spotlight
Various
Tweede jeugd voor hit dankzij film of tv

In de nieuwe, derde reeks afleveringen van de Netflix hit serie Ozark duikt opeens REO Speedwagon op. Actrice Laura Linney (Wendy Byrde) zingt de hit Time For Me To Fly luidkeels mee terwijl het uit haar autoradio schalt. Het nummer wordt ook gespeeld tijdens het optreden van de classic rock band in haar casino. Het is een gastoptreden dat goed uitpakte voor de veteranenclub: het bezorgde REO Speedwagon welkome publiciteit, terwijl Time For Me To Fly in Amerika de top 40 van de Billboard Digital Songs Chart binnen stormde. In de loop van de jaren kregen meer oude rock en popklassiekers een tweede kans dankzij een prominente plaats in een film of televisieserie.

Rock
The Strokes: Het geluid van de straat

Volgens veel muziekliefhebbers en journalisten leverden The Strokes met Is This It het belangrijkste album van 2001 af. Het duikt ook nog altijd op in lijstjes van ‘beste debuutalbums aller tijden’. In de jaren daarna wist het vijftal uit New York zich te handhaven als een van meest opwindende gitaarbands die Amerika ooit voortbracht. Sinds het album Comedown Machine uit 2013 werd het echter wat stil rond The Strokes. Dit jaar komt daar met het uitkomen van The New Abnormal eindelijk verandering in.

Soul/Funk
I.M. Manu Dibango: ‘Ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa!’

Het was een kwestie van tijd dat COVID-19 ook dodelijke slachtoffers zou maken in de artiestenwereld. Het coronavirus eiste op 24 maart het leven van Manu Dibango. De componist en multi-instrumentalist was decennia een van de boegbeelden van de Afrikaanse muziek, daarnaast had hij een grote invloed op de disco en soul van de jaren zeventig. Een van zijn beroemdste zanglijnen werd zelfs geadopteerd door popster Michael Jackson.

Various
Muzikale kijktips

Muzikale kijktips voor diegene die na een dag hard (buitenshuis) werken even willen ontspannen en voor de thuiszitters.

De coronacrisis heeft het sociale leven zo goed als platgelegd. Bioscopen, zalen, restaurants en kroegen sloten allemaal hun deuren, wat vrijwel iedereen noopt voorlopig lange avonden thuis op de bank door te brengen. Een mooie gelegenheid om eens een aantal boeiende muziekdocumentaires te bekijken. We selecteerden tiental uit binnen- en buitenland die je met een paar muisklikken op je beeldscherm tovert. Als bonus ook nog wat Netflix tips.

Rock
Rage Against The Machine: Terug op de barricades

Geweldig nieuws voor de vele fans van Rage Against The Machine. Begin november werd bekend dat de Amerikaanse rockband weer bij elkaar komt, in eerste instantie voor vijf optredens in het eigen land. Hopelijk volgen er snel meer data, natuurlijk ook in Nederland. Zou de band bijvoorbeeld geen gedroomde headliner van Pinkpop zijn? Tot het zover is een overzicht van de muzikale wapenfeiten tot nu toe van het kwartet uit Los Angeles.

Rock
Foo Fighters: Leven na Nirvana

De dood van Kurt Cobain betekende in april 1994 het vanzelfsprekende einde van de band Nirvana. Niemand die hoge verwachtingen koesterde over de muzikale toekomst van de achterblijvers, bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl. In het geval van die eerste kwamen die voorspellingen heel aardig uit, maar tot verrassing van velen groeide Dave Grohl als gezicht van de Foo Fighters uit tot een van de grootste rocksterren van de afgelopen dertig jaar. 25 jaar geleden dook hij de studio in om moederziel alleen zijn debuut op te nemen.

Soul/Funk
Classic Single: (Sittin’ On) The Dock Of The Bay van Otis Redding

(Sittin’ On) The Dock Of The Bay van Otis Redding is het allereerste postuum uitgebrachte liedje dat in Amerika op nummer 1 terecht kwam. Redding schreef een stukje van de tekst van het liedje zittend op een gehuurde woonboot in Sausalito – California. Hij voltooide het samen met producer en gitarist Steve Cropper. De laatste opname werd slechts enkele dagen voor Reddings dood gemaakt.

Rock
Bruce Springsteen voor het eerst in Nederland

Op 23 november 1975 trad Bruce Springsteen en zijn E Street band voor het eerst op in Nederland. Het concert vond plaats in een al weken van tevoren uitverkochte Rai in Amsterdam. De ruim 3000 aanwezigen kregen overrompelende versies te horen van songs als Spirit In The Night, Born To Run en Jungleland. De reacties van zowel pers als publiek waren unaniem euforisch. Dit was de popgebeurtenis van het jaar 1975. Toen Springsteen tijdens The Rising-tour Nederland aandeed, zei hij over die eerste keer: “First time we left the States we did four shows in Europe, one was in Amsterdam. Pretty memorable. Everybody was really scared.”

Bekijk ook