De 13 belangrijkste bluesartiesten

Publicatiedatum 07-02-2024 Laatst gewijzigd 28-02-2024

Blues is een van de bekendste en invloedrijkste muziekstijlen. Alle bluesmuzikanten en -liefhebbers vormen nog altijd een grote muziekscene. Wie staan er aan de basis van deze oermuziek? Legacy licht dertien blues grootheden uit die niet meer uit onze geschiedenis zijn weg te denken.

1. Robert Johnson

Robert Leroy Johnson is waarschijnlijk de bekendste blueszanger- en songwriter ooit. Ondanks zijn korte leven – Johnson was een van de eerste leden van de beruchte 27 Club – is hij anno de 21e eeuw nog steeds een inspiratiebron voor artiesten. Johnson werd in 1986 tijdens de allereerste Rock And Roll Hall Of Fame ceremonie opgenomen in de lijst van invloedrijkste rock-‘n’-roll-artiesten. Vooraanstaand muziekmagazine Rolling Stone plaatste de Amerikaan op nummer 5 in de lijst 100 Greatest Guitarists Of All Time.

 

 

2. John Lee Hooker

Blueszanger, songwriter en gitarist John Lee Hooker maakte faam dankzij zijn unieke elektrische gitaarstijl. Hij combineerde Delta blues met ‘talking blues’ en hill-country blues. Zijn kenmerkende stijl is eveneens een afgeleide van boogiewoogie, een pianospeelstijl die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw floreerde. Hooker overleed in 2001. Drie jaar eerder won hij nog een Grammy Award voor het album Don’t Look Back en een jaar voor zijn dood kreeg hij zelfs de Grammy Lifetime Achievement Award. Hij liet maar liefst acht kinderen en negentien kleinkinderen achter.

 

 

3. Howlin’ Wolf

Chester Arthur Burnett heeft onder zijn pseudoniem Howlin’ Wolf legendarische muziek geschreven. De bijna twee meter lange zanger, gitarist en harmonicaspeler kreeg vanwege zijn imposante voorkomen bijnamen als Big Foot Chester en Bull Cow. Zijn artiestennaam kreeg hij van zijn opa. Deze noemde hem ‘wolf’ omdat Chester doodsbang in een hoekje kroop als zijn grootvader verhalen vertelde over wolven in het bos, die hem zouden gaan pakken. ‘Howlin’ werd later door Chester zelf toegevoegd, vermoedelijk vanwege zijn rauwe stemgeluid. Burnett overleed op 65-jarige leeftijd aan de complicaties van een nieroperatie. De nummers Smokestack Lightnin’, Spoonful en Little Red Rooster zijn opgenomen in de 500 Songs That Shaped Rock And Roll van de Rock And Roll Hall Of Fame en hebben hem onsterfelijk gemaakt.

 

 

4. Muddy Waters

McKinley Morganfield, beter bekend als Muddy Waters, groeide begin negentiende eeuw op in Mississippi en wordt dankzij zijn gitaar- en harmonicaspel de ‘vader van de moderne Chicago blues’ genoemd. Waters’ eerste opname met een voltallige band was (I’m Your) Hoochie Coochie Man, een door Willie Dixon geschreven bluesstandaard. Waters’ opname groeide uit tot een klassieker. Omdat Waters versterkt speelde, wordt hij ook gezien als een van de bruggenbouwers tussen blues en rock-‘n’-roll. Waters overleed op 30 april 1983 in zijn slaap als gevolg van hartfalen.

 

 

5. B.B. King

De naam Lucille staat door de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead vooral bekend als een bloeddorstige honkbalknuppel omwikkeld met prikkeldraad. Muziekliefhebbers kennen Lucille vooral als het ‘wapen’ van Riley Benjamin King, oftewel B.B. King (de afkorting B.B. staat voor Blues Boy). Zo liefkozend als hij zijn Gibsongitaar noemde, zo gevoelig bespeelde hij haar ook. Zijn speelstijl was er eentje van ‘less is more’ en juist die gedoseerde notenkeuze in combinatie met knappe notenbuigingen hebben hem een onuitwisbare status opgeleverd. B.B. King overleed in 2015 op 89-jarige leeftijd.

 

 

6. Buddy Guy

Buddy Guy, geboren als George Guy, is een van de weinige nog levende artiesten in dit rijtje. De in 1936 geboren Amerikaanse bluesgitarist en zanger is zelfs behoorlijk vitaal. Dat was vorig jaar nog te zien tijdens North Sea Jazz in Rotterdam. Zijn Chicago blues heeft allerlei gitaristen in uiteenlopende stijlen beïnvloed, onder wie Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page. Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan en John Mayer. Guy speelde in zijn langlopende carrière met veel andere bluesgrootheden samen, onder wie Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter en Sonny Boy Williamson.

 

 

7. Jimi Hendrix

Geboren als Johnny Allen Hendrix duurde zijn actieve carrière als artiest slechts vier jaar. Hij veranderde de koers van de populaire muziek en werd een van de meest succesvolle en invloedrijke muzikanten van zijn tijd. Hij was een visionair die de grenzen van rock en blues liet vallen. In 1966 neergestreken in Londen was hij al snel in staat om niet alleen bands als The Who te evenaren in hun eigen grootschalige, gitaar verpletterende spel, maar zelfs om ze te overtreffen. Minder dan een jaar na zijn vertrek uit zijn thuisland werd Hendrix (en de Experience) naar Californië gevlogen voor een optreden op het Monterey Pop Festival. Zijn sensationele optreden betekende meteen de doorbraak in Amerika. In augustus 1969 trad Hendrix op tijdens het beroemde Woodstock-festival met een andere band. Hij noemde de band Gypsy Sun and Rainbows. Zijn Woodstock optreden wordt door velen een van zijn beste liveoptredens ooit genoemd. Juridische complicaties als gevolg van een oud contract dat dateerde van vóór zijn Britse verblijf, bevroor zijn opnamerechten, waardoor hij voortdurend moest toeren om zijn rekeningen te betalen. Op 18 september 1970 stond hij op het punt om de problemen op te lossen toen hij stierf aan een overdosis.

 

 

8. Eric Clapton

Eric Clapton is niet alleen een van de bekendste hedendaagse bluesartiesten, hij is ook de enige artiest die tot drie keer toe tot de Rock And Roll Hall Of Fame mocht toetreden: als soloartiest, en als bandlid van The Yardbirds en Cream. Rolling Stone noemde Clapton de op één na beste gitarist aller tijden (Jimi Hendrix staat op 1). De inmiddels 71-jarige Brit gaat binnenkort op tournee om zijn vijftigjarige jubileum als muzikant te vieren.

 

 

9. Stevie Ray Vaughan

De Texaanse Stephen Ray Vaughan was in de jaren tachtig verantwoordelijk voor een heuse blues-revival. Zijn combinatie van blues vermengd met rock en jazz was opzienbarend. Eerst speelde hij onder de bandnaam Double Trouble, maar die was tijdens het bekende Texas Flood album uit 1983 al veranderd in Stevie Ray Vaughan And Double Trouble, om maar duidelijk te maken om wie het allemaal draaide. Vaughan verongelukte door een helikoptercrash. Hij werd slechts 35 jaar.

 

 

10. Bessie Smith

Zangeres Bessie Smith was de populairste blueszangeres van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en kreeg van de pers de bijnaam Empress Of The Blues. Haar krachtige stem was genre-overstijgend, want ze inspireerde ook veel jazzvocalisten. De titels van haar grootste Amerikaanse hitsongs Downhearted Blues, The St. Louis Blues en Careless Love Blues laten er geen twijfel over bestaan bij welk genre haar hart het dichtste lag. Maar Smiths nummer dat de tand des tijds misschien wel het beste heeft doorstaan is Nobody Knows When You’re Down And Out.

 

 

11. Albert Collins

Albert Gene Drewery, alias Albert Collins, alias The Ice Man, alias The Master Of The Telecaster, was een Amerikaanse bluesgitarist die veel met alternatieve stemmingen speelde en vaak een capo gebruikte (een opzetstuk die gitaristen op de gitaarhals kunnen bevestigen). Beroemde neef en even begenadigd bluesmuzikant Lightnin’ Hopkins introduceerde de gitaar in Collins’ leven. De Texaan maakte zich het instrument eigen en zorgde dat zijn liveshows ware belevenissen werden. Dat deed hij door regelmatig in het publiek te springen en zich te presenteren met de nodige humor. De meervoudig Grammy-winnaar overleed in 1993 op 61-jarige leeftijd aan kanker.

 

 

12.  Albert King

Albert (Nelson) King vormde met Freddie King en B.B. King ‘The Three Kings Of The Blues Guitar’. Zijn bekendste single is Born Under A Bad Sign. Hij kreeg de bijnaam The Velvet Bulldozer vanwege van zijn enorme postuur (2.00 m, 110 kg) en zalvende manier van zingen. Albert King overleed in 1992 aan een hartaanval en is in 2013 postuum aan de Rock And Roll Hall Of Fame toegevoegd. Tijdens de ceremonie speelden Gary Clark Jr., John Mayer en Booker T Jones een cover van Born Under A Bad Sign.

 

 

13. Etta James

Jamesetta Hawkins (1938 – 2012), artiestennaam: Etta James, was een Amerikaanse zangeres die optrad in verschillende genres, waaronder gospel, blues, jazz, R&B, rock and roll en soul. Ze begon haar carrière in 1954 en verwierf bekendheid met hits als At Last, Tell Mama, Something’s Got a Hold on Me, Sunday Kind Of Love en I’d Rather Go Blind. Ze leidde een ruig leven dat een tiental soapseries had kunnen inspireren; van heroïneverslaving tot ernstig lichamelijk geweld en gevangenisstraffen. Eind jaren tachtig maakte  ze een muzikale comeback met het album Seven Year Itch. James’ diepe en aardse stem overbrugde de kloof tussen rhythm & blues en rock-‘n-roll. Ze won drie Grammy Awards.

 

 

 

Reacties