Alles over Beyoncé

Publicatiedatum 04-02-2024 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Ze is de meest genomineerde én bekroonde popartiest in de lange, rijke geschiedenis van de Grammy Awards, de belangrijkste prijs in de popmuziek: Beyoncé Giselle Knowles-Carter uit Houston, Texas. Het stralende middelpunt van een duizelingwekkend en records verbrekend succesverhaal.

 

 

Een zegetocht die in de vroege jaren 90 bescheiden begint. Beyoncé doet in 1990 met succes auditie voor een r&b-groep die meedoet aan talentenjachten, optreedt als support act en interesse wekt bij de muziekindustrie. Ze wordt begeleid door haar manager, en vader, Matthew Knowles, die haar en de andere groepsleden stevig traint in onder meer dans, zang en uithoudingsvermogen.

 

Het grote succes start in 1997 wanneer de groep wereldwijd doorbreekt als Destiny’s Child, met onder anderen Beyoncé en pleegzus Kelly Rowland. De debuutsingle van Destiny’s Child op Columbia Records, No, No, No, is in Amerika direct een Top 3-hit. Nederland is een van de weinige andere landen waar Destiny’s Child ook meteen aanslaat – hier staat de single in de Top 10. Twee jaar later volgt de internationale bestseller The Writing’s on the Wall, met onder meer nummer 1-hits Bills, Bills, Bills en Say My Name. Beyoncé is de beeldbepalende ster van Destiny’s Child, dat met hits als Independent Women, Pt. 1, Survivor en Soldier uitgroeit tot een van de bestverkopende vrouwelijke popgroepen aller tijden. In 2006 gaat de groep officieel uit elkaar, om zo nu en dan nog samen te komen voor een optreden, zoals tijdens de Super Bowl-finale in 2013 en Coachella in 2018.

 

Alles over Beyoncé

 

Beyoncé is er dan al ruimschoots in geslaagd het grote succes met de groep te vertalen naar een nóg veel succesvollere solocarrière. Vanaf debuutalbum Dangerously in Love in 2003 tot aan RENAISSANCE in 2022, waarop de artistieke impact van zwarte dancemuziek en queer clubcultuur centraal staat, komen al haar eerste zeven soloalbums op nummer 1 binnen in de Amerikaanse albumlijst – een uniek record.

De superster ontwikkelt zich in de tweede fase van haar loopbaan tot dé absolute top-performer van haar generatie: een waar ijkpunt op het gebied van bijzonder hoogstaande en ijzersterke livezang en choreografie, bejubeld door fans, collega’s en critici, die met haar spectaculaire en overrompelende stadionshows uitgroeit tot de succesvolste zwarte live-entertainer uit de geschiedenis.

Ze bouwt een veelzijdig en vooruitstrevend oeuvre op. Naast tijdloze hits als Crazy in Love, Single Ladies (Put a Ring on It), Run the World (Girls), Drunk in Love en Formation, en haar legendarische reputatie als liveperformer, maakt de steeds zelfstandiger opererende Beyoncé met haar bedrijf Parkwood Entertainment ook indruk met projecten die op zoek gaan naar de meest actuele mogelijkheden in de muziekindustrie, en haar stevige artistieke statements over onder anderen racisme en seksisme. Met visueel album Beyoncé (2013), video- en muziekproject Lemonade (2016), concertfilm Homecoming: The Live Album (2019) en musicalfilm Black Is King (2020), brengt ze video en audio sterk samen in meerdere succesproducties.

 

Alles over Beyoncé

 

De zo talentvolle protegé van haar vader, is inmiddels een volledig in controle opererende, zeer zelfverzekerde, uitgesproken en geroemde artiest, die er keer op keer in slaagt haar grensverleggende commerciële succes te koppelen aan even zo indrukwekkende artistieke en creatieve hoogtepunten. Een decennialang met de grootste prijzen en jubelende kritieken overladen en generatiebepalende popzangeres en performer en een cultuur-icoon. Of zoals ze zelf zegt, aan het begin van het in 2022 verschenen ALIEN SUPERSTAR: “I’m one of one, I’m number one, I’m the only one.”

 

 

(Selectieve)Discografie:

Albums:
Dangerously in Love (2003
B’Day (2006)
I Am… Sascha Fierce (2008)
4 (2011)
Beyoncé (2013)
Lemonade (2016)
Renaissance (2022)

Live registraties:
Live at Wembley (2004)
The Beyoncé Experience Live (2007)
I Am… Yours: An Intimate Performance (2009)
I Am… World Tour (2010)
Homecoming: The Live Album (2019)

Albums Destiny’s Child:
Destiny’s Child (1998)
The Writing’s on the Wall (1999)
Survivor” (2001)
Destiny Fulfilled (2004)

Topsingles:

  • Irreplaceable (2006)
  • Beautiful Liar (2007)
  • Single Ladies (Put a Ring On It) (2008)
  • Halo (2009)
  • Love On Top (2011)

Films:
Austin Powers in Goldmember (2002)
The Fighting Temptations (2003)
Dreamgirls (2006)
Cadillac Records (2008)
Obsessed (2009)
A Star Is Born (2018)

Boek:
Beyoncé: Running the World” by Anna Pointer
Deze biografie volgt Beyoncé’s reis vanaf haar kindertijd tot haar opkomst als mondiale superster en zakenvrouw.

Podcast:
“The Beyoncé Podcast”
Deze podcast, gehost door Ashley en Ebony, duikt in de muziek, carrière en culturele impact van Beyoncé. Ze hebben het over haar albums, optredens en delen het laatste nieuws rondom de artiest.

Fun Facts:
Beyoncé won op 7-jarige leeftijd haar eerste talentenjacht
Ze maakte vroeger de vloeren schoon van haar moeder’s kapsalon
Destiny’s Child werd ontdekt bij de TV show ‘Star Search’
Beyonce leed aan een depressie tijdens haar Destiny’s Child jaren
‘4’ is het favoriete nummer van Beyoncé
Ze date als tiener al met Jay-Z
Beyoncé won 32 Grammies
Beyoncé heeft het woord ‘bootylicious’ aan het woordenboek toegevoegd
Beyonce’s favoriete verwennerij is pizza
Beyoncé kijkt al haar optredens terug
Ze is vernoemd naar haar moeder
Ze creëerde ‘Sasha Fierce’ om haar plankenkoorts te overwinnen
Ze was de eerste zwarte vrouw die headliner was op Coachella
Ze werd gevraagd om de hoofdrol te spelen in a Star Is Born
Ze schonk haar ‘Cadillac Records’-salaris aan een centrum voor verslaafden

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Classic album: Norah Jones – Come Away With Me

Als Blue Note-platenbaas Bruce Lundvall de jonge Norah Jones op zijn kantoor ontvangt, haar demo luistert, en hoort hoe ze ‘World of Trouble’ van haar partner in crime Jesse...

De 10 van Pink

De nuchtere, vastberaden Pink is verfrissend gewoon in de steeds gekkere showbizz wereld. Ze zingt schijnbaar moeiteloos, ook tijdens acrobatische spektakelshows. Geen wonder dat...

16 dingen die je niet wist over Rage Against The Machine

Rage Against The Machine: een sound waarin rock, rap en punk elkaar versterken, intense liveoptredens en uitgesproken politieke overtuigingen. Geen band die een blad voor de mond...