Het bliksembezoek van Jimi Hendrix aan Nederland

Publicatiedatum 13-12-2023 Laatst gewijzigd 16-12-2023

Shoppen

In zijn veel te korte loopbaan bezoekt Jimi Hendrix Nederland tweemaal. De laatste keer treedt hij op in het roemruchte VPRO tv-programma Hoepla en is hij de hoofdact op de Hippy Happy beurs in de oude Ahoy in Rotterdam. Opnamen die hij voor de VPRO televisie maakt, komen later terecht op een compilatie en een single. Een terugblik op dat bliksembezoek van de gitarist die op 27 november 1942 ter wereld kwam.

 

 

De eerste keer dat Jimi Hendrix voet op Nederlands grond zet, is op 13 maart 1967. Samen met zijn begeleidingsband de Experience is hij geboekt om de volgende dag twee songs te spelen in het populaire popprogramma Fanclub – Hey Joe en Stone Free. Tijdens de repetities blijkt het trio zoveel herrie te maken dat de kalk letterlijk van het plafond dwarrelt. De opnameleiders grijpen in en dwingen Jimi Hendrix tijdens de live-uitzending de songs op een aanvaardbaar geluidsniveau te playbacken. Wat ook gebeurt, zeer tegen de zin van de gitarist.

Ondanks deze stroeve kennismaking met Nederland stapt de Jimi Hendrix Experience een half jaar later opnieuw op Schiphol uit het vliegveld, in gezelschap van roadmanager Gerry Stickells. De Engelsman is dan nog een groentje in het vak, maar hij ontpopt zich later tot de rechterhand van o.a. Queen, ABBA, Elton John, Paul McCartney en Fleetwood Mac. Het gezelschap wordt keurig opgewacht door een medewerker van Polydor, Hendrix’ platenmaatschappij in Nederland. De eerste bestemming is de Vitus Studio in Bussum, waar opnamen gemaakt worden voor het VPRO tv-programma Hoepla.

Op het moment dat Jimi Hendrix ons land aandoet, is het cultuurprogramma Hoepla het gesprek van de dag. In de tweede aflevering, die op 9 oktober 1967 wordt uitgezonden, toont het 21-jarige model Phil Bloom zich naakt aan de ganse natie. Het dan nog behoorlijk aangeharkte Nederland is in rep en roer. Het regent opzeggingen bij de VPRO – 5000 naar verluidt – en de scene lijdt zelfs tot verontwaardigde vragen in de Tweede Kamer. Het directe gevolg is dat de derde aflevering, waarin Jimi Hendrix zal optreden, niet live wordt uitgezonden. De opnamen vinden op 10 november plaats en zullen op 23 november te zien zijn op de nationale tv. Het biedt de VPRO voldoende tijd om in te grijpen als er opnieuw allerlei vunzigs in beeld komt.

 

 

Op 10 november, rond 11 uur, arriveert de band en zijn entourage in de studio in Bussum. Er heeft zich al een coterie van hippe Nederlanders verzameld, onder hen de Rotterdamse dichter Jules Deelder en zijn vriendin Roselie Peters. Drie songs worden er opgenomen: de Robert Petway cover Catfish Blues, Foxy Lady en Purple Haze. Na afloop van de sessie is het tijd voor een snelle lunch in een snackbar aan de overkant van de straat. Volgens de overlevering stilt de legendarische gitarist er zijn trek met een patatje met.

Het gezelschap propt zich vervolgens weer in de auto, waarna koers gezet wordt richting Rotterdam. The Jimi Hendrix Experience checkt in bij het Grand Hotel Centraal zoals dat zich nog altijd aan de Kruiskade in het hart van Rotterdam bevindt. The Jimi Hendrix is een van de grote namen op het affiche van de Hippy Happy Beurs zoals die van 10 tot 14 november gehouden wordt in de oude Ahoy hal op steenworp afstand van het hotel. Het is een evenement dat duidelijk maakt dat de middenstand de tiener heeft ontdekt. In de hal zijn stands met kleding, cosmetica, tassen, brommers, instrumenten, schoenen, sieraden en nog veel meer leuks waar de hippe jongeren hun geld aan kwijt kunnen. Het muzikale programma biedt een combinatie van nationale en internationale namen met o.a. The Motions, The Golden Earrings, Rob Hoeke, Pink Floyd, The Bee Gees en dus The Jimi Hendrix Experience. Volgens de recensies die later in de kranten opduiken, speelt het trio ’s avonds een indrukwekkende set met o.a. Stone Free, Manic Depression, Hey Joe, Foxy lady en Purple Haze. Na afloop gaat Hendrix en zijn gevolg terug naar het hotel, nog altijd in gezelschap van Jules Deelder een consorten. Volgens het verhaal dat hij in interviews talloze keren herhaalt heeft, weet hij de gitarist zelfs over te halen de nacht in zijn huis in Rotterdam door te brengen. Tijdens het verblijf bestook hij zijn gast met de muziek van Art Pepper en Charlie Parker. De volgende ochtend zwaait hij de muzikant uit, die vertrekt met een taxi. Echter niet na hem eerst nog een krentenbol in de handen geduwd te hebben.

 

Het bliksembezoek van Jimi Hendrix aan Nederland

Foto: Dieter W. Hoffmann

 

Via het hotel gaat de reis weer richting Schiphol waarmee een einde komt aan het tweede en laatste bezoek van Jimi Hendrix aan ons land. Helemaal volgens plan wordt de uitzending van Hoepla op 23 november uitgezonden. Het tumult rond het programma is dan nog altijd niet gaan liggen, waarop de VPRO besluit de stekker uit het programma te trekken. Een vierde aflevering is wel opgenomen, maar eindigt in het archief. In de jaren daarna lijkt het er op dat Jimi Hendrix toch weer naar Nederland komt. Hij wordt geboekt voor A Flight To The Lowlands Paradise – de voorloper van het huidige Lowlands – dat op 28 december 1968 plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. De gitarist heeft er helaas geen zin in en verzint een gebroken been om onder de verplichting uit te komen. Ook zou er sprake zijn van optredens van Jimi Hendrix in 1970 in De Doelen in Rotterdam, maar ook die vinden nooit plaats. Op 18 december dat jaar overlijdt Jimi Hendrix in Londen.

Het optreden van Jimi Hendrix in Bussum echoot nog wel door in zijn catalogus. Het nummer Catfish Blues zoals hij dat hier opneemt, wordt in 1994 geselecteerd voor de officiële compilatie Blues. Foxy Lady vindt een plekje op de B-kant van de single Foxy Lady die in 2018 wordt uitgebracht. De erven Hendrix zouden ook graag iets moois doen met de beeldregistratie van het optreden in de Vitus Studio in Bussum. In het zuinige Nederland van de jaren 60 is het echter een goede gewoonte om de Ampex-tapes na gebruik te wissen zodat er nieuwe programma’s mee opgenomen kunnen worden. Een lot dat ook de registratie van het legendarische optreden van The Jimi Hendrix Experience treft. Gelukkig hebben we de muziek nog.

 

Het bliksembezoek van Jimi Hendrix aan Nederland

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Classic album: Electric Ladyland van The Jimi Hendrix Experience

Half oktober 1968, 55 jaar geleden, komt Electric Ladyland uit. Het derde album van The Jimi Hendrix Experience is een dubbel-lp waarop de gitarist zich in artistiek opzicht...

De 13 belangrijkste bluesartiesten

Blues is een van de bekendste en invloedrijkste muziekstijlen. Alle bluesmuzikanten en -liefhebbers vormen nog altijd een grote muziekscene. Wie staan er aan de basis van deze...

De 13 invloedrijkste bands in de geschiedenis van de rock muziek

Rockmuziek, een genre dat decennialang het culturele landschap heeft gevormd, beschikt over een rijk scala aan invloedrijke bands die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de...