lijsten
2010s
De tien van...The Script

Catchy popsongs, dat is waar The Script om bekend staat. De Ieren weten als geen ander hoe je hit na hit schrijft, maar wat zijn nu eigenlijk hun tien beste nummers? We zochten het voor je uit en gaan er vanuit dat je ze alle tien kunt horen tijdens het optreden van de band in de ZiggoDome volgend jaar.

2000s
30 opvallende videoclips uit de jaren 2000

In het decennium 2000 werden regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams nog belangrijker en gaven ze een unieke visie en stijl mee aan de video's die ze regisseerden. Sommige van deze regisseurs, waaronder Gondry, Jonze, Sigismondi en F. Gary Gray, begonnen ook met het regisseren van speelfilms. In 2005 deed Youtube zijn intrede waardoor clips nog sneller en gemakkelijker bekeken konden worden. Welke 30 videoclips vielen op?

Pop
De tien van... ABBA

Mamma mia! Het zal niemand ontgaan zijn dat ABBA weer helemaal terug is. De comeback van het Zweedse kwartet hing al een paar jaar in de lucht. Sinds de veelbekeken livestream van afgelopen week liggen alle kaarten eindelijk op tafel. Op 5 november verschijnt het nieuwe album Voyage, waarvan de songs I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down al uitgebracht zijn. Voyage is ook de naam van een show die vanaf met volgend jaar in Londen te zien zal zijn. In het speciaal voor het evenement gebouwd theater zal ABBA overigens niet zelf optreden. Hun plaatsen worden ingenomen door een virtuele versie van de groep. Tijdens de in Londen persconferentie bevestigden Benny Andersson en Björn Ulvaeus dat het tijdens de show vooral zal draaien om de hits van ABBA. Wij selecteerden er tien die in elk geval gespeeld moeten worden. 

Rock n Roll
De tien van... Herman Brood (& His Wild Romance)

We leerden Herman Brood kennen als schilder, schrijver, acteur, nationale knuffeljunk en Bekende Nederlander. Op 11 juli 2001, twintig jaar geleden alweer, maakte hij met een sprong van het Hilton hotel in Amsterdam een einde aan zijn leven. Een goed moment om te memoreren dat hij toch in de eerste plaats een geweldige zanger, pianist en componist was, die de Nederlandse popmuziek verrijkte met een aantal onvergetelijke songs. Wij kozen er tien uit.

2000s
De tien van… P!nk

In de onlangs verschenen documentaire All I Know wordt P!nk gevolgd terwijl ze met haar gezin de wereld over reist voor haar Beautiful Trauma World Tour in 2019. De film toont een nuchtere, vastberaden zangeres die schijnbaar moeiteloos zingt, ook tijdens acrobatische spektakelshows. Geen wonder dat ze al twee decennia tot de wereldtop van de popmuziek behoort. Een verkenning van haar muziek in tien nummers.

Various
75 Beroemde albumhoezen

Naast hun muziek zijn enkele van de meest iconische bands/artiesten bekend om hun creatieve kunstwerken. De meest gedenkwaardige en beroemde album covers geven een extra element van coolness aan de muziek en bands, platenlabels dan wel artiesten. Toen Andy Warhol de Velvet Underground & Nico ontwierp, zou niemand, buiten de kunstenaar zelf, een banaan hebben geassociëerd met die band. En toch doen we dat. 
We waren streng op ons zelf door slechts 1 albumhoes per band of artiest te kiezen. Dat wil niet zeggen dat we andere albumhoezen van die bepaalde bands niet mooi genoeg vinden. We wilden alleen zoveel mogelijk bands en artiesten aan bod laten komen. 

 

Various
De tien van Bob Dylan

Het is eigenlijk onbegonnen werk om uit het immense oeuvre van Bob Dylan zijn tien beste en belangrijkste songs te kiezen. Op zijn 80ste verjaardag wagen we toch een poging. We richtten ons daarbij niet alleen tot zijn iconische werk uit de jaren zestig en zeventig, want ook op zijn latere albums stak de meester vaak in grootse vorm. We zijn natuurlijk ook benieuwd welke Dylan klassiekers er in jouw top 10 zouden staan.

Rock
De tien van...Kings Of Leon

Afgelopen vrijdag het nieuwe Kings Of Leon album When You See Yourself uit. Voor de volledigheid zetten we ook de mooiste tien songs op een rijtje die het Amerikaanse kwartet tot nu toe heeft uitgebracht. Een overzicht dat natuurlijk nooit echt compleet kan zijn. Welke nummers horen wat jou betreft beslist in de Top 10 van Kings Of Leon?

Dance
De tien van...Daft Punk

Van dance revolutionairen naar wereld veroverende robots

Rock
De tien van...The White Stripes

Vandaag, vrijdag 12 februari, komt The White Stripes Greatest Hits uit, het eerste, echte verzamelalbum van het Amerikaanse duo. Tien jaar lang waren Meg en Jack White dankzij hun explosieve optredens en altijd weer verrassende singles en albums een van de meest bijzondere rockacts van hun tijd. Het is ook alweer tien jaar geleden dat ze definitief hun eigen weg gingen. Gelukkig hebben we de muziek nog en die klinkt nog even vitaal en intens als destijds. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar favorieten. Die van ons hebben we alvast op een rijtje gezet.

80s
50 klassieke videoclips van de jaren 80

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. Artiesten braken door op hun video-clip en werden grootheden, anderen scoorden ermee hun enige grote hit.

Spraakmakend, mooi, politiek geëngageerd, sexy, historisch….alle superlatieven zijn er wel op los te laten. We selecteerden 50 klassieke jaren 80 clips waarbij 1 kanttekening. We kozen per artiest 1 videoclip uit.

Various
100 nummer 1's

Sinds de Nederlandse Top 40 op 2 januari 1965 geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de verhalen achter 100 nummer 1's. De komende tijd tellen we af van 100 naar 1. (Scroll naar beneden voor de 100 Nummer 1's playlist)

Various
In memoriam 2020

Welke bekende artiesten, muzikanten en componisten ontvielen ons tot nu toe in 2020?

90s
30 spraakmakende videoclips van de jaren 90

In de jaren 90 waren muziekvideo’s enorm populair. Eind 1992 begon MTV de regisseurs te vermelden bij de video’s. Regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams brachten een unieke visie en stijl aan de video’s die ze regisseerden. Van 1991 tot 2001 had Billboard zijn eigen Music Video Awards. Vanaf 1995 deed TMF in Nederland zijn intrede. Al snel werd het kanaal zeer populair. In hetzelfde jaar kwam daar ook The Box bij.

We selecteerden dertig spraakmakende video’s…

Soul/Funk
30 soul klassiekers

Soul muziek wordt gekenmerkt door elementen van Rhythm & Blues en gospelmuziek én de nadruk op zang en een gepassioneerde improvisatie. Stax, Motown, Atlantic en vele andere labels; allen brachten geweldige artiesten met pareltjes van nummers voort. Het is een tijdloos genre dat ons nog steeds in zijn greep houdt. We zetten 30 soul klassiekers op een rijtje.

 

 
2000s
De 20 beste albums van het jaar 2000

Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.

60s/70s
Terug op aarde: de beste albums van 1970

Het jaar 1970 was niet alleen het begin van een nieuw decennium, het markeerde ook het einde van een tijdperk. In de jaren 60 had even de hoop geleefd dat het allemaal beter zou worden. Gelijkheid, vrijheid en wereldvrede leken haalbaar te zijn, maar de zich voortslepende oorlog in Vietnam, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy en de slachting die de hippies van Charles Manson aanrichtten maakt een wreed einde aan die droom. Er kwam een nieuw realisme voor in de plaats. Berusting, zoals die ook doorklonk in veel muziek die in 1970 gemaakt werd. Een impressie van een prachtig muziekjaar aan de hand van de twintig beste albums.

Pop
20 mijlpalen in de popmuziek

Muziek is een universele taal. Dat geldt eens te meer voor popmuziek. In de lange geschiedenis ervan waren er verschillende momenten waarop een groot deel van de mensheid heel even stapelgek leek te zijn van dat ene nummer of aan de voeten lag van die ene superster. Van Elvis Presley tot Ariana Grande. Zestig jaar popmuziek in vogelvlucht, aan de hand van 20 onvergetelijke gebeurtenissen.

2000s
10 prachtalbums van het afgelopen decennium

In het afgelopen decennium is het muziekalbum vaak doodverklaard. Jongeren stelden hun eigen playlist samen of lieten zich door algoritmes leiden. Het album leek iets te zijn van vroeger, van ouders en grootouders. Toch bleven er altijd muzikanten die meer wilden dan een verzameling liedjes, die een visie hadden en die het album als vorm gebruikten om een nieuwe richting in te slaan. Aan het einde van dit decennium kunnen we gerust zeggen dat het album nog lang niet dood is, maar dat er anders tegenaan wordt gekeken dan pakweg dertig jaar geleden.

 

 

Rock
30 succesvolle metal-albums door de jaren heen

Niet zo bekend met metal? Wij stelden een lijst voor je samen van 30 (heavy) metalalbums door de jaren heen. Het gaat om pure klassiekers en sterk verkopende heavy albums die dankzij hun succes soms zelfs naar de mainstream konden doorstoten. ‘Horns up!’

60s/70s
De 50 beste albums van 50 jaar geleden

De jaren zestig waren een kleurrijk, veelbewogen en soms dramatische decennium waarin alles veranderde. Politiek, maatschappelijk en muzikaal. Het tijdperk kreeg in 1969 in het daverende slotakkoord dat het verdiende. Oudere groepen kwamen voor de dag met hun beste werk, terwijl er een reeks veelbelovende debuutalbums verscheen. De wereld maakte ook nog eens kennis met nieuwe geluiden die hun schaduw vooruit wierpen op de jaren zeventig. Het beste popjaar ooit? Oordeel zelf.

Bekijk ook