De 10 van Bruce Springsteen

Publicatiedatum 23-01-2024 Laatst gewijzigd 28-02-2024

Komende zomer (juli 2024) doet Bruce Springsteen en zijn gevolg opnieuw Nederland aan voor twee concerten in Nijmegen. Het is dit jaar ook een halve eeuw geleden dat de roemruchte carriere van de Boss begon. We zochten 10 van zijn beste songs bij elkaar.

 

 

Born To Run (1975)

Als weinig andere zangers vertolkte Bruce Springsteen het verlangen naar vrijheid: de drang om zichzelf te ontdekken en de wereld in te trekken. Born To Run is levenslust vertaald naar overrompelende muziek. Als er een song is waarmee Bruce Springsteen zijn naam vestigde, is het dit titelnummer van zijn album uit 1975.

 

 

It’s Hard To be A Saint In The City (1973)

Mensen die verscheurd worden door de aantrekkingskracht van zowel het goede als het kwade. Het was een thema dat al opdook op het eerste album van Bruce Springsteen: Greetings From Asbury Park, N.J. Een van de beste songs van dat debuut gaat over een man die dreigt te bezwijken voor de verlokkingen van de grote stad. Want inderdaad, ‘it’s hard to be a saint in the city.’

 

 

Badlands (1978)

De krachtige rocksong, afkomstig van het album Darkness On The Edge Of Town, gaat over een man die te midden van tegenslagen hardop droomt over een beter leven. Bruce Springsteen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zich in muzikaal opzicht liet inspireren door Don’t Let Me Be Misunderstood, een nummer van de Britse 60s-band The Animals. De tekst verwijst naar het Elvis Presley-nummer King Of The Whole Wide World.

 

 

Streets Of Philadelphia (1994)

Het was een van de eerste keren dat Bruce Springsteen gevraagd werd een song te leveren voor een film. De zanger twijfelde aanvankelijk. Schrijven in opdracht lag hem niet zo. Het thema van Philadelphia was ook nog eens zwaar: een man die aan aids lijdt (gespeeld door Tom Hanks), bindt geholpen door een advocaat de strijd aan met zijn werkgever die hem op straat heeft geschopt. Het thema haalde uiteindelijk het beste in Bruce Springsteen naar boven. Met het ingetogen en sombere Streets Of Philadelphia trof hij op een geweldige manier de toon van de indrukwekkende film. De hitversie is trouwens weinig meer dan de demo die hij zelf in zijn thuisstudio opnam, met hulp van keyboards en een drumcomputer.

 

 

Thunder Road (1975)

Thunder Road is een van de songs van Bruce Springsteen waar verlangd wordt naar betere tijden, in dit geval door Mary en haar vriendje. Het is het openingsnummer van het iconische Born To Run-album. Het zet meteen al de toon met de power van de muziek en het optimisme van de tekst. Leuk is de verwijzing in de tekst naar Roy Orbison (‘singing for the lonely’), een van de grote helden van Bruce Springsteen.

 

 

*Tekst loopt door onder de playlist

 

 

Born In The U.S.A. (1984)

Het nummer dat aanvankelijk verkeerd begrepen werd. Vanwege de opzwepende muziek werd Born In The U.S.A. nogal eens geïnterpreteerd als een patriottistisch loflied op het eigen land. Het nummer was juist een aanklacht tegen de manier waarop Amerika omging met z’n verschoppelingen, zoals in dit geval de uit Vietnam teruggekeerde soldaten. Het was daarnaast natuurlijk het titelnummer van het album dat medio jaren 80 een superster maakte van Bruce Springsteen.

 

 

The River (1980)

Tijdens zijn Broadway show maakte de zanger er zelf een ironische opmerking over: als stem van werkend Amerika had hijzelf nooit een fatsoenlijke baan gehad. Het is wellicht daardoor extra knap dat hij zich toch zo goed in kon leven in de worstelingen van de anonieme Amerikanen. Voor The River, volgens hemzelf het hart van het gelijknamige album, liet hij zich inspireren door het relaas van zijn zwager: een bouwvakker die net zijn baan verloren had en zich zorgen maakte over de toekomst van hem en zijn gezin.

 

 

Racing In The Street (1978)

Auto’s vormen een rode draad in het werk van Bruce Springsteen. De vier wielen zijn meestal een metafoor voor vrijheid. Het middel om het benauwde bestaan in een dorp of stadje te ontvluchten. Zoals ook in Racing In The Street, waarin een jonge coureur dagdroomt over een geweldig leven elders. De tekstregel ‘summer’s here and the time is right for racing in the street’ is deels overgeheveld uit Dancing In The Street van de Motown-act Martha and the Vandella’s. Het nummer staat op het album Darkness On The Edge Of Town.

 

 

Darkness On The Edge Of Town (1978)

Al gaan veel songs van Bruce Springsteen over hoop, soms blijkt ook in zijn werk de realiteit hardnekkiger. Zoals in het titelnummer van Darkness On The Edge Of Town. De hoofdpersoon is vrijwel alles kwijt: zijn vrouw en zijn geld. Toch is hij vastbesloten om er bovenop te komen. Tijdens het componeren was de titel voor Bruce Springsteen het vertrekpunt. De rest van de tekst kwam vanzelf, waarbij hij zich baseerde op herinneringen aan gesprekken met vrienden en familieleden uit New Jersey.

 

 

4th Of July, Asbury Park (Sandy) (1973)

Het décor is het deel van New Jersey waar de jonge Bruce Springsteen veel rondhing. In de tekst wordt gedroomd van een betere toekomst, samen met zijn geliefde Sandy. Het geldt nog altijd als een van de beste nummers op zijn tweede album The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Het werd opvallend genoeg alleen in Duitsland op single uitgebracht. Zonder succes overigens. Het nummer werd in 1975 wel een grote hit in de handen van de Britse popgroep The Hollies, waarbij de titel ingekort werd tot Sandy.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Radio Veronica: het geluid van de vrijheid

In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Classic album: Fleetwood Mac – Rumours

Heel wat artiesten verwerkten in de loop der jaren het verdrietige einde van een relatie in een song of een compleet album. De ultieme echtscheidingsplaat is nog altijd Rumours...