MTV
90s
30 spraakmakende videoclips van de jaren 90

In de jaren 90 waren muziekvideo’s enorm populair. Eind 1992 begon MTV de regisseurs te vermelden bij de video’s. Regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams brachten een unieke visie en stijl aan de video’s die ze regisseerden. Van 1991 tot 2001 had Billboard zijn eigen Music Video Awards. Vanaf 1995 deed TMF in Nederland zijn intrede. Al snel werd het kanaal zeer populair. In hetzelfde jaar kwam daar ook The Box bij.

We selecteerden dertig spraakmakende video’s…

Pop
20 mijlpalen in de popmuziek

Muziek is een universele taal. Dat geldt eens te meer voor popmuziek. In de lange geschiedenis ervan waren er verschillende momenten waarop een groot deel van de mensheid heel even stapelgek leek te zijn van dat ene nummer of aan de voeten lag van die ene superster. Van Elvis Presley tot Ariana Grande. Zestig jaar popmuziek in vogelvlucht, aan de hand van 20 onvergetelijke gebeurtenissen.

90s
MTV Unplugged: de naakte essentie

Er was een tijd dat de M van MTV nog echt betekenis had en de zender een dagelijks een lawine aan videoclips, nieuwtjes en concertregistraties over ons uitstortte. De MTV Unplugged reeks is misschien wel het mooiste dat die bloeitijd van de muziekzender opleverde. De instrumentale beperking bracht juist het beste in artiesten en bands naar boven. De akoestische concertreeks kwam zo'n dertig jaar geleden op gang. Een aantal onvergetelijke optredens op een rijtje gezet.

Pop
10 slechtste videoclips van de jaren 90

In de jaren negentig waren videoclips een onmisbare schakel voor succes. De nummers waren vaak goed genoeg om de hitlijsten te bestormen. Bij het zien van de bijbehorende video's bleven veel vraagtekens staan. We hebben 10 onbegrepen meesterwerkjes uitgelicht. 

Pop
Michael Jackson: Billie Jean en MTV

Billie Jean van Michael Jackson zorgde 40 jaar geleden voor een historisch keerpunt. De tweede single van het succesalbum Thriller, dat op 3 januari 1983 uitkwam, was het allereerste nummer van een zwarte artiest die hoog in roulatie ging bij de clipzender. Het was een doorbraak waar talloze zangers en groepen sindsdien van geprofiteerd hebben.

Bekijk ook