Hebben we Daft Punk al gemist?

Publicatiedatum 15-05-2023 Laatst gewijzigd 18-09-2023

De Franse electronica-pioniers Daft Punk stonden hun hele carrière garant voor vernieuwing en verrassing. De schok was dan ook groot toen begin 2021 abrupt het einde van het duo werd aangekondigd. Geen laatste tour, geen laatste plaat, enkel een video waarin Daft Punk letterlijk opgeblazen werd. Geheel in stijl, zou je kunnen zeggen. Deze week verschijnt er nieuwe muziek. Althans, het legendarische laatste album Random Access Memories (2013) is opnieuw uitgebracht: een 10 Year Anniversary Edition. Mét bijna 40 minuten aan niet eerder uitgebracht materiaal. Het roept vele vragen op. 

1. Hebben we Daft Punk eigenlijk al gemist?

Ja. De mythische status die het duo heeft is terecht. Tuurlijk, het is ook allemaal berekenend en slim: optreden met robothelmen en -pakken, fantastische promotiecampagnes – plaats een poster van een helm in een willekeurige stad en de wereld wordt gek -en geen interviews. Maar bovenal is deze bravoure muzikaal keer op keer waargemaakt. Eerst als onderdeel van de dance scene met baanbrekende platen als Homework (1997) en Discovery (2001), maar steeds meer als onderdeel van de mainstream en dus ons collectieve geheugen. Monsterhit ‘Get Lucky’ was de ultieme apotheose. De samenwerking met Nile Rodgers (Chic) en Pharrel Williams belandde op iedere planeet in het universum op de eerste plaats.

2. Een 10 Year Anniversary Edition voelt niet echt als de standaard die we van Daft Punk gewend zijn, wel?

Ok, fair enough. Steeds weer verrassen en ook vernieuwen waren de codewoorden van bijna 25 jaar Daft Punk. Een periode waarin elektronische muziek transformeerde van een revolutionair fenomeen dat zich afspeelde in enkele grootstedelijke clubs, naar zo’n beetje de standaard in de popmuziek, met hits voor sportschool, supermarkt en braderie. Daft Punk was hierin genre overstijgend, mede door fenomenale videoclips zoals ‘One More Time’, ‘Da Funk’ en ‘Around The World’. Tijdens de wereldtour van 2007 werd de lat weer hoger gelegd – zeker voor een elektronische act. Er werd openlijk getwijfeld of de twee figuren met de helm wel daadwerkelijk Daft Punk waren of dat er gewoon twee willekeurige gasten waren ingehuurd om aan de knoppen te draaien. We zullen het nooit weten. Producers Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo zijn een totaal mysterie door nooit in het openbaar te verschijnen. Dus okee, voor zo’n act voelt een re-issue inderdaad een beetje gek.

3. Is RAM – 10 Year Anniversary dan wel allemaal de moeite waard?

Godzijdank wel. Meer dan. Random Access Memories is een onweerstaanbare plaat en verdient het om tot het einde der tijden gevierd en bejubeld te worden. De jubileumeditie bestaat uit voor ieder wat wils: een 3-vinylset (inclusief poster en booklet) voor de verzamelaar, een dubbel-cd én op de streamingdiensten een speciale Dolby Atmos-mix. Geen sprake van goedkoop herkauwen dus.

4. En de nieuwe muziek?

Daft Punk is gestopt en de oorspronkelijke versie van Random Access Memories (de laatste plaat die het duo maakte) dateert dus al van 2013. Honger maakt rauwe bonen zoet, zou je kunnen zeggen, maar daarmee doe je het unreleased materiaal te kort. ‘Touch (2021 Epilogue)’ is de soundtrack van de afscheidsvideo, die inmiddels 29 miljoen keer bekeken is. ‘Horizon Ouverture’ en ‘Horizon’ zijn twee sfeervolle, uitgesponnen ambient tracks, zowaar begeleid door een kinderkoor. ‘Horizon’ verscheen destijds al op de Japanse versie van RAM. Het is Daft Punk op z’n gevoeligst, door The Guardian terecht vergeleken met Pink Floyd. ‘The Writing of Fragments Of Time’ (een rommelige outtake van de albumtrack ‘Fragments of Time’) en de 30 seconden durende early take van ‘Get Lucky’ voelen wat goedkoop, maar met ‘Infinity Repeating (2013 demo)’ heeft Daft Punk tien jaar na RAM en twee jaar na het afscheid een volwaardige (hit)single te pakken. Zang wordt verzorgd door Julian Casablancas, frontman van The Strokes. Een heel decennium lag deze opname op de plank. Nu brengen de robots hem de wijde wereld in. Inclusief fantastische, geanimeerde videoclip. Zo is Daft Punk gewoon weer Daft Punk en is de re-issue van een van grootste elektronische albums aller tijden met vlag en wimpel geslaagd.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tien van…Daft Punk

Met de komst, deze week, van de anniversary editie van Random Access Memories (inclusief nieuw bonus materiaal) leek het ons een prima moment om de Tien van...Daft Punk te...