De 10 van Daft Punk

Publicatiedatum 18-01-2024 Laatst gewijzigd 28-02-2024

In de wereld van de elektronische muziek zijn er maar weinig artiesten die de grenzen hebben verlegd en een blijvende indruk hebben achtergelaten zoals Daft Punk. Het Franse duo, bestaande uit Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter, heeft met hun unieke geluid en grensverleggende producties de elektronische muziekwereld veranderd en talloze fans over de hele wereld geïnspireerd.

 

 

1. Instant Crush (2013)

 

In de wereld waar elektronische muziek en rock elkaar ontmoeten, ontstond een bijzondere samenwerking. De heren van Daft Punk sloegen de handen ineen met Julian Casablancas, de zanger van The Strokes. Samen creëerden ze Instant Crush, een nummer dat verlangen en melancholie op unieke wijze verweeft. Met de kenmerkende stem van Casablancas en de gelaagde achtergrondkoortjes, vertelt Instant Crush een verhaal van eenzaamheid en onbeantwoorde liefde. De aanstekelijke gitaarlijn vormt de basis van dit meeslepende nummer, terwijl Daft Punk hun productievaardigheden benut om een rijke instrumentatie en gelaagde arrangementen te creëren. Instant Crush werd al snel een geliefde track en blijft een tijdloze favoriet. Het nummer heeft een unieke aantrekkingskracht door de combinatie van elektronische en rockelementen, waardoor het een emotionele lading krijgt die mensen blijft raken. Het verscheen op het album Random Access Memories. Instant Crush is een perfect voorbeeld van hoe muziek genres kan overstijgen en mensen kan verbinden.

 

 

2. Giorgio By Moroder (2013)

 

 

Over meesterwerken gesproken. Het ruim 9 minuten durende ‘Giorgio By Moroder’ was een prachtige ode aan de roemruchte Italiaanse discoproducer Giorgio Moroder. Naar het schijnt gebruikte Daft Punk drie verschillende microfoons om de vocalen van Moroder op te nemen, telkens eentje uit de periode die hij op dat moment beschrijft – om maar aan te geven hoe accuraat het duo voor dit album te werk ging. De bijgaande muziek is een opwindende mix van synthesizers, strijkers en drums, zoals de rest van het album ook telkens pure geluiden zoekt – een opvallende keuze in een tijd waarin (pop)muziek juist steeds elektronischer leek te worden. Daft Punk zette wederom de toon, en legde de wortels van de dance bloot met een warmbloedig, klassiek geproduceerd album.

 

3. Get Lucky (2013)

 

 

Een onbetwist meesterwerk in het oeuvre van Daft Punk. Eentje die lang op zich liet wachten, nadat het duo in de tussenliggende jaren alleen nieuwe muziek had laten horen in de vorm van de soundtrack voor de film Tron (2010). Maar hier was dan eindelijk de ultieme comeback, een samenwerking met Pharrell Williams en legendarisch gitarist/producer Nile Rodgers, wiens Chic disco sound ruimschoots werd geadopteerd op ‘Get Lucky’. Opnieuw deden de Fransen wat niemand had verwacht; ze gebruikten geen samples en bleven grotendeels weg van elektronische sounds, maar zochten een organisch bandgeluid, zoals die ooit in de 70’s werd gemaakt. Het complete album Random Access Memories is een passend saluut aan alle helden die ze door de jaren heen hadden gesampled, het album waarvan je hoopte dat ze hem ooit nog zouden maken. ‘Get Lucky’ was het startschot van een wereldwijde hype, het album maakte de hoge verwachtingen meer dan waar.

 

 

4. Robot Rock (2005)

 

 

Op derde album Human After All trok het duo meer richting gitaar en rauwe elektronica. Wederom een vooruitziende blik, aangezien de tweede helft van de 00’s vol zat met coole dance tracks waar rock in werd verwerkt. Het was een opzettelijke breuk met de diep doordachte, soms zwoele sound van Discovery, en het album bleek ook geen supergrote hits op te leveren. Toen Daft Punk een jaar later van start ging met hun Alive 2006/2007 tour vielen veel tracks van dit album wel op hun plek. De stevige, minimale klanken werkten perfect bij hun oogverblindende live shows, en Amerika werd definitief veroverd. ‘Robot Rock’ geldt hierbij als een van de hoogtepunten; hoor hoe het nummer het (live)album Alive 2007 opent, en probeer maar eens stil te staan.

 

5. Digital Love (2001)

 

 

 

Samen met tracks als ‘Something About Us’ en ‘Face To Face’ onderstreepte Daft Punk met ‘Digital Love’ dat het ook sterke popsongs kon schrijven. De invloed van 80’s synthpop en het inventieve gebruik van samples (in dit geval George Duke’s 70’s hit ‘I Love You More’) contrasteerde mooi met het elektronische geluid van het duo. Daft Punk werd nog toegankelijker voor het grote poppubliek, een ontwikkeling die samenging met de algemene opmars van dance in de pop charts.

 

6. Harder, Better, Faster, Stronger (2001)

 

 

De release van tweede album Discovery maakte duidelijk dat Daft Punk een spannende nieuwe stap had gezet. De elektronische sound met samples en vocoder-efffecten was verder uitgewerkt, en naast pure dancetracks lag er veel nadruk op synthpop. ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ was een mijlpaal, met zijn futuristische electrofunk en opgewonden robot vocalen – als een machine die tot leven kwam. Vanaf nu was het duo ook alleen nog maar als robots te zien. Deze track bracht Daft Punk verder onder de aandacht in de Amerikaanse hiphop en R&B scene; check bijvoorbeeld de zeer smakelijke remix van The Neptunes, en natuurlijk de gebruikte sample van de plaat in Kanye West’s 2007 hit ‘Stronger’.

 

7. One More Time (2000)

 

 

Rond de eeuwwisseling was het wachten op de volgende zet van Daft Punk. Debuutalbum Homework (1997) had hun naam gevestigd als revolutionaire dance act, nu moest de opvolger die status bevestigen. Het eerste teken eind 2000 was ‘One More Time’, een extatische song in de stijl van ‘french house’, met een sample van soulnummer ‘More Spell On You’ van Eddie Johns, en de vocalen van US artiest Romanthony gedrenkt in de autotune, tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Wederom was het een instant classic die dansvloeren deed ontploffen, mede dankzij de lange breakdown die feitelijk de hoofdrol speelt in deze song – het Franse duo liep hiermee vooruit op vele dancetracks die in de jaren hierna ook sterk zouden leunen op de break.

 

8. Around The World (1997)

 

 

Met deze plaat bereikte het duo een wereldwijd publiek. Voor het eerst was de karakteristieke robotstem te horen, perfect drijvend op een lekker hobbelende baslijn en warme filtersounds. De invloeden uit de ‘french sound’, de gelikte productie en de onweerstaanbare, makkelijk meezingbare vocalen maakten dit een instant classic. Ook met dank aan de eigenzinnige dansvideo van Michael Gondry is dit een track die tot in de eeuwigheid zal worden gedraaid.

9. Da Funk (1995)

 

 

Het eerste succes van Daft Punk, deze instrumentale track met pompende discobeat, repetitieve electro synths en rauwe 303-baslijnen. De plaat bracht een fris geluid in de dance, met invloeden uit funk, disco en 80’s electro, maar vertegenwoordigde ook wat er gaande was in Frankrijk. De zogenaamde ‘french house’ was een opwindende mix van disco, funk en Chicago house waarbij veel gebruik werd gemaakt van filters en samples. Check bijvoorbeeld ook B-kant ‘Musique’, een schoolvoorbeeld van dit ontluikende genre.

 

10. The New Wave / Alive (1994)

 

 

 

De eerste kennismaking met Daft Punk. Een jaar eerder was het duo onder deze naam gaan experimenteren met drum machines en elektronische instrumenten, resulterend in ‘The New Wave’, een obscure technoplaat met uptempo beats en knarsende acid sounds. Nog niets te bespeuren van ‘french house’ of disco invloeden, dit was vooralsnog een tweetal op excursie in de wereld van elektronische muziek. De track zou in een nieuwe, iets toegankelijker versie opduiken onder de titel ‘Alive’, te vinden op hun debuutalbum Homework (1997). Dit zou vervolgens ook de naam worden van hun roemruchte 2007-tour (en live albums).

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

30 jaar later: hoe Kurt Cobain ook Dave Grohl achterliet

Dave Grohl en Kurt Cobain hebben beiden jong gescheiden ouders, maar hun jeugd was compleet verschillend. De ontmoeting tussen het tweetal is allesbepalend voor Nirvana geweest....

Aflevering 12 & 13 van de podcast ‘Kind van de jaren ‘90’ met Fabienne de Vries en Frank Helmink online

Korneel Evers (acteur en bekend van o.a. de Heineken ontvoering, Feuten, Rabarber en de Luizenmoeder) en Remco Kraak (schrijver en podcastmaker) nemen je mee terug naar hun...