Het verhaal achter: AC/DC’s Thunderstruck

Publicatiedatum 22-08-2023 Laatst gewijzigd 22-12-2023

Het lijkt in de tweede helft van de jaren 80 wat rustig te worden rond AC/DC, maar de Australische hardrockband is in 1990 in een klap terug met de wereldhit Thunderstruck. In de loop van de tijd groeit het nummer, afkomstig van het The Razors Edge album, zelfs uit tot een van de iconische AC/DC songs. Niet in de laatste plaats dankzij de vele keren dat het opzwepende rocknummer in tv-series en films opduikt.

 

 

Het is lastig te achterhalen wat nu precies de aanzet tot Thunderstruck geeft. Volgens een van de verhalen van gitarist Angus Young zat hij ooit in een vliegtuig dat door de bliksem werd getroffen, met een bijna fatale afloop. Is dat echt gebeurd of is het vooral een sterk verhaal? We zullen het waarschijnlijk nooit echt weten. De titel is vermoedelijk ook een subtiele verwijzing naar Thunderstreak, een maker van speelgoed die populair is in de kinderjaren van Angus en Malcolm. In muzikaal opzicht wordt Thunderstruck geboren als een gitaarthemaatje waar Angus mee stoeit en dat hij niet veel later aan zijn broer Malcolm laat horen. Die ziet er wel wat in en gebroederlijk maken ze het nummer af, inclusief de tekst. En Thunderstruck – de elektriciteit in de lucht – past natuurlijk heel goed bij de bandnaam AC/DC.

 

MTV

Thunderstruck wordt in september 1990 uitgebracht als de eerste single van het album The Razors Edge. Vanwege het vingervlugge gitaarintro, het gescandeerde ‘Thunder!’ en de drums die daarna invallen, is alleen het intro al goud waard. Het is ook voor de rest een van de meest catchy en geïnspireerde songs van AC/DC in jaren. De radiostations pikken het dan ook meteen op. Het vijftal maakt met regisseur David Mallet een video. De clip wordt geschoten in de Brixton Academy in Londen, in een zaal die volgepropt wordt met in AC/DC-shirts gestoken fans. De energie van de song wordt er goed mee vastgelegd en al snel draait de video overuren op MTV en andere clipzenders.

 

 

Brian Johnson

Het duurt dan ook niet lang of Thunderstruck schiet overal ter wereld de hitlijsten in, waarbij ook het album The Razors Edge door het succes meegesleurd wordt. Het wordt een top 10 hit in o.a. Australië, Spanje, Zweden, Nederland, Amerika, Finland, België en Ierland. Het is daarmee een opsteker die de band wel kan gebruiken. AC/DC dendert met de instant klassieker Back In Black de jaren 80 in, het eerste album met zanger Brian Johnson als opvolger van de overleden Bon Scott. Hoewel AC/DC zich ontpopt tot een eindeloos populaire stadion act, ebt de belangstelling voor de studioalbums langzaam weg. Het grote publiek wordt met The Razors Edge weer bij de les gehaald, vooral dus dankzij Thunderstruck.

 

Speelfilms

Het nummer blijft populair. In de tournees die volgen, houdt het een plekje in de set list van AC/DC. Vooral vanwege het intro is het een lastig liedje om te spelen, laat Angus Young zich in 2020 in een interview ontvallen. Als het op het programma staat, moet hij voor het optreden een uurtje extra zijn vingers warmen om het goed te kunnen spelen. Thunderstruck duikt op in speelfilms als Varsity Blues (1999), Iron Man 2 (2010), Battleship (2012), Delivery Men (2015), Planes: Fire & Resque (2014), Dady’s Home (2015), Dady’s Home 2 (2017), Deadpool 2 (2018) en The Super Mario Bros. Movie (2023). Zoals het ook gebruikt wordt in tv-series als Supernatural (2009), New Girl (2016) en Magnum P.I. (2018). Thunderstruck is daarnaast de titel van een film uit 2004 over de avonturen van vijf jongens die op weg zijn naar een concert van AC/DC.

Het verhaal van Thunderstruck krijgt in de zomer van 2012 een heel bijzondere dimensie als hackers inbreken op de atoomreactoren van Iran. Het achtergelaten virus zorgt ervoor dat bij alle computers in de kleinste uurtjes van de nacht op vol volume de kraker van AC/DC uit de speakers schallen. De comeback hit van AC/DC, de ideale soundtrack voor (actie)films en wapen in de handen van hackers – Thunderstruck is een liedje met veel levens.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Alles over AC/DC

AC/DC groeit vooral dankzij het monstersucces van het album Back In Black uit tot een van de grootste hardrock bands aller tijden. De prestatie is extra spectaculair omdat het...

De spectaculaire comeback van AC/DC

Na in 1979 doorgebroken te zijn met het album Highway To Hell ligt de wereld aan de voeten van de Australische hardrock band AC/DC. Alles verandert als er zich op 19 februari...