30 opvallende videoclips uit de jaren 2000

Publicatiedatum 18-03-2023 Laatst gewijzigd 18-09-2023

In het decennium 2000 werden regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams nog belangrijker en gaven ze een unieke visie en stijl mee aan de video’s die ze regisseerden. Sommige van deze regisseurs, waaronder Gondry, Jonze, Sigismondi en F. Gary Gray, begonnen ook met het regisseren van speelfilms. In 2005 deed Youtube zijn intrede waardoor clips nog sneller en gemakkelijker bekeken konden worden. Welke 30 videoclips vielen op?

30. The Strokes – Last Night (2001)

 

De zoon van Francis Ford Coppola en broer van Sofia, Roman Coppola, regisseerde de clip. Naar de scène waarin zanger Casablancas zijn microfoonstandaard weggooit, werd later verwezen door The Strokes in hun clip uit 2011 van “Under Cover Of Darkness”.

“Last Nite”, gaat over een man die zijn vriendin verlaat nadat ze hem heeft verteld dat ze van streek is omdat hij niet om haar geeft. Hij begint depressief te worden en twijfelt aan zijn keuzes. Het nummer is geïnspireerd op “American Girl” de hit van Tom Petty & the Heartbreakers uit 1977.

29. MGMT – Time to Pretend (2008)

 

De video werd geregisseerd door Ray Tintori (The Killers, Arcade Fire) en introduceerde de primitieve look die de visuele handtekening van MGMT werd.

Inspiratie voor dit nummer was ABBA’s Dancing Queen. Time To pretend heeft hetzelfde tempo als het nummer van de Zweedse hitmakers. In het outro van het nummer klinkt een piano. De melodie die in de verte gespeeld wordt, is geleend van Dancing Queen.

28. Avril Lavigne – Complicated (2002)

 

Complicated beschrijft een situatie die veel meisjes van Avril’s leeftijd kennen: hun vriend is super leuk als hij alleen met haar is maar met zijn vrienden gedraagt ​​hij zich als een idioot.

Lavigne was pas 17 jaar oud toen deze debuutsingle werd uitgebracht. Fans zagen haar voor het eerst in deze video waarin ze met haar vrienden een winkelcentrum op stelten zet. De skateboard scènes waren de sleutel tot haar imago als indie punk-tomboy. Wat hielp was dat Lavigne écht van sport hield; niet alleen van skateboarden maar ook van hockey en honkbal. Haar volgende single, ‘Sk8er Boi’ was dan ook geen verrassende keus.

 

27. Justice – D.A.N.C.E. (2007)

 

De beide leden van Justice zijn enorme Michael Jackson-fans en dit nummer zitten een aantal verwijzingen naar de nummers van de King of Pop. ‘Beat It’, ‘Black Or White’, ‘P.Y.T., ‘Workin’ Day and Night ‘ en de Jackson 5-hit’ ABC zijn terug te horen in D.A.N.C.E. Het intro van het nummer bevat een sample van “Me Against the Music” van Britney Spears. De zang wordt verzorgd door het Londense koor Foundation for Young Musicians.

In de video loopt het Justice duo een eindje waarbij het pop-art beeld van hun t-shirts steeds veranderen. Grappig is de verwijzing naar het nummer “Video Killed the Radio Star” van The Buggles waarbij het woord “radio” op een gegeven moment vervangen wordt door “internet”.

26. Alicia Keys – You Don’t Know My Name (2003)

 

De eerste single van Keys’ tweede album The Diary of…werd geproduceerd en mede geschreven door Kanye West. Samples van ‘Let Me Prove My Love To You’, een nummer uit 1975 van The Main Ingredient, zijn in het nummer verwerkt.

De videoclip werd geregisseerd door Chris Robinson en Andrew Young en hierin speelt rapper Mos Def Michael Harris, Alicia’s muse. In de clip wordt Keys, die als serveerster in een café werkt, gevolgd.

25. Eminem – Without Me (2002)

 

Eminem en Dr. Dre als Batman- en Robin-type helden die gestuurd zijn om de wereld te redden. Dit zou regisseur Joseph Kahn zijn eerste Grammy Award voor Beste Muziekvideo opleveren.

Het was de eerste single van Eminem’s album The Eminem Show.

 

24. OK Go – Here It Goes Again (2006)

 

‘Here It Goes Again’ gaat over de ochtend na een one-night-stand en het besef dat je verliefd wordt op die persoon.

De populariteit van dit nummer schoot omhoog door de clip. De video was in 2006-2007 een van de meest bekeken op YouTube en bevatte een gesynchroniseerde dans van de band op een aantal loopbanden. De beroemde dans werd gechoreografeerd door de zus van OK Go-frontman Damian Kulash. Van de 21 pogingen kon de band de gecompliceerde routine slechts drie keer voltooien.

23. Foutains Of Wayne – Stacy’s Mom (2003)

 

Stacy’s Mom vertelt het verhaal van een tiener die enorm verliefd is geworden op de moeder van een vriendin. Actrice en model Rachel Hunter speelt de moeder van Stacy. Delen van de video vertonen een opvallende gelijkenis met de film Fast Times at Ridgemont High. Op een bepaald moment in de film bevindt een personage genaamd Brad zich in een badkamer en fantaseert over de vriendin van zijn zus als deze bij hem komt binnenlopen. De naam van zijn zus is toevallig ook…Stacy…

Fountains Of Wayne’s bassist Adam Schlesinger, mede-schrijver van het nummer, overleed afgelopen  jaar aan de gevolgen van het coronavirus.

 

22. The Dead Weather – Treat Me Like Your Mother (2009)

 

Zangeres Alison Mosshart(The Kills), Jack White (White Stripes), Jack Lawrence (bassist van The Raconteurs) en Dean Fertita vormde de supergroep The Dead Weather.

De tweede single van hun debuutalbum Horehound kreeg een opmerkelijke video. De clip werd geregisseerd door Jonathon Glazer, die eerder iconische video’s regisseerde zoals Radiohead’s “Karma Police”. In de clip vuren White en Mosshart met automatische wapens lopend op elkaar. White: De locatie was het leukste; we namen de clip op in Lancaster, Californië, overigens een heel klein stadje. Bizar is dat zowel Captain Beefheart als ook Frank Zappa hier vandaan komen…

21. Basement Jaxx – Where’s Your Head At (2001)

 

De video moet de zelfvoldaanheid van de dansmuziek industrie uitbeelden In de clip is een optredende apenband met menselijke gezichten de toekomst van de muziek geworden. De clip werd in drie dagen geschoten in een psychiatrisch ziekenhuis in Praag met een paar echte apen.

Dit was een grote internationale hit voor Basement Jaxx, een Brits dans- en productieduo dat in Londen is opgericht door dj’s Felix Buxton en Simon Ratcliffe. De hook van ‘Where’s Your Head At’ komt van een sample van Gary Numan’s track “M.E.” uit 1979.

20. Arcade Fire – Neighborhood #1 (Tunnels) (2004)

 

Eerste single en openingsnummer van debuut album ‘Funeral’. De clip combineert de live optredende bandleden met animatie: het beste van twee werelden. Je wordt meegenomen in een vreemde alternatieve wereld die gelijkertijd ook heel menselijk, warm en uitnodigend is; net als de muziek van Arcade Fire.

19. Rihanna & Jay Z – Umbrella (2007)

 

Rihanna over het filmen van de scène waarin ze getransformeerd werd in een zilveren dame: “Het was echt leuk om het te doen, want het is waarschijnlijk iets dat ik maar één keer in mijn leven zal doen. Twee vrouwen schilderden me – laag na laag. Tijdens het filmen stond ik in een grote zwarte doos zodat niemand me naakt kon zien terwijl ze filmden. De bodypaint was erg vettig. Ik kon niet wachten om het van mijn gezicht te krijgen. Dat was het ergste eraan – het eraf halen. Ik heb twee en een half uur onder de douche gestaan! Mijn beste vriendin moest met me komen douchen, want het zilver ging gewoon niet weg. Dagen later had ik nog steeds wat zilver in mijn haar, oren, zelfs in mijn navel.

Rihanna vertelde regisseur Chris Applebaum dat ze een dansroutine met een paraplu wilde opnemen, een knipoog naar Gene Kelly’s beroemde dans in Singin ‘in the Rain. ‘Umbrella’ won MTV’s “Video of The Year”.

18. Feeder – Just a Day (2001)

 

 

Geen band of artiest had eerder hun fans in een muziekvideo op een nummer laten meedansen of laten meezingen. Feeder’s frontman Nicholas: ”Het was een beetje een gok – we konden er in eerste instantie niet achter komen of het briljant of helemaal onzin was”. Sindsdien is het idee in veel video’s gekopieerd. Het begon als een wedstrijd op de website van de band, waarbij fans een onbewerkte video van zichzelf moesten insturen en de regisseur de beste koos. Nadat ze op de hoogte waren gebracht dat ze waren uitgekozen, werd ze gevraagd om pas na de release van de video hun versie op een openbaar internetforum (het was 2001) te posten.

Vanwege het coronavirus werd besloten om fans opnieuw uit te nodigen om een bijdrage te leveren aan een remake van de video om gezondheidszorgers te ondersteunen tijdens de pandemie.

 

17. Gorillaz – Feel Good Inc (2005)

 

Gorillaz werd opgericht in 1998 door Blur frontman Damon Albarn en kunstenaar Jamie Hewlett en bestaat voornamelijk uit vier geanimeerde leden: 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs. Hun fictieve wereld wordt gepresenteerd in muziekvideo’s, interviews en korte cartoons.

“Feel Good Inc.” is een nummer samen met De La Soul. Het nummer werd uitgebracht als eerste single van het tweede studioalbum van de band – Demon Days. De belangrijkste thema’s van de ‘Feel Good’ video zijn intellectuele vrijheid en de uitverkoop van de massacultuur door de media.

 

16. The Dandy Warhols – Bohemian Like You (2000)

 

De clip van ‘Bohemian Like You’ was in 2001 onderwerp van felle discussies en werd overdag zelden op televisie uitgezonden. De reden: de video bevatte mannelijk en vrouwelijk bloot. Naast het feit dat het liedje je doet meezingen en dansen mag ook het effect van een lange advertentiecampagne van het telefoonmerk Vodafone en de aanwezigheid van het nummer in films en series zoals o.a. Buffy The Vampire Slayer niet worden vergeten waarom deze hit er anno 2020 nog steeds niet minder om is.

 

15. Coldplay – The Scientist (2002)

 

Dit nummer gaat over een wetenschapper die zó in zijn werk zit dat hij zijn vriendin verwaarloost. Als hij zijn prioriteiten op een rijtje heeft, wil hij “terug naar het begin” en opnieuw beginnen. Chris Martin schreef het en gaf later toe dat hij vaak in de ‘wetenschapper situatie’ zat.

De videoclip voor “The Scientist” is beroemd door zijn kenmerkende omgekeerde verhaal al eerder gedaan door Spike Jonze in 1995 voor  de video van “Drop” van The Pharcyde.

De video is gemaakt terwijl de actie ‘vooruitging’, en dit werd omgekeerd tijdens de postproductie. Een belangrijk onderdeel was de lipsynchronisatie zodat Chris Martin ‘normaal’ zingt in de clip. Om dit te bereiken, moest hij achterstevoren zingen. Dit betekende dat hij het lied achterstevoren moest leren wat hem weken kostte.

 

 

14. Daft Punk – One More Time (2000)

 

 

Een popgroep van buitenaardse wezens met een blauwe huid die het lied voor een menigte op hun thuisplaneet uitvoeren terwijl een mysterieuze kracht nadert, wordt getoond in de video. Het zijn scènes die later deel zouden uitmaken van Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem, een animatie-film uit 2003 die fungeert als een visuele realisatie van Discovery, het album van het Franse duo. Net als de rest van de speelfilm werd deze geregisseerd door Kazuhisa Takenouchi.

 

13. Weezer – Pork and Beans (2008)

 

In Mei 2008 zette Weezer hun video voor Pork & Beans op YouTube. Het werd een internet fenomeen niet in het minst door de nagespeelde fragmenten uit populaire YouTube filmpjes. Een van de bekende scenes is de eruptie van Coca Cola en mentos snoepjes. In 2009 won de video een Grammy voor Best Short Form Music Video.

12. Missy Elliott – Work It (2002)

 

Timbaland en Tweet zijn even te zien in de video (sponsored by Nokia) die werd geregisseerd door Dave Myers. De video is een eerbetoon aan Aaliyah en Lisa “Left Eye” Lopes die destijds net overleden waren. Hun afbeeldingen zijn te zien op de motorkap van een auto.

De openingsscène werd gedraaid met echte levende bijen; slechts één lid van de crew werd gestoken.

 

 

11. Green Day – American Idiot (2004)

 

In de clip speelt de band in een pakhuis met een groene Amerikaanse vlag op de achtergrond (die om onbekende redenen maar 48 sterren heeft).

Green Day moest het album opnieuw opnemen nadat de tapes van 20 nummers uit de studio waren gestolen. “We hadden deze nummers helemaal af, en we waren ons aan het voorbereiden om ze te mixen,” legde Billie Joe Armstrong uit. “We liepen de studio uit en kwamen de volgende dag terug maar toen was alles weg…

 

 

10. Christina Aguilera ft Redman – Dirrty (2002)

 

Een tikkie ordinair en seksueel expliciet mag je de clip best noemen. Het toont een schaars geklede Aguilera in een soort onderwereld. In de ene scène wint ze een gevecht in een boksring, en in een andere scène danst ze suggestief onder de douche. Het creëerde een nieuw imago voor de destijds 21-jarige Aguilera die wel een burn-out kreeg net voordat ze het album opnam.

 

9. Foo Fighters – The Pretender (2007)

 

De clip speelt zich af in een vliegtuighangar. Achter de band staat een groot rood scherm. De band wordt dan geconfronteerd met wat een oproerpolitie blijkt te zijn die achter een zwarte lijn voor de band staan. Het rode scherm ontploft op het moment dat de band los gaat in het nummer en dat levert zeer spectaculaire beelden op.

 

 

8. Johnny Cash – Hurt (2003)

 

Mark Romanek regisseerde en probeerde de essentie van Cash vast te leggen. In een montage van shots van Cash ‘vroegere’ jaren lijken verwrongen beelden van fruit en bloemen in verschillende staten van verval te zijn. Zowel Cash’ legendarische verleden als de harde realiteit van het heden werd vast gelegd.

 

 

7. Britney Spears – Toxic (2004)

 

Rond dezelfde tijd dat Janet Jackson haar borsten liet zien tijdens de Super Bowl finale verscheen deze opvallende clip van Spears. Het tumult over onfatsoenlijk materiaal zorgde ervoor dat MTV de clip “Toxic” en een paar andere zeer seksuele getinte video’s verbanden naar nachtelijke rotatie. In de door Joseph Kahn geregisseerde video wordt Spears getoond in een provocerende pose in een vleeskleurig pak.

6. The Chemical Brothers – Star Guitar (2002)

 

Gefilmd vanuit het raam van een snel rijdende trein die door steden en het platteland rijdt en geregisseerd door bekend clipmaker Michel Gondry. De gebouwen en objecten die voorbij komen, verschijnen precies in de maat met de verschillende muzikale elementen van het nummer. De video is gebaseerd op beelden die Gondry maakte terwijl hij op vakantie was in Frankrijk; de treinrit tussen Nîmes en Valence werd gedurende de dag tien verschillende keren gefilmd om het verschil in lichtinval te verkrijgen.

 

 

5. Outkast – Hey Ya! (2003)

 

De videoclip, geregisseerd door Bryan Barber, is qua concept vergelijkbaar met de video voor het nummer ‘Coming Up’ van Paul McCartney en ook op het historische optreden van de Beatles in The Ed Sullivan Show op 9 februari 1964. Barber toonde de beelden van The Beatles aan André 3000 en kwam op het idee om de Britse invasie om te draaien, door de Amerikaanse band Love Below populair te laten worden in een Brits televisieprogramma.

De cast bestond uit meer dan 100 vrouwen en André 3000 zong het nummer 23 keer tijdens het filmen.

4. Lady Gaga – Bad Romance (2009)

 

Regisseur Francis Lawrence (bekend van o.a. I Am Legend (2007)) werd door Gaga ingehuurd om de video te schieten. Door Gaga’s zware schema werd deze in twee dagen geschoten in Los Angeles. De choreografie toonde vergelijkingen met Michael Jackson’s Thriller. De zonnebril met scheermesjes beeldde de stoere vrouwelijke geest uit.

3. White Stripes – Fell In Love With a Girl (2002)

 

De clip is een Lego-animatie geregisseerd door Michel Gondry. Gondry’s zoon was aan het begin van de video te zien terwijl hij Legoblokken bouwde. Het werd beeld voor beeld opgenomen en vervolgens samen gevoegd om de illusie van beweging te geven. De lego-blokjes bestonden uit rood, wit, geel en zwart. The White Stripes konden geen deal sluiten met Lego, dus moesten ze een grote hoeveelheid Lego-steentjes kopen.

2. Beyoncé – Single Ladies (2008)

 

De video is geïnspireerd op een Bob Fosse dansroutine uit 1969 op muziek getiteld “Mexican Breakfast”. Deze was in 1969 te zien in The Ed Sullivan Show. Hierin danste Fosse’s vrouw, Gwen Verdon, met twee andere vrouwen. In 2007 was de Fosse dansroutine een internetsensatie geworden nadat rapgroep Unk’s nummer, “Walk It Out”, over het filmpje uit 1969 was gelegd. Beyoncé wilde een soortgelijke dans proberen en uiteindelijk werd de choreografie van “Single Ladies” vrijelijk overgenomen (en aangepast) van “Mexican Breakfast”.

 

1. Fatboy Slim – Weapon of Choice (2000)

 

 

De clip werd in december 2000 opgenomen in de lobby van het Marriott Hotel (nu het LA Grand Hotel Downtown) in Los Angeles. De regie was in handen van Spike Jonze. De hoofdrol wordt gespeeld  door acteur Christopher Walken die ooit, voor zijn acteercarrière, een opleiding tot danser volgde. . Fatboy Slim was oorspronkelijk gepland voor een cameo in de clip maar was dat weekend niet beschikbaar omdat zijn vrouw aan het bevallen was.

Reacties