Alles over Queen

Publicatiedatum 08-12-2023 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Queen is de kleurrijke band die vooral in de jaren 70 en 80 met een speels gemak muzikale barrières doorbreekt. De live shows – ook in Nederland – zijn legendarisch. Wat ook geldt voor de reeks albums die het viertal in die periode uitbrengt. Een musical en een film zorgen ervoor dat ook na de dood van zanger Freddie Mercury nieuwe generaties de band blijven ontdekken.

 

Het succesverhaal van Queen heeft veel facetten. De optredens zijn ware gebeurtenissen, vooral dankzij het immense charisma van zanger Freddie Mercury. Nog altijd geldt hij als een van de beste frontmannen die de popmuziek heeft voortgebracht. Hij is een man met een stadion vullend ego, maar waar je toch van kunt houden. De band bestaan ook nog eens uit vier uitstekende muzikanten, vooral gitarist Brian May geldt als een virtuoos. Queen heeft ook nog eens vier songschrijvers in de gelederen die volledig aan elkaar gewaagd zijn. Drie daarvan – Freddie, Brian en drummer Roger Taylor – zijn ook nog eens uitstekende zangers. Bassist John Deacon wordt zelden in de buurt van een microfoon gesignaleerd, maar schrijft wel een paar van de grootste hits van de band.

 

Bohemian Rhapsody

De grootste kwaliteit van Queen is toch wel het gemak waarmee het kwartet put uit stijlen die voor die tijd onverenigbaar lijken te zijn. Een in opzicht stilistisch kronkelige weg waarmee wel een miljoenenpubliek bereikt wordt. Wat de prestatie extra knap maakt. Het grote voorbeeld daarvan is A Night At The Opera, het vierde album van de band, dat in 1975 uitkomt. De plaat schiet heen en weer tussen bijtende hardrock, lieflijke ballades, lichtvoetige vaudeville, een epische songcollage (natuurlijk: Bohemian Rhapsody), een loflied op een auto en – jawel – een rockversie van het Britse volkslied. Toch klinkt A Night At The Opera in al z’n overdaad als een logisch geheel.

 

Led Zeppelin

De opmars van de band begint begin jaren 70 in Londen. Queen wordt gevormd door Freddie Mercury, Brian May en Roger Taylor. De band verslijt eerst een paar bassisten voor John Deacon in beeld komt. Op het titelloze debuut klinkt het kwartet nog als een optelsom van invloeden. Van glam rock tot progressieve rock, een veel Led Zeppelin. Het eigen geluid breekt al door op Queen 2, dat in 1974 in de platenbakken opduikt. Het is een dynamische sound, met een belangrijke rol voor de extraverte zang van Freddie Mercury en de hemelse koortjes van de band. Topsongs als Father To Son en Seven Seas Of Rhye laten dan al horen hoeveel talent er in de band schuilt.

 

Amerikaanse markt

De doorbraak arriveert met het derde album dat ook in 1974 uitkomt: Sheer Heart Attack. Het lichtvoetige Killer Queen wordt op single uitgebracht. Een goede zet. Het nummer haalt de 2e plaats in de Britse hitlijst. In Nederland komt het tot een 3e plek in de Top 40. Ook de altijd wat lastige te nemen Amerikaanse markt wordt bedwongen met een 12e plaats in de Billboard Hot 100. Het blijkt de perfecte aanloop te zijn naar A Night At The Opera, waarop Queen eindelijk de tijd en het budget heeft om alle ambities werkelijkheid te laten worden. Het is het album van een band die z’n artistieke top bereikt heeft.

 

Ahoy in Rotterdam

Het verhaal krijgt een perfect vervolg met het broertje A Day At The Races uit 1976 en News Of The World uit 1977. Los van het megalomane We Are The Champions laat de Queen op die laatste plaat een wat rauwe geluid horen, zoals in We Will Rock You en Sheer Heart Attack. Vooral dat laatste nummer lijkt geïnspireerd te zijn op de heersende punkrage. Tijdens de tournee ter promotie van het album doet Queen ook Nederland aan. In de Ahoy in Rotterdam lost de band met een extravagante show de hooggespannen verwachtingen in. Queen komt in de jaren 70 nog een keer terug in de havenstad, maar kiest opvallend genoeg in de jaren 80 consequent voor de Leidse galm-bak die Groenoordhallen heet.

 

David Bowie

De albums Jazz en The Game zorgen ervoor dat Queen zich handhaaft als een van de grootste rock bands van zijn tijd. Dankzij de door John Deacon geschreven hit Another One Bites The Dust krijgt de populariteit van de band in Amerika een enorme impuls. Veel van de opgebouwde goodwill wordt echter verspeeld met de nogal fragmentarische soundtrack Flash Gordon en de wel erg op de dansvloer gerichte Hot Space. Toch staat op dat laatste album wel weer het ijzersterke duet met David Bowie: Under Pressure. Zoals het wisselvallige The Works uit 1984 hits oplevert als Radio Ga Ga en I Want To Break Free – singles waarvoor ook iconische clips gemaakt worden.

 

*Tekst loopt door onder de foto

Alles over Queen

 

Live Aid

Alle twijfel over de relevantie van de band wordt weggeblazen met het optreden dat Queen in de zomer van 1985 geeft tijdens het monsterevenement Live Aid. De 20 minuten dat de band op het podium van het Wembley Stadion in Londen staat, gaan de historie in als een van de beste optredens ooit. Queen is dan ook het absolute hoogtepunt van een dag waarop vele tientallen megasterren zich aan de wereld presenteren. De show bezorgt de band tweede jeugd, zoals te horen is op A Kind Of Magic en The Miracle.

 

  • De Nederlandse cover band: Queen Must Go On bracht vorige maand zelf een eigen (akoestische live-)versie van ‘Love Of My ‘Life’ uit. Een nummer dat veel voor de band betekent en dat is uitgegroeid tot de absolute publieksfavoriet bij live optredens. Volgend jaar november in AHOY! zal dit prachtige nummer dan ook een extra emotionele diepte krijgen als het samen met het Metropole Orkest in een semi-klassieke uitvoering wordt gespeeld. Tickets voor dit even unieke als bijzondere evenement zijn verkrijgbaar via deze link. Legacy mag 2×2 tickets weggeven. Reageer in de comments waarom jij ze wilt hebben.

 

George Michael

In het staartje van de jaren 80 wordt het toch wat stil rond de band. The Miracle wordt niet gepromoot met een traditionele tournee. In de periode die volgt, beginnen steeds meer verontrustende verhalen te circuleren over de gezondheid van Freddie Mercury. Kort voor zijn dood op 24 november 1991 laat hij bekendmaken dat hij aan aids lijdt. Zijn overlijden zorgt dat er een schok door de wereld gaat. Eens te meer blijkt hoe geliefd en invloedrijk Queen is. Zoals dat ook duidelijk wordt tijdens het muzikale eerbetoon dat in 1992 in het Wembley Stadion in Londen wordt georganiseerd. Robert Plant, George Michael, U2, Annie Lennox, Metallica, Def Leppard, Guns N’ Roses, Elton John, Seal, David Bowie en natuurlijk de drie leden van Queen… de lijst met bands en artiesten die de flamboyante zanger een laatste eer bewijzen is lang en indrukwekkend.

 

Paul Rodgers

In 1991 is dan al een sterke zwanenzang verschenen in de vorm van Innuendo. Het wordt in 1995 gevolgd door het liefdevol samengestelde Made In Heaven. Tijdperk van Queen lijkt daarmee tot een definitief einde te komen. Brian May en Roger Taylor gaan dan ook hun eigen muzikale weg. John Deacon trekt zich definitief terug uit het openbare leven. Zonder Freddie Mercury ziet hij geen toekomst meer voor zijn oude band. Zijn collega’s denken daar anders over en gaan in 2005 op tournee met Paul Rodgers, bekend van o.a. Free en Bad Company. In 2008 wordt als Queen + Paul Rodgers zelfs een nieuw album uitgebracht. The Cosmos Rocks bevat alleen weinig van de magie van weleer.

 

We Will Rock You

De naam van Queen blijft ook op andere manieren in leven. In 2002 opent in Londen al de musical We Will Rock You, waarin het draait om de klassieke hits van de band. De show is ook elders in de wereld te zien en keert in 2023 weer terug naar de West End in Londen. De songs van Queen worden ook veelvuldig gebruikt in computergames zoals Guitar Hero en Rock Band. Een reeks compilaties, registraties van oude concerten en luxe heruitgaven van klassieke albums maakt ook een regelmatige gang naar de platenzaak noodzakelijk. De grootste boost krijgt de band in oktober 2018 dankzij de biografische film Bohemian Rhapsody, die het verhaal vertelt van de opkomst van Queen. Het optreden op Live Aid is de climax van de film. Ondanks de moeizame aanloop en  de aanvankelijke scepsis wordt Bohemian Rhapsody een gigantisch succes. Met een opbrengst van ruim 900 miljoen dollar wordt het zelfs de meest succesvolle ‘biopic’ aller tijden. Hele nieuwe generaties ontdekken de band en de hits dankzij deze film.

Het echte Queen is sinds 2011 op tournee met een nieuwe zanger: de Amerikaan Adam Lambert die veel beter dan zijn voorganger in staat blijkt om de flamboyante kant van de band tot leven te brengen. Queen focust zich met hem volledig op de wereldtournees. In 2024 geeft de band bijvoorbeeld een reeks concerten in Japan. Over het maken van nieuwe albums wordt niet meer gerept. Na het debacle van The Cosmos Rocks lijkt Queen zich te realiseren het veel beter het immense verleden kan koesteren.

 

(Selectieve) Discografie

Albums die je niet links mag laten liggen:

Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night at the Opera (1975)
A Day at the Races (1976)
News of the World (1977)
Jazz (1978)
The Game (1980)
A Kind of Magic (1986)
Innuendo (1991)

 

Live albums:

Live Killers (1979)
Live Magic (1986)
Live at Wembley ’86 (1992)

 

Compilaties:

Greatest Hits (1981)
Greatest Hits II (1991)
Greatest Hits III (1999)
Bohemian Rhapsody (The Original Soundtrack) (2018)

 

Topsingles:

“Keep Yourself Alive” (1973)
“Killer Queen” (1974)
“Bohemian Rhapsody” (1975)
“You’re My Best Friend” (1976)
“Somebody to Love” (1976)
“We Are the Champions” / “We Will Rock You” (1977)
“Bicycle Race” / “Fat Bottomed Girls” (1978)
“Don’t Stop Me Now” (1979)
“Crazy Little Thing Called Love” (1979)
“Another One Bites the Dust” (1980)
“Under Pressure” (with David Bowie) (1981)
“Radio Ga Ga” (1984)
“I Want to Break Free” (1984)
“A Kind of Magic” (1986)
“Who Wants to Live Forever” (1986)
“Innuendo” (1991)
“I’m Going Slightly Mad” (1991)
“The Show Must Go On” (1991)

 

TV Shows:

Top of the Pops (1974)
Live Aid (1985)
The Freddie Mercury Tribute Concert (1992)

 

Docu/Film:

Queen: Champions of the World (1995)
The Great Pretender (2012)
Bohemian Rhapsody: The Inside Story (2018)

Bohemian Rhapsody: The Movie (2018)

 

Podcast:

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...

De 13 invloedrijkste bands in de geschiedenis van de rock muziek

Rockmuziek, een genre dat decennialang het culturele landschap heeft gevormd, beschikt over een rijk scala aan invloedrijke bands die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de...

28 Legendarische videoclips van de jaren ’70

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was...