11 nummers die werden geboycot (maar niet in Nederland)

Publicatiedatum 26-10-2023 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Ondanks dat radio en TV in het verleden bepaalde nummers boycotten, worden het meestal toch enorme hits. Het publiek laat zich niet door een boycot leiden en vindt de weg naar de platenwinkel toch wel. We selecteerden 11 nummers die geboycot werden maar allen enorme bekendheid verwierven.

 

 

 

Falco – Jeanny (1986)

Jeanny wordt een enorme hit maar door de heftige tekst draaien verschillende Oost-Duitse radio-DJ’s het nummer niet. In West-Duitsland wordt het zelfs verboden.

Wilhelm Wieben is een bekende Duitse nieuwslezer bij de ARD, zeg maar de Fred Emmer van West-Duitsland. Hij is de stem van het nieuwsbericht die te horen en te zien is in Jeanny’s videoclip. De mensen bij de ARD zijn daar niet blij mee. Wieben wordt zelfs even tijdelijk van de buis gehaald. Waar gaat alle ophef nou eigenlijk over? Door de manier waarop Falco over Jeanny zingt, de extreme fascinatie die in zijn tekst doorklinkt, wordt aangenomen dat hij de vrouw zou willen ontvoeren en vermoorden.

In de videoclip draagt Falco een jas met de letter ‘F’. Dit is gebaseerd op Fritz Lang’s film ‘M’ uit 1931 die gaat over een krankzinnige Berlijnse kindermoordenaar die op z’n jas een M heeft gekrijt. Falco zou later verklaren dat die aannames, in goed Duits, quatsch waren. Het nummer werd geschreven vanuit het perspectief van een stalker.

 

 

 

George Michael – I Want Your Sex (1987)

In de zomer van 1987 besloten Amerikaanse en Britse radiostations ‘I Want Your Sex’ in de ban te doen. Maar clipstation MTV blijft de suggestieve clip gewoon programmeren. George zelf berispt iedereen die het nummer niet meer wil afspelen met de woorden; ‘Uiteindelijk leer je dat seks gewoon seks is en dat het nooit meer kan zijn. De liefde bedrijven is iets heel anders.’
Onnodig te zeggen dat het nummer inmiddels een klassieker is.

 

 

 

The Sex Pistols – God Save The Queen (1977)

Hoewel ze in hun oorspronkelijke vorm maar drie jaar zouden bestaan en slechts één album uitbrengen, razen de Sex Pistols als een gewelddadig lopend vuurtje door de Britse cultuur en worden door velen nog steeds herinnerd als dé  punkband van de jaren zeventig. Het eerder genoemde album, Never Mind the Bullocks, Here’s the Sex Pistols, wordt uitgebracht in 1977, wat toevallig het jaar is dat koningin Elizabeth II haar zilveren jubileum vierde. In God Save the Queen maakt de band hun gevoelens over de monarchie heel duidelijk en het establishment is hier niet van gediend. De BBC verbiedt het afspelen ervan, net als de toezichthoudende instantie de IBA (Independent Broadcasting Authority). Zorgt dit ervoor dat mensen het nummer niet kopen? Absoluut niet. Het piekt op nummer twee in de Britse hitlijsten, en sommigen beweren dat het nummer één zou zijn geweest als er niet met de cijfers geknoeid zou zijn om het van de eerste plaats te houden.

 

 

 

Madonna – Justify My Love (1990)

Wanneer zowel radio als MTV de single in de ban doen, bedenkt Madonna een andere manier om het nummer onder de aandacht te brengen. Ze brengt het nummer uit op VHS, de klassieke videoband. Het wordt een wereldwijde hit ondanks het onhandige video-formaat. De soft-erotische video is tegenwoordig gewoon te bekijken via youtube.

 

 

 

Serge Gainsbourg & Jane Birkin – Je T’aime…Moi Non Plus (1969)

Deze single maakt eind jaren ’60 met name de paus van streek. Hij is daarmee onbedoeld de grootste promoter van het nummer. Gainsbourg neemt het eerst op met Brigitte Bardot maar die doet al snel een stap terug waardoor Gainsbourg zijn vriendin Birkin het liedje maar laat inzingen. Zelfs in het eigen Frankrijk wordt de single zwaar geboycot.

 

 

 

Olivia Newton John – Physical (1981) 

Physical is in 1980 enorm populair in de VS en Groot-Brittannië maar sommige radiostations verbieden het nummer vanwege de seksuele inhoud en gecensureerde regels als “There’s nothing left to talk about unless it’s horizontally.”

Een andere bron van controverse is dat de videoclip een homopaar bevat dat elkaars hand vasthoudt (die op komische wijze Olivia’s avances in de video negeren). De scène zorgt  ervoor dat de video door sommige omroepen wordt verboden, en zelfs het vooruitstrevende MTV censureert het.

 

 

Frankie Goes To Hollywood – Relax (1984)

In januari 1984 haalt DJ Mike Read vroegtijdig de naald van het singletje Relax af tijdens een uitzending op BBC Radio 1. Hij realiseert zich dat de band niet zingt over een rustig weekje vakantie aan de Spaanse kust. De BBC zet het nummer op de verboden lijst en gooit het in de ban. Het label van FGTH heeft dan al advertenties laten verwijderen met teksten als: “all the nice boys love sea men” en “nineteen inches that must be taken always”. Mede door alle ophef wordt Relax ook een gigantische hit.

 

 

 

2 Live Crew – Me So Horny (1989)

De zin “Me so horny, me love you long time”, gesampeld uit de film Full Metal Jacket, en de rest van de tekst van het liedje, laat conservatief Amerika eind jaren tachtig niet ongemoeid. De groep wordt voor de rechter gesleept maar het wint de zaak glorieus op grond van vrijheid van meningsuiting. In 2023 klinkt de hit trouwens vrij onschuldig.

 

 

 

The Beatles – Happiness Is a Warm Gun (1968)

De BBC censureert het nummer niet vanwege de mogelijke verwijzing naar vuurwapens maar, zo beweerde John Lennon destijds, voor de referentie aan het gebruik van heroïne. Het idee van het nummer komt echter wel doordat de tekst groots op een cover van een wapentijdschrift staat. Lennon vindt de regel zo absurd dat hij erdoor geïnspireerd raakt en er een nummer over schrijft.

 

 

 

Donna Summer – Love To Love You Baby (1975)

Onder productionele leiding van disco legende Giorgio Moroder brengt Summer een ode aan het vrouwelijke orgasme. Het gekreun op het nummer is lange tijd het gesprek van de dag. Het 16 minuten durende werkje zal, volgens de BBC, 23 orgasmes bevatten. De plaat wordt bijna overal geboycot waardoor het in de discotheken een gigantische hit wordt. Summer maakt wereldwijd naam en de rest is geschiedenis.

 

 

The Kingsmen – Louie Louie (1963)

Louie Louie is een eenvoudig liedje dat veel mensen wel kennen. Het nummer wordt algemeen beschouwd als een van de bepalende nummers uit de rock ’n roll. Ondanks alle goede bedoelingen van de vijf-koppige band met frontman Richard Berry krijgt Louie Louie de band bijna achter de tralies. Terwijl de rock-‘n-roll-rage in de begin jaren zestig Amerika overspoelt, is de regering bang dat deze vorm van muziek onomkeerbare schade toebrengt aan jonge mensen en hun moraal. De FBI besluit dat het lied op de een of andere manier obsceen is en start er een onderzoek naar.

Terwijl het onderzoek aan de gang is, gooien radiostations in het hele land de plaat de prullenbak in en is de ban een feit. Uiteindelijk wordt er geen aanklacht ingediend en wordt Louie Louie vrijgepleit van alle aantijgingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Radio Veronica: het geluid van de vrijheid

In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...

Nummer 1: Nina Simone – Ain’t got no/I got life

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot...

Het verhaal achter Suspicious Minds van Elvis Presley

Het is nooit aangenaam als jaloezie en argwaan in een relatie sluipen, maar er zijn wel heel mooie songs over geschreven. Zoals Suspicious Minds. Elvis Presley schoorde er in 1969...