowie, Marley.

En tot die tijd, doen we gewoon lekker alsof.

Reacties