Bekende muzes: deze vrouwen inspireerden grote artiesten

Publicatiedatum 13-03-2024 Laatst gewijzigd 19-03-2024

Vrouwen inspireren musici al sinds mensenheugenis. Sommige vrouwen zijn een muze voor één lied, anderen zijn een bron van inspiratie voor meerdere liedjes. Zo gaan Layla, Wonderful Tonight en For You Blue over één en dezelfde vrouw… We zetten drie bekende ‘multimuzes’ op rij. 

Pattie Boyd

Hotpants, minirok, The Beatles: fotomodel Pattie Boyd belichaamde de sixties. Met haar engelachtige verschijning (en de onweerstaanbare glimlach) zoog Pattie Boyd de aandacht van alle mannen naar zich toe. George Harrison was er één van. Ze ontmoetten elkaar op de filmset van A Hard Day’s Night in 1964. Boyd had een klein rolletje in de film, als schoolmeisje en Beatles-fan. Tijdens een lunchpauze ging Harrison recht op zijn doel af. Hij vroeg haar ten huwelijk, maar zei dat hij ook genoegen nam met een etentje. Twee jaar later waren ze getrouwd. Pijnlijk: ze werd ook de muze van Harrisons vriend Eric Clapton. Clapton ontmoette Boyd en werd verliefd op haar. En zij uiteindelijk op hem…

De nalatenschap van haar minnaars is fraai. Harrison schreef onder meer For You Blue (Boyd heeft blauwe ogen) en Something met haar in gedachten – volgens Frank Sinatra het mooiste liefdeslied dat ooit is geschreven. Clapton schreef Layla en Wonderful Tonight met Boyd voor zich. Bij Layla deed hij dat in tijden dat de liefde onbeantwoord bleef. Verpakt in de analogie van de Perzische prinses Layla schreeuwt Clapton het uit: ‘You’ve got me on my knees, Layla. I’m begging, darling, please Layla, darling, won’t you ease my worried mind?’. Bij Wonderful Tonight zijn er de herinneringen aan goede tijden. Boyd staat zich boven op te fleuren voor een feestje waar de twee naartoe gaan, Clapton is beneden aan het schrijven geslagen: ‘It’s late in the evening, she’s wondering what clothes to wear, she puts on her makeup and brushes her long blonde hair.’

Edie Sedgwick

Edie Sedgwick was een opvallend geklede rijkeluisdochter uit Californië, die het in New York wilde maken als kunstenares. In plaats daarvan werd ze beroemd als één van Andy Warhols zogeheten supersterren. Hij verloor al snel weer zijn interesse in haar en zij eindigde als junkie. Het is een treurig verhaal. Desalniettemin maakte ze met haar mod-look – kort geblondeerd haar, haar met zwarte kohl omrande ogen en rechte mini-jurkjes – genoeg indruk op de muzikantenkring rond Warhol om een onsterfelijke status te verwerven.

Op het moment dat Sedgwick nog op 1 staat in zijn supersterren-kring, roept Andy Warhol zijn vriend Lou Reed bij zich met het verzoek een lied aan haar te wijden. Als Reed vraagt waar het nummer over moet gaan, zegt Andy Warhol: ‘Don’t you think she’s a femme fatale, Lou?” Reed had de boodschap begrepen. Femme Fatale belandt op het iconische album The Velvet Underground & Nico (met popartbanaan op de hoes). Ook Bob Dylan zou door Sedgwick zijn geraakt en zelfs een korte affaire met haar hebben gehad. Dylan ontmoette haar in Warhols Factory. Dylan gunde Edie een betere toekomst dan bij Warhol in zijn underground cultfilms en haalde haar over weg te gaan. Warhol was not amused, Dylan verweet hem op zijn beurt Sedgwick aan de drugs te hebben gebracht. Toen Warhol er een keer naar vroeg bij Dylan, antwoordde die:  ‘Listen to “Like a rolling stone”, I think you are the diplomat on the chome horse.’ Ja, ook Like A Rolling Stone zou zomaar eens over Sedgwick kunnen gaan.

Bebe Buell

Playboybunny Bebe Buell is in zekere zin een zelfbenoemde muze. Misschien valt ze meer te classificeren als ‘supergroupie’. Toch mag ze niet ontbreken in dit rijtje, al is het alleen al om het indrukwekkende lijstje rocksterren met wie ze het bed deelde: Mick Jagger, David Bowie, Elvis Costello, Jimmy Page, Iggy Pop, Prince, Rod Stewart, Todd Rundgren en Steven Tyler. Niet zonder reden draagt ze de bijnaam ‘The Friend To The Stars’.

Haar grootste claim to fame is dat ze een kind (Liv) heeft met de zanger van Aerosmith, Steven Tyler. Liv kreeg wel pas na tien jaar te horen dat niet Todd Rundgren, maar Steven Tyler haar vader is. Het betekende het einde van de relatie tussen Buell en Rundgren. Daar leek hij wel mee te kunnen leven. Desgevraagd antwoordde hij: ‘Ooit in een mannenleven worden het brein en de stijve lul one mind.’ Buell beweert dat de titel van het album Blood and Chocolate van Elvis Costello verwijst naar haar gewoonte om chocoladerepen te eten tijdens haar cyclus. Ook bezweert ze dat ze de inspiratiebron is voor Little Red Corvette van Prince. Bewijzen zijn er niet voor deze claims.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 13 belangrijkste bluesartiesten

Blues is een van de bekendste en invloedrijkste muziekstijlen. Alle bluesmuzikanten en -liefhebbers vormen nog altijd een grote muziekscene. Wie staan er aan de basis van deze...