30 jaar later: hoe Kurt Cobain ook Dave Grohl achterliet

Publicatiedatum 05-04-2024 Laatst gewijzigd 10-04-2024

Dave Grohl en Kurt Cobain hebben beiden jong gescheiden ouders, maar hun jeugd was compleet verschillend. De ontmoeting tussen het tweetal is allesbepalend voor Nirvana geweest. De twee waren hecht, al begonnen ook enkele scheurtjes te ontstaan. Dertig jaar na de zelfmoord van Kurt Cobain blikken we terug op de dynamiek tussen de frontman en die oh zo belangrijke drummer.

Op 3 maart 1994 krijgt Nirvana-drummer Dave Grohl een telefoontje dat de wereld onder zijn voeten vandaan trekt. De stem aan de andere kant van de lijn vertelt dat Kurt Cobain, de frontman van zijn band, is overleden. Doodsoorzaak: een overdosis in een hotelkamer in Rome. In het boek The Storyteller vertelt Grohl hoe hij op zijn knieën valt en begint te huilen met de handen voor zijn gezicht. Maar het wordt gevolgd door een herstelbericht: sorry, Kurt is er gewoon nog. De emotionele molen laat Grohl nog niet los en hij tekent op: ‘From that day forward, I built my walls higher.’ Iets meer dan een maand later komt wederom het nieuws binnen dat het leven van Cobain ten einde is. Deze keer volgt geen rectificatie.

Moeder bellen

Dave Grohl is de ultieme Nirvana-drummer, maar hij is zeker niet de enige. Tijdens het debuutalbum Bleach (1989) was hij nog niet eens in het vizier. De grungeband heeft al verschillende drummers versleten en is eigenlijk structureel ontevreden met de slagwerkers. Cobain en bassist Krist Novoselic krijgen dan de tip om die gast van de band Scream eens te bekijken. De twee zijn zwaar onder de indruk van Grohl en laten dit aan gezamenlijke vriend Buzz Osbourne van The Melvins weten. Die seint Grohl weer in en die kan op zijn beurt maar één ding doen: zijn moeder bellen. Want wat is wijsheid? Blijven bij Scream of toch de handen van de Nirvana’s schudden? Hij besluit in het vliegtuig te stappen naar Seattle. Over de eerste ontmoeting op het vliegveld vertelt Grohl later hoe verlegen Kurt Cobain eigenlijk was. En dat de frontman hem een appel gaf. Niet veel later is Grohl de officiële drummer van Nirvana. De band kan eindelijk laten zien wat het in zich heeft.

Depressieve kant

Op papier maken Kurt Cobain en Dave Grohl dezelfde start in het leven. Beiden krijgen te maken met gescheiden ouders. Cobain, die zijn jonge jaren doorbrengt in Aberdeen, Washington, zegt dat hij een gelukkige jeugd heeft gehad tót zijn ouders op zijn negende uit elkaar gaan. Zijn depressieve kant krijgt de ruimte en hij trekt steeds meer naar binnen. De zevenjarige Dave Grohl woont in Springfield, Virginia als zijn ouders uit elkaar blijken te gaan. Waar Cobain bij verschillende familieleden terechtkomt en een onrustige middelbare schooltijd ingaat en kennismaakt met drugs, is het voor Grohl een stuk overzichtelijker. Hij woont bij zijn moeder die hem opvoedt. Grohl spreekt later over een gelukkige jeugd. De familie van Grohl is ook welvarender en hij aardt wél op school. Maar hij en Cobain delen wel dezelfde grote liefde: muziek. Ze moesten elkaar alleen nog ontmoeten.

Definitieve eenheid

Vlak na de ontmoeting op het vliegveld, duikt het trio het oefenhok in en de muzikale chemie is overduidelijk. Cobain, bekend om zijn ruige gitaarspel en rauwe vocalen, vindt in Grohl een partner die zijn riffs versterkt met krachtige, maar toch subtiele drumbeats. Tegen Studio Brussel zegt Cobain: ‘Het is voor het eerst dat we als een definitieve eenheid aanvoelen. De band is eindelijk compleet, want de drummers die we hiervoor hadden waren eigenlijk allemaal beroerd.’ Op 11 oktober 1990 speelt Grohl voor het eerst samen met zijn nieuwe band in de North Shore Surf Club in Olympia, het plaatsje ten zuiden van Seattle waar Cobain dan woont. We de opnames terugkijkt  ziet Grohl als een wervelwind achter de drums zitten. Het optreden heeft een nationaal tintje want Nirvana covert hier Love Buzz van ons eigen Shocking Blue.

Tekst gaat verder onder video

Grohl heeft een sterke muzikale klik met Cobain, maar heeft ook te maken met een frontman die het moeilijk heeft met zichzelf, die kwaad kan worden en diep ongelukkig kan zijn. Toch komen de twee letterlijk dichter bij elkaar, want omdat op de bodem van Grohls bankrekening alleen maar stof ligt, trekt hij in bij Kurt Cobain, die een eenkamerappartement in Olympia heeft. Geen gemakkelijke tijd, bekent Grohl achteraf, want vrienden en bekenden wonen niet in het plaatsje. Het appartement is een rotzooi, Cobain brengt ongemak met zich mee en dagen kunnen soms lang duren. Toch ontstaat ook een vriendschap tussen het tweetal. Grohl schrijft hier ook voor het eerst een nummer op akoestische gitaar: Friend of a Friend over de band tussen de bandleden.

Unplugged

Maar dan komt Smells Like Teen Spirit. En dan komt Nevermind. En dan zijn de armoedige huisgenoten opeens megasterren. Tegen wil en dank. Grohl ziet van dichtbij hoe Cobain worstelt met de roem en zichzelf steeds vaker verliest. Maar hij ziet ook hoe dol Cobain is op zijn dochtertje Frances Bean, die hij met Hole-frontvrouw Courtney Love heeft gekregen. Nirvana brengt in 1993 het opstandige In Utero uit, maar speelt enkele weken daarna hun befaamde en toegankelijke MTV Unplugged-sessie waarin Cobain vele harten steelt. Ondertussen wordt het voor Grohl steeds zwaarder om met zijn bandmaat om te gaan. Grohl gebruikt sinds zijn twintigste geen drugs meer, maar alles wat hij laat liggen, gaat er bij Cobain in. Dave Grohl voelt een steeds grotere afstand ontstaan. En dan komt dat ene telefoontje.

Tekst gaat verder onder foto

0 jaar later: hoe Kurt Cobain ook Dave Grohl achterliet" width="800" height="540" />

Foo Fighters

Het is geen dood die de wereld verbaast, maar wel een dood die er onwaarschijnlijk hard inhakt. Cobain had al in zoveel teksten over zijn donkere ziel en zijn moeilijke band met de wereld verteld. Maar diezelfde wereld is op 5 april 1994 een groot en talentvol musicus kwijt. Grohl heeft zichzelf geharnast, maar is duidelijk aangeslagen door het verlies van zijn vriend en bandmaat. Hij verliest ook enige tijd de lol in het maken van muziek, iets wat hem nog nooit overkomen is. Maar waar muziek Kurt Cobain uiteindelijk niet heeft kunnen redden, gebeurt het wel bij Dave Grohl. De veelzijdigheid en ook het zangtalent waar Cobain en Novoselic zo op aansloegen, blijkt bruikbaar voor de nieuwe band die Grohl lanceert; de Foo Fighters. De rest is een groot, succesvol vervolghoofdstuk. Maar als Grohl zijn boek The Storyteller uitbrengt bladeren de meeste liefhebbers toch meteen door naar die ene geschiedenis: van talentvolle drummer en die legendarische zanger, die er niet meer is maar nog altijd in al zijn veelzijdigheid voortleeft.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

Aflevering 12 & 13 van de podcast ‘Kind van de jaren ‘90’ met Fabienne de Vries en Frank Helmink online

Korneel Evers (acteur en bekend van o.a. de Heineken ontvoering, Feuten, Rabarber en de Luizenmoeder) en Remco Kraak (schrijver en podcastmaker) nemen je mee terug naar hun...

Nummer 1: Mariah Carey – Without You

Sinds het begin van de Nederlandse Top 40, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. We gingen op zoek naar de achtergronden van die nummer 1’s....