lijsten
2000s
De tien van… P!nk

In de onlangs verschenen documentaire All I Know wordt P!nk gevolgd terwijl ze met haar gezin de wereld over reist voor haar Beautiful Trauma World Tour in 2019. De film toont een nuchtere, vastberaden zangeres die schijnbaar moeiteloos zingt, ook tijdens acrobatische spektakelshows. Geen wonder dat ze al twee decennia tot de wereldtop van de popmuziek behoort. Een verkenning van haar muziek in tien nummers.

2010s
De tien van...The Script

Catchy popsongs, dat is waar The Script om bekend staat. De Ieren weten als geen ander hoe je hit na hit schrijft, maar wat zijn nu eigenlijk hun tien beste nummers? We zochten het voor je uit en gaan er vanuit dat je ze alle tien kunt horen tijdens het optreden van de band in de ZiggoDome volgend jaar.

Rock n Roll
De tien van... Herman Brood (& His Wild Romance)

We leerden Herman Brood kennen als schilder, schrijver, acteur, nationale knuffeljunk en Bekende Nederlander. Op 11 juli 2001, twintig jaar geleden alweer, maakte hij met een sprong van het Hilton hotel in Amsterdam een einde aan zijn leven. Een goed moment om te memoreren dat hij toch in de eerste plaats een geweldige zanger, pianist en componist was, die de Nederlandse popmuziek verrijkte met een aantal onvergetelijke songs. Wij kozen er tien uit.

Rock
De tien van...Kings Of Leon

Afgelopen vrijdag het nieuwe Kings Of Leon album When You See Yourself uit. Voor de volledigheid zetten we ook de mooiste tien songs op een rijtje die het Amerikaanse kwartet tot nu toe heeft uitgebracht. Een overzicht dat natuurlijk nooit echt compleet kan zijn. Welke nummers horen wat jou betreft beslist in de Top 10 van Kings Of Leon?

Rock
De tien van...The White Stripes

Vandaag, vrijdag 12 februari, komt The White Stripes Greatest Hits uit, het eerste, echte verzamelalbum van het Amerikaanse duo. Tien jaar lang waren Meg en Jack White dankzij hun explosieve optredens en altijd weer verrassende singles en albums een van de meest bijzondere rockacts van hun tijd. Het is ook alweer tien jaar geleden dat ze definitief hun eigen weg gingen. Gelukkig hebben we de muziek nog en die klinkt nog even vitaal en intens als destijds. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar favorieten. Die van ons hebben we alvast op een rijtje gezet.

80s
50 klassieke videoclips van de jaren 80

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. Artiesten braken door op hun video-clip en werden grootheden, anderen scoorden ermee hun enige grote hit.

Spraakmakend, mooi, politiek geëngageerd, sexy, historisch….alle superlatieven zijn er wel op los te laten. We selecteerden 50 klassieke jaren 80 clips waarbij 1 kanttekening. We kozen per artiest 1 videoclip uit.

Various
100 nummer 1's

Sinds de Nederlandse Top 40 op 2 januari 1965 geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de verhalen achter 100 nummer 1's. De komende tijd tellen we af van 100 naar 1. (Scroll naar beneden voor de 100 Nummer 1's playlist)

Various
In memoriam 2020

Welke bekende artiesten, muzikanten en componisten ontvielen ons tot nu toe in 2020?

90s
30 spraakmakende videoclips van de jaren 90

In de jaren 90 waren muziekvideo’s enorm populair. Eind 1992 begon MTV de regisseurs te vermelden bij de video’s. Regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams brachten een unieke visie en stijl aan de video’s die ze regisseerden. Van 1991 tot 2001 had Billboard zijn eigen Music Video Awards. Vanaf 1995 deed TMF in Nederland zijn intrede. Al snel werd het kanaal zeer populair. In hetzelfde jaar kwam daar ook The Box bij.

We selecteerden dertig spraakmakende video’s…

Soul/Funk
30 soul klassiekers

Soul muziek wordt gekenmerkt door elementen van Rhythm & Blues en gospelmuziek én de nadruk op zang en een gepassioneerde improvisatie. Stax, Motown, Atlantic en vele andere labels; allen brachten geweldige artiesten met pareltjes van nummers voort. Het is een tijdloos genre dat ons nog steeds in zijn greep houdt. We zetten 30 soul klassiekers op een rijtje.

 

 
2000s
De 20 beste albums van het jaar 2000

Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.

Pop
20 mijlpalen in de popmuziek

Muziek is een universele taal. Dat geldt eens te meer voor popmuziek. In de lange geschiedenis ervan waren er verschillende momenten waarop een groot deel van de mensheid heel even stapelgek leek te zijn van dat ene nummer of aan de voeten lag van die ene superster. Van Elvis Presley tot Ariana Grande. Zestig jaar popmuziek in vogelvlucht, aan de hand van 20 onvergetelijke gebeurtenissen.

2000s
10 prachtalbums van het afgelopen decennium

In het afgelopen decennium is het muziekalbum vaak doodverklaard. Jongeren stelden hun eigen playlist samen of lieten zich door algoritmes leiden. Het album leek iets te zijn van vroeger, van ouders en grootouders. Toch bleven er altijd muzikanten die meer wilden dan een verzameling liedjes, die een visie hadden en die het album als vorm gebruikten om een nieuwe richting in te slaan. Aan het einde van dit decennium kunnen we gerust zeggen dat het album nog lang niet dood is, maar dat er anders tegenaan wordt gekeken dan pakweg dertig jaar geleden.

 

 

Rock
30 succesvolle metal-albums door de jaren heen

Niet zo bekend met metal? Wij stelden een lijst voor je samen van 30 (heavy) metalalbums door de jaren heen. Het gaat om pure klassiekers en sterk verkopende heavy albums die dankzij hun succes soms zelfs naar de mainstream konden doorstoten. ‘Horns up!’

80s
50 ‘bijna vergeten’ videoclips uit de jaren 80

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. De klassiekers zijn bekend; we hebben ze wel vaker laten zien. Dit keer selecteerden we 50 clips die bij velen misschien al een beetje vergeten zijn. Evengoed verdienen ze het predikaat klassiekers wat ons betreft. De Legacy redactie zette ze in een Top 50.

Bekijk ook