lijsten
80s
50 klassieke videoclips van de jaren 80

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. Artiesten braken door op hun video-clip en werden grootheden, anderen scoorden ermee hun enige grote hit.

Spraakmakend, mooi, politiek geëngageerd, sexy, historisch….alle superlatieven zijn er wel op los te laten. We selecteerden 50 klassieke jaren 80 clips waarbij 1 kanttekening. We kozen per artiest 1 videoclip uit.

Various
100 nummer 1's: Billy Joel – Goodnight Saigon (1983)

Sinds de Nederlandse Top 40 op 2 januari 1965 geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de verhalen achter 100 nummer 1's. De komende tijd tellen we af van 100 naar 1. (Scroll naar beneden voor de 100 Nummer 1's playlist)

Soul/Funk
30 soul klassiekers

Soul muziek wordt gekenmerkt door elementen van Rhythm & Blues en gospelmuziek én de nadruk op zang en een gepassioneerde improvisatie. Stax, Motown, Atlantic en vele andere labels; allen brachten geweldige artiesten met pareltjes van nummers voort. Het is een tijdloos genre dat ons nog steeds in zijn greep houdt. We zetten 30 soul klassiekers op een rijtje.

 

 
00s
De 20 beste albums van het jaar 2000

Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.

60s/70s
Terug op aarde: de beste albums van 1970

Het jaar 1970 was niet alleen het begin van een nieuw decennium, het markeerde ook het einde van een tijdperk. In de jaren 60 had even de hoop geleefd dat het allemaal beter zou worden. Gelijkheid, vrijheid en wereldvrede leken haalbaar te zijn, maar de zich voortslepende oorlog in Vietnam, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy en de slachting die de hippies van Charles Manson aanrichtten maakt een wreed einde aan die droom. Er kwam een nieuw realisme voor in de plaats. Berusting, zoals die ook doorklonk in veel muziek die in 1970 gemaakt werd. Een impressie van een prachtig muziekjaar aan de hand van de twintig beste albums.

Pop
20 mijlpalen in de popmuziek

Muziek is een universele taal. Dat geldt eens te meer voor popmuziek. In de lange geschiedenis ervan waren er verschillende momenten waarop een groot deel van de mensheid heel even stapelgek leek te zijn van dat ene nummer of aan de voeten lag van die ene superster. Van Elvis Presley tot Ariana Grande. Zestig jaar popmuziek in vogelvlucht, aan de hand van 20 onvergetelijke gebeurtenissen.

00s
10 prachtalbums van het afgelopen decennium

In het afgelopen decennium is het muziekalbum vaak doodverklaard. Jongeren stelden hun eigen playlist samen of lieten zich door algoritmes leiden. Het album leek iets te zijn van vroeger, van ouders en grootouders. Toch bleven er altijd muzikanten die meer wilden dan een verzameling liedjes, die een visie hadden en die het album als vorm gebruikten om een nieuwe richting in te slaan. Aan het einde van dit decennium kunnen we gerust zeggen dat het album nog lang niet dood is, maar dat er anders tegenaan wordt gekeken dan pakweg dertig jaar geleden.

 

 

Rock
30 succesvolle metal-albums door de jaren heen

Niet zo bekend met metal? Wij stelden een lijst voor je samen van 30 (heavy) metalalbums door de jaren heen. Het gaat om pure klassiekers en sterk verkopende heavy albums die dankzij hun succes soms zelfs naar de mainstream konden doorstoten. ‘Horns up!’

60s/70s
De 50 beste albums van 50 jaar geleden

De jaren zestig waren een kleurrijk, veelbewogen en soms dramatische decennium waarin alles veranderde. Politiek, maatschappelijk en muzikaal. Het tijdperk kreeg in 1969 in het daverende slotakkoord dat het verdiende. Oudere groepen kwamen voor de dag met hun beste werk, terwijl er een reeks veelbelovende debuutalbums verscheen. De wereld maakte ook nog eens kennis met nieuwe geluiden die hun schaduw vooruit wierpen op de jaren zeventig. Het beste popjaar ooit? Oordeel zelf.

Bekijk ook