Classic Album: Guns N’ Roses – Lies

Publicatiedatum 29-11-2023 Laatst gewijzigd 01-12-2023

Guns N’ Roses was met één album de nieuwste Grootste Rockband Op Aarde. De stevige rock, catchy songs, gespeeld door een stel larger than life rocksterren met zanger Axl Rose en gitarist Slash als meest iconische figuren. Niet alleen de fans, ook de platenmaatschappij wilde graag zo snel mogelijk een nieuw product in de winkel hebben. Dat werd G N’ Roses Lies.

 

De release van dit tweede album is om verschillende redenen memorabel te noemen. Allereerst de samenstelling: de acht nummers tellende plaat bestaat voor de helft uit livetracks die ook al als bonusdisc bij Appetite For Destruction was toegevoegd. Het is materiaal waarmee de band voor de dag kan komen. Guns N’ Roses heeft in de luttele jaren van het bestaan al een overtuigende live-reputatie gevestigd en kan deze kant hier ook zonder blikken of blozen delen. Naast de drie eigen tracks geeft GN’R met cover ‘Mama Kin’ ook nog een ode aan de rockhelden van Aerosmith. Geen toevallige keus, want tijdens de Appetite-tour speelt GN’R veelvuldig in het voorprogramma van deze band.

Maar G N’ R Lies zal toch het meest herinnerd worden om het tweede deel van het album. Want juist dit viertal nummers zorgt ervoor dat fans én critici volledig verrast werden. Want in plaats van simpelweg voort te borduren op het succes van hun debuut en de gewilde shots met onversneden rockmuziek te leveren, koos Guns N’ Roes ervoor om een andere kant van hun artistieke spectrum te laten zien. Het akoestische tweede deel liet een introspectieve kant van de band horen. Geen ingeplugde gierende gitaren, maar een mijmerende Axl Rose die aan zijn geliefde Erin Every vraagt om een beetje geduld te hebben. De kans is groot dat ze deze boodschap heeft gehoord.

‘Patience’ blijkt de grootste hit van het album te zijn. Het nummer is met drie akoestische gitaren opgenomen in één sessie. Het laat een hechte band horen die nog steeds weet hoe een goed liedje in elkaar zit. Het is een contrast met het turbulente leven dat de heren muzikanten al leiden. Want rocksterren be rocksterren. Terwijl een deel van de groep veel tijd besteedt aan een hobby genaamd ‘heroïnegebruik’ is Axl Rose 24/7 een enfant terrible die last heeft van onzekerheid en de nieuwe roem en ervoor kiest om geregeld niet op te dagen.

 

Classic Album: Guns N’ Roses – Lies

 

Toch staat Axl Rose muzikaal volledig open. Terwijl hij in de studio zit, speelt hij ‘Knockin’’ On Heaven’s Door’, een Bob Dylan Cover die live vaak voorbij komt en een grote hit zal worden. Hij verandert wat akkoorden en begint opeens de eerste tonen van ‘Patience’ te spelen. Iedereen in de ruimte voelt dat er een sterk nieuw nummer wordt geboren. In die periode laat Rose ook een nieuwe kant van zichzelf zien als hij opeens ‘One In A Million; speelt.

De zin ‘I used to love her, now I have to kill her’ uit ‘Used To Love Her’ wordt nog grinnikend opgevat als stoere rocksterrenpraat. Dat is anders bij de inhoud van ‘One In A Million’, een nummer dat binnen een milliseconde controversieel is vanwege de homofobe, racistische passages waarvoor Rose ter verantwoording wordt geroepen. Hij valt immigranten aan en gebruikt ook het n-woord, maar volgens hem gaat dit niet per se over zwarte mensen. Verder wil Rose zijn woorden niet terugnemen en legt uit dat hij heeft opgepend nadat hij sommige wijken van Los Angeles in verval zag. Tegen Rolling Stone zegt hij hierover: ‘If you haven’t been there, you can’t say shit to me about what goes on and about my point of view. There are a large number of black men selling stolen jewellery, crack, heroin… rip-off artists selling parking spaces to parking lots that there’s no charge for.’ Gitarist Slash, zoon van een Afrikaans-Amerikaanse moeder, biedt wel excuses aan. Hij probeert dit deel uit de song te halen, maar Axl Rose wordt er alleen maar defensiever van en laat de tekst volledig overeind.

 

G N’ R Lies werd vele miljoenen malen verkocht, maar was in deze afwijkende vorm niet zo’n groot succes als hun debuut. Maar voor de band was het een ideale release. Het haalde de druk even van de band en schepte ruimte om vervolgens Use Your Illusion I en II te maken. Maar vooral liet de band twee nieuwe kanten van zich hoorden, waardoor de band veelzijdigere talenten bleek te hebben. Het is een onmisbaar document in de oneindige rock-’n-roll show die Guns N’ Roses heet.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

27 Metal albums die je gehoord moet hebben

Niet zo bekend met metal? Wij stelden een lijst voor je samen van 27 (heavy) metalalbums door de jaren heen. Het gaat om pure klassiekers en sterk verkopende heavy albums die...