16 dingen die je niet wist over Rage Against The Machine

Publicatiedatum 07-05-2024 Laatst gewijzigd 08-05-2024

Rage Against The Machine: een sound waarin rock, rap en punk elkaar versterken, intense liveoptredens en uitgesproken politieke overtuigingen. Geen band die een blad voor de mond neemt of de versterkers op conversatieniveau zet. Dat weten we. Maar dit wist je waarschijnlijk niet:

1. De bandnaam is afgeleid van een nummer van de punkband Inside Out, waar frontman Zack de la Rocha (1970) eerder deel van uitmaakte.

2. Tom Morello (1964) en De la Rocha ontmoeten elkaar in een club. De twee klikken. Nou ja, eigenlijk heeft Zach de la Rocha niet zoveel met de Black Sabbath-achtige gitaarpartijen waarmee Morello aankomt. En andersom haalt Morello zijn schouders op wanneer De La Rocha zijn hiphop riffs aanlevert. Maar wanneer de twee gecombineerd worden ontstaat er iets waardoor ze de energie tot in hun tenen voelen. Met drummer Brad Wilk en bassist Tim Commerfold erbij is Rage Against The Machine geboren.

3. De La Rocha is nog maar één jaar als zijn vader, een Mexicaans-Amerikaanse kunstenaar, en zijn Duits-Ierse moeder gaan scheiden vanwege politieke meningsverschillen. Eerst woont hij bij zijn vader, tot die het mentaal zwaar krijgt en zijn eigen kunstwerken vernietigt. Bij zijn moeder in het stadje Irvine – met een witte populatie – voelt hij zich een buitenstaander. Als hij in zijn klas wordt uitgelachen om zijn huidskleur kruipt hij ineen. Maar al snel besluit hij dat stilte niet zijn pad zal worden.

4. Morello groeit op in de wijk Harlem in New York. Zijn Iers-Italiaanse moeder is een geliefde docent die bekend staat om haar levenslessen over gelijkheid en onderdrukking. Ze heeft Morello’s vader ontmoet tijdens een opstand in Kenia. Hij werd Kenia’s eerste Verenigde Naties-ambassadeur.

5. Morello neemt het politieke engagement van zijn ouders over. Hij noemt zichzelf later ‘de enige anarchist in een conservatieve high school’. Hij komt uiteindelijk zelfs terecht op het prestigieuze Harvard. Het is best knap dat Morello zijn studie heeft gehaald. Volgens huisgenoten zat hij zowat elke nacht van twaalf tot drie gitaar te spelen.

6. Tom Morello maakte in zijn Havard-tijd muziek met ene Carolyn Bertozzi. Zij wint in 2022 de Nobelprijs voor Scheikunde.

7. Drummer Brad Wilk heeft op dezelfde school gezeten als rapper Ice Cube. Hij heeft met Eddie Vedder (Pearl Jam) in de band Greta gespeeld.

8. Het titelloze debuut van Rage Against The Machine is niet eens meteen een kneiter van een succes. In het eerste half jaar worden zo’n 75.000 exemplaren verkocht. Ook netjes, maar na een sterk Lollopalooza-optreden stoomt de band door en vliegen er meerdere miljoenen over de toonbank.

9. Zowel in 1993 als 1994 geeft RATM legendarische optredens op Pinkpop. In 1994 gaat het publiek zo los dat er zelfs een trilling op de schaal van Richter wordt gemeten. Dat is dus officieel een aardbeving.

10. De band gaat in 1997 op tour met Wu-Tang Clan, iets wat meerdere politiemachten proberen te verbieden wegens ‘violent and anti-law enforcement philosophies’. Het leidt tot rechtszaken, maar de shows gaan gelukkig door. Dat Wu-Tang Clan uiteindelijk afhaakt komt omdat verschillende bandleden vaak niet komen opdagen.

11. Nadat Rage Against The Machine in 2000 – voor het eerst – uit elkaar gaat, probeert Zach de la Rocha een solo-album te maken. Hij rondt deze nooit af. Een project met Trent Reznor van Nine Inch Nails loopt ook op niets uit.

12. Waar RATM ook opduikt, live of in de krantenkoppen, altijd is er reuring. Zoals in 2008 toen de band toevallig in Minneapolis was tijdens een Republican National Convention, een gratis anti-RNC optreden optuigde en na politie-ingrijpen met een megafoon vervolgde. Of acht jaar eerder, tijdens de Democratic National Convention, toen een geladen optreden, gadegeslagen door 2000 gewapende agenten, toch in opstand resulteerde.

13. Bassist Tim Commerford klimt in 2000 op het podium tijdens de MTV Video Music Awards en verstoort het optreden van Limp Bizkit, uit protest tegen de commerciële aard van de muziekindustrie.

 

 

14. Als protest tegen de Britse talentenjacht The X Factor wordt een online campagne gestart om hun nummer ‘Killing in the Name’ naar de kerstnummer 1-positie in het Verenigd Koninkrijk te krijgen. De campagne is succesvol en het nummer bereikt daadwerkelijk de top van de hitlijsten.

15. De republikeinse politicus Paul Ryan heeft zichzelf meerdere malen Rage Against The Machine-fan verklaard. Tom Morello schrijft daarom in 2012 in Rolling Stone een stuk waarin hij dit lachwekkend noemt, want Ryan is de verpersoonlijking van de machine waar de band al decennia ‘rage against’ heeft.

16. Rage Against The Machine blijft altijd onrust zaaien, maar gaat ook meermaals uit elkaar. De laatste break-up is vrij recent: afgelopen januari was de band er weer klaar mee. Of Rage Against The Machine nu bij elkaar is of niet, de legacy zal altijd worden doorverteld, samengebald in die ene repetitieve zin: f*ck you I won’t do what you tell me.

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Nieuwe aflevering van de podcast: Kind van de Jaren ’90 met Ruben van der Meer

De nieuwe aflevering van podcast Kind van de jaren 90 staat online! Deze week te gast: Ruben van der Meer. Ruben werd in de jaren '90 bekend bij het grote publiek als...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

30 jaar later: hoe Kurt Cobain ook Dave Grohl achterliet

Dave Grohl en Kurt Cobain hebben beiden jong gescheiden ouders, maar hun jeugd was compleet verschillend. De ontmoeting tussen het tweetal is allesbepalend voor Nirvana geweest....