25 legendarische videoclips van de jaren ’90

Publicatiedatum 22-09-2023 Laatst gewijzigd 26-09-2023

In de jaren 90 waren muziekvideo’s enorm populair. Vanaf eind 1992 begon MTV de regisseurs te vermelden bij de video’s. Regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams brachten een unieke visie en stijl aan de video’s die ze regisseerden. Vanaf 1995 deed TMF in Nederland zijn intrede. Al snel werd het kanaal zeer populair. In hetzelfde jaar kwam daar The Box bij.

We selecteerden 25 spraakmakende jaren 90 video’s…

 

 

 

25. Faithless – God Is a DJ (1997)

Voor de videoclip werden beelden van het optreden van Faithless op het Pinkpop-festival van mei 1997 gebruikt.

 

 

 

24. Fiona Apple – Criminal (1997)

‘Criminal’ was een van de meest controversiële video’s van de jaren 90. Scènes van een extreem dunne 19-jarige Apple die haar kleding uitdeed, in de schoot van halfnaakte personen  lag en naakt in een bad zat, veroorzaakten ‘slut-shaming’ in de media, evenals beschuldigingen van het promoten van de destijds ‘magere heroïne-chic body trend’. Apple verdedigde haar video door in 1998 te onthullen dat nadat ze op 12-jarige leeftijd was verkracht, ze een eetstoornis had ontwikkeld om ‘het aas dat aan mijn lichaam was bevestigd’ kwijt te raken en dat het doen van de video ‘Crimineel’ een manier was voor haar om haar onzekerheden onder ogen te zien.

 

 

 

23. Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U (1990)

De video van Sinéad O’Connor van haar versie van Prince’s nummer is een van de meest iconische video’s aller tijden. De kracht van “Nothing Compares 2 U” ligt in zijn eenzaamheid: de donkere, lege achtergrond, de grimmige verlichting, de beelden van O’Connor die alleen door Parc de Saint-Cloud in Parijs loopt. De meest effectieve zijn de uitgebreide close-up shots die haar emotie laten zien.

 

 

 

22. Radiohead – Karma Police (1997)

Regisseur Jonathan Glazer noemde de video destijds een mislukking en legde uit dat zijn poging om subjectief, minimalistisch cameragebruik te laten zien en deze, vanuit een enkel perspectief hypnotiserend en dramatisch te maken, niet was gelukt. Hij had het video-idee eerst bij Marilyn Manson neergelegd maar die weigerde.

 

 

 

21. Oasis – Wonderwall (1995)

Het concept van “Wonderwall” is gebaseerd op een film uit de jaren 60 met dezelfde titel met Jane Birkin in de hoofdrol. Ze woont naast een man die door haar gefascineerd raakt en dus hij boort langzaam gaten in zijn muur zodat hij haar kan zien. Dit is de “Wonderwall.” Waarschuwing: de film is niet best.

 

 

 

20. R.E.M. – Everybody Hurts (1993)

“Everybody Hurts” ging in op de kwestie van zelfmoord, de zesde hoogste doodsoorzaak in de VS op dat moment. Regisseur Jake Scott (zoon van regisseur Ridley Scott) maakte de video.

 

 

 

19. Alanis Morissette – Ironic (1995)

Wanneer Morissette het outro zingt, rijdt ze nog steeds maar plotseling stopt de auto. En omdat de video begint bij een tankstation mag dat op z’n minst ‘ironisch’genoemd worden.

 

 

18. Blur – Coffee & TV (1999)

‘Milky” het geanimeerde melkpak, werd na de hoofdrol in de clip te hebben gespeeld, verkocht op een veiling voor Blur memorabilia.

 

 

17. 2Pac feat. Dr. Dré – California Love (1998)

De videomaker werd geïnspireerd door de film Mad Max Beyond Thunderdome. Het speelde zich af in een woestijn in het jaar 2095. De casting omvat onder meer funk-meesterbrein George Clinton als het kwaadaardige stamhoofd, acteur Chris Tucker, Tony Cox als de dwergsoldaat en Roger Troutman (van de groep Zapp). De opnames vonden plaats op de originele Thunderdome-set.

 

 

16. Korn – “Freak on a Leash”

Korn’s video van ‘Freak on a Leash’ is een origineel idee en een leuke voorloper van talloze YouTube-video’s van mensen die dingen opblazen. Terwijl een verdwaalde kogel door veel obstakels gaat en op een haar na enkele omstanders mist, zien we waterflessen en spuitbussen doorkliefd worden in slow-motion. De video won Best Editing en Best Rock Video bij de MTV Video Music Awards van 1999 én een Grammy voor Best Short Vorm Music Video.

 

 

15. Missy Elliott – The Rain (Supa Dupa Fly) (1997) 

Het was de eerste videoclip in Missy’s carrière, geregisseerd door Hype Williams. Meest opvallende aspect van de video is het opblaaspak van lakleer dat lijkt op een opgeblazen vuilniszak die Missy draagt ​​gefilmd met een fisheye-lens. Timbaland, Tamara “Taj” Johnson-George van SWV, Yo Yo, Lil ‘Kim, Total, 702, Da Brat, Lil’ Cease en Puff Daddy verschijnen allemaal even in de clip.

 

 

14. Guns ’N Roses – November Rain (1991)

De solo van Slash werd opgenomen bij een kerk (speciaal ingevlogen voor de video) in New Mexico, dezelfde plek waar een paar jaar eerder scenes van de film Silverado waren opgenomen.

 

 

13. Lauryn Hill – Doo Wop (That Thing) (1998)

De clip van dit nummer werd gefilmd in Washington Heights in Manhattan in New York. In de video twee Lauryn Hills naast elkaar zingend tijdens een straatfeest. Aan de linkerkant van het scherm de Lauryn Hill uit 1967, gekleed in retro-stijl, een eerbetoon aan klassieke rhythm & blues en doo wop. Aan de rechterkant van het scherm, de Lauryn Hill uit 1998 in een eerbetoon aan de hiphopcultuur.

 

 

12. Britney Spears – Baby Hit Me One More Time (1999)

De tiener Britney won de liefde van miljoenen fans met deze instant popklassieker die zich afspeelt in een middelbare school en waarin mevrouw Spears prominent danst in haar minirok-versie van het schooluniform.

 

 

11. Smashing Pumpkins – Tonight, Tonight (1996)

De productie-crew had aanvankelijk problemen met het lokaliseren van kostuums voor de video omdat de film Titanic op hetzelfde moment in Los Angeles werd geschoten. Titanic-regisseur James Cameron huurde bijna elk kostuum in de stad dat deed denken aan de tijd rond de jaren 1900-1920 waardoor de crew weinig meer te kiezen had.

 

 

10. AC/DC – Thunderstruck (1990)

De clip werd op 17 augustus 1990 in de Brixton Academy te Londen opgenomen. Het publiek kreeg gratis T-shirts met de woorden ‘AC / DC – I was Thunderstruck’ aan de voorzijde en de datum op de rug. Deze T-shirts werden tijdens de opnames gedragen door het gehele publiek.

 

 

9. George Michael – Freedom 90 (1990)

Geïnspireerd op Peter Lindbergh’s portret van Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington en Cindy Crawford voor de cover van de Britse editie van Vogue in januari 1990, vroeg Michael de vijf modellen om in de video te verschijnen. Michael regisseerde de clip maar komt zelf niet voor in de clip.

 

 

8. Weezer – Buddy Holly (1994)

De video speelt zich af in de originele diner, Arnold’s Drive-In, uit de populaire TV-show Happy Days.

 

 

7. Fatboy Slim – Praise You (1998)

‘Guerilla’ stijl geschoten video (voor die tijd uniek) net buiten een bioscoop in Westwood, California. Norman Cook is aan het eind van de clip ook even in beeld. Spike Jonze regisseerde.

 

 

6. Madonna – Vogue (1990)

De video, gefilmd in zwart-wit, herinnert aan het uiterlijk van films en fotografie uit de gouden Eeuw van Hollywood aangevuld met  kunstwerken van de Art Deco-kunstenaar Tamara de Lempicka en een Art Deco-decor. Veel van de scènes zijn reproducties van foto’s gemaakt door de bekende fotograaf Horst P. Horst, waaronder zijn beroemde Mainbocher-korset, Lisa met tulband (1940) en Carmen Face Massage (1946). Sommige van de close-up poses bootsen bekende portretten na van sterren als Marilyn Monroe, Bette Davis, Veronica Lake, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Judy Garland en Jean Harlow.

 

 

5. Michael Jackson & Janet Jackson – Scream (1995)

Jackson bedacht niet het “concept” voor de video, wat hij in het verleden vaak had gedaan, maar liet het over aan filmmaker Mark Romanek. Jackson beschreef later het maken van “Scream” als een gezamenlijke inspanning. De video koste zeven miljoen dollar en was destijds de duurste clip ooit.

 

 

4. Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1992)

De videoclip voor “Teen Spirit” was de eerste voor regisseur Samuel Bayer. Bayer geloofde dat hij de opdracht kreeg omdat zijn ingestuurde video zo slecht was dat de band verwachtte dat zijn productie “punk” en “niet zakelijk” zou zijn. De video is gebaseerd op het concept van een schoolconcert dat eindigt in anarchie en oproer, geïnspireerd door Jonathan Kaplan’s film Over the Edge uit 1979 en de film Rock ‘n’ Roll High School van Ramones.

 

 

3. Jamiroquai – Virtual Insanity (1996)

Wist 10 nominaties in de wacht te slepen voor de MTV Awards in 1997. Het won er 4 mede door de bijzondere speciale effecten.

 

 

2. The Beastie Boys – Sabotage (1994)

Eerbetoon aan en parodie over de politieseries van de jaren 70 zoals Hawaii Five-O, The Streets of San Francisco, S.W.A.T., Baretta en Starsky and Hutch.

 

 

1. Foo Fighters – Learn To Fly (1999)

De clip is een parodie op de film Airplane! De liftmuziek op de achtergrond is de Moog Cookbook-versie van Foo’s “Everlong”. De twee vliegtuigmonteurs worden gespeeld door Jack Black en Kyle Gass van Tenacious D.

 

 

Check ook: 30 opvallende videoclips uit de jaren 2000

 

 

 

 

Reacties