Liefde! Of haat? 18 Mierzoete duetten

Publicatiedatum 13-02-2024 Laatst gewijzigd 16-02-2024

Het is Valentijnsdag, love is all around! Hier zijn 18 duetten waarbij het glazuur van je tanden springt. Maar ze zijn ook onweerstaanbaar… toch? 

18. Peabo Bryson & Regina Belle – A whole new world

De signature song van de Disneyfilm Aladdin uit 1992. Aladdin en Jasmine maken een romantische vlucht op een vliegend tapijt. De boodschap: een leven in het strakke, Koninklijke keurslijf is geen leven, geef het op en ga voor een toekomst – met mij, Aladdin – in vrijheid.

17. Method Man & Mary J Blige – I’ll be there for you / you’re all I need to get by

Method Man & Mary J Blige zetten de toon voor wat later het thug-love duet is gaan heten. Puff Daddy en Faith Evans (I’ll be missing you), Kelly Rowland en Nelly (Dilemma) en Beyonce en Jay-Z (Crazy in love) zouden volgen. I’ll be there for you/ You’re all I need to get by is een remix van Method Man’s All I need en bevat een sample van – jawel – opnieuw een Motown love song: You’re all I need to get by van Marvin Gaye en Tammi Tarrell.

 

 

16. Sonny & Cher – I Got you babe

Midden in de nacht, ergens in 1965, wekt Sonny zijn jonge bruid Cher en speelt haar I Got You Babe voor. Een lied over twee hippiegeliefden die ondanks dat een gebrek aan geld besluiten samen een leven op te bouwen. Cher vindt het niet veel en gaat al snel terug naar bed.

 

 

 15. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Cheek to Cheek

De moeder van alle liefdesduetten? Dat zou zomaar kunnen. Een tijdloos jazz-duet uit 1935, waarin de legendarische stemmen van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong elkaar prachtig aanvullen.

 

 

 

14. Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow

Uit de film A Star Is Born (2018). Ally (Lady Gaga) en Jackson (Bradley Cooper) besluiten om samen in het diepe te springen. Zeker zijn ze niet van hun zaak, maar wat ze wel weten is dat leven in ‘the shallow’ (te vertalen als ‘oppervlakkig’) geen manier van leven is.

 

13. Diana Ross & Marvin Gaye – You Are Everything

Een cover van The Stylistics en één van de vele liefdesduetklassiekers uit de Motown-stal. Die werden veelal geschreven door het liedjesschrijfduo Ashford & Simpson. Zij tekenden o.a. voor Ain’t No Mountain High Enough, Ain’t Nothing Like the Real Thing en You’re All I Need to Get By. Maar níet voor deze klassieker: You Are Everything

 

12. Kim Weston & Marvin Gaye – It takes two

Voor Marvin Gaye betekent dit lied zijn definitieve doorbraak in Europa. Tina Turner en Rod Stewart zouden in de jaren 90 het nummer coveren, mede door het gebruik van het lied in een reclame van Pepsi.

 

 

11. Elton John & Kiki Dee – Don’t go breaking my heart

Je zou kunnen zeggen: een Motown-duet in discojasje. Elton John ontpopt zich later in zijn leven tot de ultieme duetkoning. Zo zeer dat hij een album zou uitbrengen, getiteld Duets. Overigens zou in eerste instantie niet Kiki Dee, maar Dusty Springfield de vocals voor haar rekening nemen. Springfield moest echter om gezondheidsredenen verstek laten gaan.

 

 

10. Peaches & Herb – Reunited

I was a fool to ever leave your side… Reunited vat dat vreugdevolle moment waarop je weer in de armen valt van de ware, die je in een vlaag van verstandsverbijstering hebt laten gaan…. Dino Fekaris en Freddie Perren, die ook verantwoordelijk zijn voor Gloria Gaynor’s I Will Survive, schrijven de tekst van het lied.

 

9. Stevie Nicks & Don Henley – Leather and Lace

Stevie Nicks en Don Henley – ooit een stelletje – verkennen in dit prachtige duet hoe twee geliefden – de één teder, de ander gevoelloos – toch common ground proberen te vinden.

 

8. Michael Jackson & Siedah Garrett – I Just can’t stop loving you

Barbra Streisand zei nee, Whitney Houston zei nee, en dus werd het Siedah Garrett – een protégé van Quincy Jones. Garrett schreef onder meer mee aan Man in the mirror.

 

7. John Travolta & Olivia Newton-John – You’re the one that I want

You’re the one that I want vat dat moment in de film Grease waarop die semi-onbereikbare liefde tussen dat keurige meisje en die stoere bink met die vetkuif en dat leren jack werkelijkheid wordt. Het verlangen spat van de track af. Met zijn upbeat tempo is het lied een klassieker op feestjes, bruiloften en karaoke-avonden.

 

6. Lionel Richie & Diana Ross – Endless Love

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Billboard ‘the greatest love duet off all time’. Een mierzoete ballade uit de koker van Richie. My love, there’s only you in my life / The only thing that’s right… Teiltje nodig? Luther Vandross en Mariah Carey doen tien jaar na dato het succes van Lionel Richie en Diana Ross nog dunnetjes over.

 

 

5. Patti Austin & James Ingram – Baby Come To Me

‘One of the greatest baby-making jams of all time’, luidt een van de vele kwalificaties van dit nummer. Het lied is geschreven (Rod Temperton) en geproduceerd (Quincy Jones) door het team dat later ook verantwoordelijk zou zijn voor Michael Jackson’s Thriller.

 

 

4. Linda Ronstadt & Aaron Neville – Don’t know much

Ze komen uit een moeilijke periode. Ze weten niet hoe het eindigen zal. Maar wat ze wel weten is dat ze zielsveel van elkaar houden en dat moet genoeg zijn om alle ellende te overwinnen.

 

3. Jennifer Warnes & Joe Cocker – Up where we belong

Het is onmogelijk om naar dit lied te luisteren zonder aan Richard Gere te denken die aan het slot van de film An Officer and a Gentleman Debra Winger in zijn armen neemt. Met daarbij dat doorrookte stemgeluid van Cocker: Love lifts us up where we belong…

 

 

2. Bill Medley & Jennifer Warnes – I’ve had the time of my life

Net zoals Up Where We Belong – ook al van Jennifer Warnes – voor altijd geassocieerd zal worden met de slotscene van An Officer and a Gentleman, zo zal bij I’ve had the time of my life altijd worden gedacht aan de gepassioneerde dans (de ‘lift’) van Patrick Swaye en Jennifer Grey aan het slot van Dirty Dancing.

 

 

1.    Kenny Rogers & Dolly Parton – Islands in the stream

Onze nummer 1… Kenny Rogers zou geen fan geweest zijn. Tegen de schrijver van het lied, Bee Gee Barry Gibb, zou hij gezegd hebben: ‘Barry, nee, ik vind het niks’, waarop die antwoordde: ‘Weet je wat we nodig hebben? Dolly Parton.’ Waarop iemand in de studio riep: “Die liep hier net.” “Well go get her!”, zou Barry geroepen hebben. De rest is geschiedenis… Het nummer is weer helemaal terug van weggeweest dankzij de Netflix-documentaire Beckham. David en Victoria Beckham dansen liefdevol op het nummer en dat inspireert heel wat mensen op TikTok. Ze delen massaal dansfilmpjes met hun geliefden.

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Radio Veronica: het geluid van de vrijheid

In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...

Nummer 1: Nina Simone – Ain’t got no/I got life

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot...

Het verhaal achter Suspicious Minds van Elvis Presley

Het is nooit aangenaam als jaloezie en argwaan in een relatie sluipen, maar er zijn wel heel mooie songs over geschreven. Zoals Suspicious Minds. Elvis Presley schoorde er in 1969...