interview
Various
Jean-Michel Jarre: ‘Het begin van een nieuw tijdperk’

Op 31 december 2020 sloot synthesizerpionier Jean-Michel Jarre het jaar af met een heel bijzondere show. Het publiek werd onthaald op een virtuele ervaring waarbij een avatar van de Fransman optrad met als decor de Notre Dame kathedraal in Parijs. In een studio elders speelde hij wel live alle muziek. Het unieke streaming optreden werd inmiddels wereldwijd door 75 miljoen mensen bekeken. Een registratie kwam onlangs ook uit op cd, blu-ray en vinyl. De titel: Welcome To The Other Side. Een gesprek met een muzikant die zichzelf blijft vernieuwen. “Een artiest is het aan zichzelf verplicht om vooruit te blijven kijken.”

Various
Spandau Ballet Gary Kemp's ode aan de jaren zeventig

Hij scoorde wereldhits met zijn band Spandau Ballet, schitterde als acteur in een topfilm als The Krays en begeleidde de legendarische Pink Floyd-drummer Nick Mason tijdens diens recente wereldtournee. Gary Kemp focust zich de komende tijd echter helemaal op zijn eigen muziek. Daar heeft de sympathieke Brit ook alle reden toe. Zijn tweede soloplaat Insolo staat vol mooie songs, deels geïnspireerd door zijn herinneringen aan de jaren zeventig. Queen-drummer Roger Taylor is een van de gastmuzikanten.

Rock
Interview met Foo Fighters' Dave Grohl

Medicine At Midnight, het tiende album van Foo Fighters, is sinds vorige week uit. Het mag inmiddels een doorslaand succes genoemd worden. De recensies zijn uitgesproken positief, terwijl het wereldwijd hoog de albumlijsten inschoot. In Australië, België, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Engeland en in ons eigen Nederland bereikten Dave Grohl en zijn mannen zelfs de eerste plaats. En dat met een album waarop de band nieuwe wegen verkende. Zanger en gitarist Dave Grohl over Medicine At Midnight.

Rock
Interview met Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen had haar nieuwe album The Darkest Skies Are The Brightest natuurlijk het allerliefst gepromoot met een tournee langs de internationale podia. Om voor de hand liggende redenen zit dat er voorlopig niet in. Wie de Nederlandse zangeres toch live bezig wil zien, kan een ticket kopen voor de Darkest Skies Virtual Experience dat op zondagavond 28 maart aanstaande plaatsvindt. In de aanloop naar die onlineshow vertelt de zangeres over haar meest persoonlijke album tot nu toe.

 

Rock
Interview met Kings Of Leon

We spraken Kings drummer Nathan Followill over het nieuw te verschijnen album, de gevolgen van de coronacrisis, het vaderschap en nog veel meer.

Nederpop
Traveling Wilburys: “Puur voor ons plezier”

In oktober 1988 verscheen Vol. 1, het debuut van de Traveling Wilburys. Een van de zeldzame supergroepen die wel voldeed aan de hooggespannen verwachtingen. Maar wat wil je ook als er zwaargewichten als Tom Petty, George Harrison,  Jeff Lynne, Bob Dylan en Roy Orbison bij betrokken zijn. ELO’s Jeff Lynne blikt terug op een periode waarin hij zichzelf regelmatig in de arm kneep. “Gebeurt dit echt of droom ik dit allemaal?”

Blues
Interview: Johan Derksen over z’n passie voor blues

Johan Derksen is een nog grotere bluesliefhebber dan voetbalkenner. De mediapersoonlijkheid maakt van zijn hart geen moordkuil en dat hart stroomt dus over van de liefde voor blues. Samen met zijn invloedrijke vrienden Gregory Elias en Jan Lagendijk is Derksen medeverantwoordelijk voor het in de markt zetten van het Holland International Blues Festival. We interviewden Derksen in 2017 aan de vooravond van zijn meest favoriete weekend.

Nederpop
Het debuut van Van Dik Hout

Het titelloze debuut van Van Dik Hout verscheen in 1994. Dankzij dat album en de daarvan afkomstige single Stil In Mij kende opeens iedereen die jonge band uit Den Helder. Het kwam uit in een periode dat er nauwelijks nog vinyl verkocht werd en was sindsdien alleen op cd verkrijgbaar. Zanger Martin Buitenhuis over het album dat alles veranderde.

Pop
Interview Ellen Foley: “Geen spijt van solocarrière”

Ellen Foley was de zangeres die zo overtuigend tegenspartelde in Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf. Toen het duet veertig jaar geleden een enorme hit werd – nummer-1 in Nederland – bleek ze even eerder voor een solocarrière gekozen te hebben. Voor de inmiddels iconische videoclip werd ze vervangen door Karla DeVito, die ook meeging met de wereldtournee van Meat Loaf. Ellen Foley kwam een jaar later echter terug met een geweldige soloplaat, die haar een eigen Nederlandse nummer-1 hit bezorgde: We Belong To The Night. Zaterdag 18 augustus stond Foley in de Q-Factory in Amsterdam.

Bekijk ook