Alles over Jimi Hendrix

Publicatiedatum 14-11-2023 Laatst gewijzigd 29-02-2024

Shoppen

Hij overleed meer dan een halve eeuw geleden, maar nog altijd geldt Jimi Hendrix als een van de grootste gitaristen die de popmuziek voort heeft gebracht – volgens velen zelfs de allergrootste. De invloed van de muziek die hij in zijn veel te korte loopbaan maakte, is nog altijd hoorbaar.  

 

Revolutie

Wat zou het mooi zijn als er een tijdmachine bestond die je terug kon voeren naar 25 november 1966, naar de Bag O’Nails club in de wijk Soho in Londen. Het eerste officiële optreden van de Jimi Hendrix Experience in Engeland vond daar plaats. De gitarist is eind september overgekomen uit Amerika en sinds die tijd gaat zijn naam rond als een lopend vuurtje in het swingende Londen. De zaal is dan ook volgepakt als Jimi en zijn twee begeleiders het podium opkomen. John Lennon en Paul McCartney van The Beatles zijn er. En Pete Townshend van The Who. Brian Jones en Mick Jagger van The Rolling Stones. Supergitarist Jeff Beck en folkzanger Donovan. Wie iets voorstelt in het Britse muziekwereldje, heeft zich hier naar binnen gewurmd. Jimi Hendrix, warmgedraaid na een korte Europese tournee, trekt dan alle registers open. Hij laat zijn gitaar huilen en grommen. Hij bespeelt zijn instrument achter zijn rug en met zijn tanden. De muzikant lijkt versmolten te zijn met zijn instrument, waar hij geluiden aan ontlokt die nog nooit eerder gehoord zijn. De rock royalty die aanwezig is, weet dat het getuige is van niets minder dan een muzikale revolutie.

 

Sam Cooke

Zo snel als Jimi Hendrix doorbreekt in Engeland, zo lang duurt de aanloop tot dat succes. James Marshall Hendrix komt op 27 november 1942 in Seattle ter wereld. Hij krijgt op zijn 15e zijn eerste gitaar en vanaf dat moment wordt hij helemaal in beslag genomen door het instrument. Hij repeteert dag en nacht. Hij brengt later nog wel een jaar door in het Amerikaanse leger, maar in de eerste helft van de jaren 60 scharrelt hij zijn kostje bij elkaar als begeleider van o.a. Ike & Tina Turner, Little Richard, Wilson Pickett, Same Cooke, The Isley Brothers en Curtis Knight. Zijn spel is altijd boven alle twijfel verheven, maar hij dreigt af en toe sommige van de artiesten te overschaduwen met zijn extraverte spel en gedrag. Het komt de jonge muzikant op heel wat vermaningen te staan. Zijn pogingen om het op eigen kracht te maken, stranden echter. Amerika lijkt niet klaar te zijn voor een zwarte muzikant die zich niets aan trekt van de nog altijd springlevende hokjesgeest in de popmuziek. Een Engelsman brengtt redding. Chas Chandler is bekend geworden als bassist van The Animals, maar ambieert een loopbaan als manager. Op het moment dat hij Jimi Hendrix in een club in New York ziet spelen, weet hij dat dit een potentiële superster is. Alleen wel een die beter elders gelanceerd kan worden. Hij weet de gitarist over te halen te verhuizen naar het bruisende Londen, dat dan veel meer open minded is.

 

Alles over Jimi Hendrix

 

Hey Joe

Het blijkt een gouden greep. Chas Chandler bezorgt zijn oogappel twee begeleiders, bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. The Experience is geboren. De manager regelt ook een platencontact bij Track Records – o.a. het label van The Who. Daar verschijnen de eerste hits van the Jimi Hendrix Experience: Hey Joe, Purple Haze en The Wind Cries Mary. De songs etaleren de veelzijdigheid van Jimi Hendrix als gitarist. Hij speelt zowel subtiel als ingetogen, maar kan zijn gitaar ook luidkeels laten brullen en huilen. Zijn kwaliteiten als muzikant, zanger en componist komen ook optimaal uit de verf op de albums die in 1967 verschijnen: Are You Experienced en Axis: Bold As Love. Vooral zijn debuut wordt onderdeel van de soundtrack van de Summer Of Love van 1967. De gitarist maakt niet alleen veel indruk met zijn spectaculaire techniek, hij doorbreekt ook culturele barrières door bijna achteloos rock, blues, pop, soul en psychedelica tot een eigen geluid te versmelten. Zoals hij dat opnieuw in 1968 doet met het dubbelalbum Electric Ladyland, dat alom wordt gezien als zijn meesterwerk. Hij is in de zomer van 1967 al doorgebroken in eigen land, dankzij een verpletterend optreden op het Monterey Pop Festival, even buiten San Francisco. Op voorspraak van Paul McCartney heeft hij daar een plekje op het affiche gekregen. Zijn status in Amerika is inmiddels zo groot dat hij in de zomer van 1969 uitverkoren wordt tot de topattractie van het Woodstock festival.

 

 

Moordend tourschema

Wie er oog voor heeft, ziet dan al dat het niet goed met Jimi Hendrix gaat. Het stormt bijna onafgebroken in zijn liefdesleven. De muzikant leeft op voet van oorlog met zijn manager Michael Jeffery. Terwijl hij zich het liefst verder wil ontplooien als muzikant en als componist, wordt hij onderworpen aan een moordend tourschema. Dan zijn er ook nog de drank en drugs, die hem steeds meer in de greep krijgen. Hij komt daardoor verschillende keren in aanraking met de autoriteiten. Zijn drang om zich te verliezen in een alles verdovende roes wordt hem op 18 september 1970 in een hotel in Londen fataal. Hij bezwijkt op 27-jarige leeftijd aan een overdosis drank en drugs.

 

Miles Davis

De muzikant laat een bescheiden oeuvre na. Tijdens zijn leven verschijnen slechts drie officiële studioplaten en een live album: Band Of Gypsys. Na zijn dood komt een stroom van postume releases op gang. Gelukkig is daar lijn in gekomen op het moment dat in de jaren 90 de erven Hendrix zich actief met zijn muzikale nalatenschap gaan bemoeien. Het leidt tot nieuwe heruitgaven van reguliere titels en albums met deels nooit eerder verschenen materiaal. Allemaal met liefde samengesteld en gedocumenteerd. Ze zorgen ervoor dat de muziek van Jimi Hendrix blijft leven, bij zowel het bestaande als het nieuwe publiek. Zijn invloed is daarom nog altijd hoorbaar in de popmuziek, ook ruim vijftig jaar na zijn overlijden. Hij mengt stijlen en invloeden ver voor ‘cross-over’ een begrip wordt. Jimi Hendrix heeft een invloed op uiteenlopende artiesten als Miles Davis, Sly Stone, Prince en de band Red Hot Chili Peppers. Hij geldt als een van de grondleggers van de hardrock. Zijn spectaculaire spel inspireren talloze jongeren om zelf gitaar te gaan spelen – zoals een jonge Eddie van Halen. Tegelijkertijd hebben heel wat hip hop crews ook aangegeven dat zijn spel, zang en sound van grote invloed zijn geweest op hun cultuur. Een jonge rapper, een gelouterde jazztrompettist en een gitaar-god in wording, niemand is immuun voor de genialiteit van Jimi Hendrix.

Tekst loopt door onder de clip

(Selectieve) Discografie:

Albums die je niet links mag laten liggen:

 • Are You Experienced (1967)
 • Axis: Bold as Love (1967)
 • Electric Ladyland (1968)

 

Albums postuum:

 • Blues (1994)
 • First Rays of the New Rising Sun (1997)
 • BBC Sessions (1998)
 • Valleys of Neptune (2010)
 • People, Hell and Angels (2013)

 

Live albums:

 • Band of Gypsys (1970)
 • Hendrix in the West (1972)
 • Isle of Wight (1971)
 • Live at Woodstock (1999)
 • Live at Monterey (2007)
 • Winterland” (2011)
 • Machine Gun: The Fillmore East First Show (2016)

 

Compilations:

 • Smash Hits (1968)
 • West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology (2010)

 

Topsingles:

 • Hey Joe / Stone Free(1966)
 • Purple Haze / 51st Anniversary (1967)
 • The Wind Cries Mary / Highway Chile (1967)
 • Burning of the Midnight Lamp / The Stars That Play with Laughing Sam’s Dice (1967)
 • All Along the Watchtower / Long Hot Summer Night (1968)
 • Crosstown Traffic / Gypsy Eyes (1968)
 • Voodoo Chile” (Slight Return) / Hey Joe (live) (1970) – Postuum uitgebracht

 

Podcast:

Docs:

Jimi Hendrix – Hear My Train a Comin’ (2018)

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Classic album: Electric Ladyland van The Jimi Hendrix Experience

Half oktober 1968, 55 jaar geleden, komt Electric Ladyland uit. Het derde album van The Jimi Hendrix Experience is een dubbel-lp waarop de gitarist zich in artistiek opzicht...

De 13 belangrijkste bluesartiesten

Blues is een van de bekendste en invloedrijkste muziekstijlen. Alle bluesmuzikanten en -liefhebbers vormen nog altijd een grote muziekscene. Wie staan er aan de basis van deze...

De 13 invloedrijkste bands in de geschiedenis van de rock muziek

Rockmuziek, een genre dat decennialang het culturele landschap heeft gevormd, beschikt over een rijk scala aan invloedrijke bands die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de...