Beyoncé’s meest iconische optredens

Publicatiedatum 13-06-2023 Laatst gewijzigd 01-04-2024

Het fenomeen Beyoncé’s houdt de gemoederen weer bezig, door haar nieuwe plaat COWBOY CARTER. Wat je smaak ook is, verrassend en spectaculair is het altijd. Op haar platen en ook live: hierbij een lijstje van haar meest fantastische optredens tot nu toe in willekeurige volgorde.

Coachella, 2018

Beyoncé is bigger than Coachella, kopte The New York Times. Bijgestaan door trompetten, trombones en sousafoons (ringbas) wordt de toen 36-jarige ster omgeven door een extatische fanfare – in de stijl van historische halftime-shows bij Amerikaans universiteitsvoetbal. In totaal voegen honderd andere dansers, zangers en muzikanten zich bij haar op het podium met onder meer rijen vrouwelijke violisten. Ze herinterpreteert haar grootste hits, zoals Drunk in Love en Bow Down, op verrassende wijze. Tijdens het optreden maakt ze ook een statement met de woorden: ‘Dank dat ik de eerste zwarte vrouw mag zijn die Coachella mag headlinen.’ Om af te sluiten met: ‘Ain’t that ‘bout a bitch.’

 

 

Super Bowl halftime show, 2013

Voor de Super Bowl halftime Show zijn honderden miljoenen mensen aan de buis gekluisterd, maar als iemand dat aankan dan is het wel Beyoncé. In twaalf minuten tijd laat ze een groot bereik in stemgeluid zien, of eigenlijk een myriade aan stemmen. Het optreden begint met een Vince Lombardi speech — ‘The spirit, the will to win and the will to excel, these are the things that endure,’ enzovoort. Daarna volgt een a capella-versie van Love on Top, brengt Bee een wilde Crazy in Love ten gehore en vervolgt ze met Single Ladies waarbij ze ineens switcht naar een doorgewinterde blues-zangeres. Haar Destiny’s Child sisters komen erbij, als ook talloze kopieën van Queen Bee achter haar op een scherm. Smashed it.

 

 

Grammy’s, 2017

In vuur en vlam optreden terwijl je hoogzwanger bent, dat doet zelfs niet elke topmuzikant je na. Voor de Grammy’s in 2017 gaat Beyoncé gekleed in een goudkleurige godinnenjurk van Peter Dundas waarbij ze krachtige en soulvolle varianten zingt van Love Drought en Sandcastles. Daarbij komen ook holograms, digitale schermen en imposante hoofddeksels kijken die doen denken aan de aureool van een engel. Religieuze symbolen die refereren aan Hindoe-godinnen zoals Lakshmi tot Moeder Maria. Een bijna spirituele ervaring.

 

 

MTV Music Awards, 2014

Tijdens de MTV Music Awards in 2014 is Beyoncé zonder twijfel de ster van de avond. Haar 15-minuten-durende-optreden lijkt op een combinatie van een muziekvideo en een miniconcert. Tracks van haar Lemonade-album komen voorbij: beginnend met Pray You Catch Me met een zee aan dansers en een emotionele choreografie, daarna een krachtige versie van Hold Up waarbij ze de camera te lijf gaat met een knuppel, een hartstochtelijke uitvoering van Don’t Hurt Yourself en een intens opzwepend Formation als afsluiter.

 

 

Beyoncé met Prince tijdens de Grammy’s, 2004

In 2004, toen Beyoncé’s solocarrière naar grote hoogten stijgt, krijgt ze de kans om met haar grote voorbeeld Prince op te treden tijdens de Grammy Awards. Dit wordt wel gezien als een keerpunt in haar carrière op toen nog 22-jarige leeftijd. Het duo steelt de show met een mix van uiteenlopende grote hits waarbij ze ook verschillende instrumenten bespelen. Een muzikaal powerkoppel.

 

 

 

Formation World Tour, 2016

Tijdens haar Formation World Tour is Bee gekleed in kostuums van Balmain en dSquared2 die ze ook gerust had kunnen dragen naar het Met Ball. Elke dansstap is weloverwogen en zelfverzekerd, elke noot raakt ze moeiteloos. Een paar van de vele highlights: het stiltemoment voor de slachtoffers van politiegeweld in de Verenigde Staten, met alle namen op een bijna 18,5 meter hoge en roterende kubus, en de finale met het nummer Freedom waarbij een deel van het podium is gevuld met water. Het is als naar een Olympische atleet kijken op de top van haar carrière – hoog tijd om dit bij Renaissance te herbeleven.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Alles over Beyoncé

Ze is de meest genomineerde én bekroonde popartiest in de lange, rijke geschiedenis van de Grammy Awards, de belangrijkste prijs in de popmuziek: Beyoncé Giselle Knowles-Carter...

De 25 best verkopende bands/artiesten ooit

De volgende lijst met bestverkopende muziekartiesten omvat de muziekacts van de 20e eeuw tot heden met claims van 75 miljoen of meer 'muziek'verkopen wereldwijd. Deze informatie...