De 10 van WHAM!

Publicatiedatum 08-07-2023 Laatst gewijzigd 28-02-2024

Het is het jaar van WHAM! Deze zomer ging de documentaire over het Britse duo op Netflix in première. En er verscheen een nieuwe compilatie getiteld; The Singles: Echoes From The Edge Of Heaven. De WHAM! muziekvideo’s kregen een 4k upgrade op youtube. Een mooie aanleiding om de 10 meest sprankelende liedjes van WHAM! eens op een rijtje te zetten.

 

 

Wake Me Up Before You Go-Go (1984)

Andrew Ridgeley bleef nog lang bij zijn ouders wonen, ook toen Wham! de wereld veroverd had. De jonge ster was zo vaak van huis, het had ook weinig zin om er een eigen woning op na te houden. Op een dag plakte hij een berichtje voor zijn moeder op zijn slaapkamerdeur. ‘Wake me up up’. Omdat hij het laatste woordje per ongeluk twee keer had geschreven, voegde hij er aan toe: ‘before you go go.’ George Michael kreeg het even later onder ogen en vond het zo geestig dat hij de regeltjes als het vertrekpunt voor een nieuw liedje gebruikte. De rest is geschiedenis. Afgelopen jaar werd Wake Me Up Before You Go-Go gebruikt in een reclame voor Volkswagen.

 

 

Wham Rap! (Enjoy What You Do) (1982)

De eerste single van Wham! Het liedje werd geschreven na het roemloze einde van The Executive – de oude band van George Michael en Andrew Ridgeley. Andrew Ridgeley werd geïnspireerd door Rapper’s Delight van Sugarhill Gang. George’s strenge vader bezorgde hem een van de sleutelzinnen van de tekst: ‘get yourself a job or get out of this house.’ De single kwam in juni 1982 uit en flopte in eerste instantie. Na de doorbraak van Wham! in 1983 kreeg het een herkansing en werd het alsnog een Britse top 10 hit.

 

 

Young Guns (Go For It) (1982)

De essentie van de tweede Wham!-single was: leg je nergens op vast als je jong bent, maar geniet van het vrije leven. Een erg leuk liedje, maar net als Wham Rap! Leek de wereld er nog niet klaar voor. Alles veranderde toen het tweetal een vrijgekomen plekje mocht invullen in het veelbekeken popprogramma Top of the Pops. Daags na de uitzending werden liefst 30.000 singles besteld, waardoor Young Guns in november 1982 naar de tweede plaats van de Britse hitlijst schoot. Het was de doorbraak van Wham!

 

 

Club Tropicana (1983)

Club Tropicana was, samen met Wham Rap!, een van de eerste liedjes die George Michael en Andrew Ridgeley schreven in aanloop naar het nieuwe Wham!-avontuur. Het bleef even op de plank liggen, maar na drie pseudo-rebelse singles wilde het tweetal het over een feestelijker boeg gooien. Club Tropicana was een van de hits van de zomer van 1983. Het onderwerp – een goedkope zuip- en feestvakantie in een zonnig oord – sprak miljoenen jongeren over de hele wereld natuurlijk enorm aan. Afkomstig van het album Fantastic.

 

 

Bad Boys (1983)

Na Wham Rap! en Young Guns verlangde managers en platenmaatschappij meer van hetzelfde. Een hip-hopachtig liedje met de suggestie van opstandigheid. George Michael was dat thema allang ontgroeid, maar zette zich met frisse tegenzin aan het schrijven. Het resultaat was een prima Wham!-liedje, maar voor de zanger voelde Bad Boys als een laf compromis. Het ontbrak dan ook op een eerdere compilatie van Wham!-hits. De bevrijding volgde met Club Tropicana. Dit was de opgewekte muziek die het tweetal echt wilde maken.

 

 

Freedom (1984)

Tijdens het schrijven van Freedom werd George Michael geïnspireerd door de soulvolle sound van Motown – een van zijn grote muzikale liefdes. Het ontpopte zich tot een liedje met veel levens. Voor de Amerikaanse markt en (latere) compilaties werden nieuwe mixen gemaakt. Zoals er ook een aparte versie gebruikt werd voor een reclamecampagne voor cassettebandjes. De melodie van Freedom keerden ook nog eens terug als het orgelintro van George Michaels’ latere solo-hit Faith.

 

 

The Edge Of Heaven (1986)

The Edge Of Heaven werd uitgebracht met het einde van Wham! in het verschiet. De behoorlijk expliciete tekst maakte duidelijk dat Wham! al lang niet meer het onschuldige popduo van een paar jaar terug was. George Michael borduurde solo nog verder voort op dit thema in een nummer als I Want Your Sex. Het pianospel op The Edge Of Heaven is van niemand minder dan Sir Elton John.

 

 

I’m Your Man (1985)

George Michael schreef I’m Your Man tijdens een binnenlandse vlucht in Amerika. De invloed van het land klinkt ook door in het liedje. Net als Freedom is I’m Your Man gestoeld op een stevige Motown-beat.

 

 

Careless Whisper (1984)

Een twijfelgeval, want het werd in Europa uitgebracht als een solosingle van George Michael, waarmee de zanger een voorschot nam op het vervolg van zijn loopbaan. In Amerika stond ‘Wham featuring George Michael’ op het singlehoesje. We hebben dus het toch opgenomen in het lijstje. Het werd in 1981 door Andrew Ridgeley en George Michael immers geschreven met de bedoeling om het ook als duo op te nemen. Het is ook nog eens een van de beste songs die het tweetal ooit op de plaat zette. De bloedmooie melodie plus onvergetelijke saxofoonpartij liet horen dat het succes van Wham! toch echt voor een groot deel aan ijzersterke liedjes te danken was. Zoals Careless Whisper.

 

 

Last Christmas (1984)

Het liedje waar aan het eind van het jaar niet aan te ontsnappen is. Het is bijzonder dat een paar van de grootste kerst-hits in een vloek en een zucht tot stand kwamen. Noddy Holder van Slade schreef op verzoek van zijn lieve, oude moeder een kerstliedje: hij paste simpelweg de tekst aan van een deuntje dat al jaren in zijn lade lag te verstoffen. Het resultaat – Merry Xmas Everybody – garandeerde de zanger in ruste een onbezorgde oude dag. Last Christmas, die andere mega-kerst-hit, kwam op een net zo achteloze manier tot stand. George Michael was samen met Andrew Ridgeley op bezoek bij zijn  ouders toen hij zich even terugtrok in zijn voormalige slaapkamertje. Het was kennelijk een inspirerende omgeving want in een paar minuten bedacht hij er de basis van wat Last Christmas zou worden. Het verscheen eind 1984 op single en groeide uit een van de grootste kerst-hits aller tijden. Aan het eind van elk jaar duikt het telkens weer op in de Britse hitlijsten.

 

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Alles over Marillion

In de 45 jaar dat de band inmiddels bestaat, wil Marillion maar niet cool worden. Het weerhoudt de Britse groep er niet van om uit te groeien tot een van de boegbeelden van de...

12 Zangers die in de jaren 80 aan je muur hingen

Uit de Hitkrant, de Popfoto, de Joepie, waar de poster vandaan kwam maakte niet uit. Als er maar een hunk (of held) aan je muur hing. Maakte die ook nog eens mooie muziek, dan was...

Het verhaal achter: The Bangles – Eternal Flame

Eternal Flame was geen typisch Bangles-liedje, maar misschien dat de Amerikaanse groep er juist daarom in april 1989 wereldwijd een nummer 1-hit mee scoorde. Hoe kwam de song...