u2
2000s
De 20 beste albums van het jaar 2000

Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.

Rock
Bono 60 jaar: Aanbeden en verguisd

Morgen wordt hij zestig jaar: Paul David Hewson, die de wereld veertig jaar geleden leerde kennen als Bono, zanger en gezicht van U2. Het Ierse kwartet geldt nog altijd als een van de grootste rock bands die de popmuziek ooit voortbracht. Bono zelf ontpopte zich in de loop van de jaren daarnaast als een onvermoeibaar strijder tegen armoede, ziekte en ander onrecht. Toch leverde het hem geen unanieme lof op. Voor elke fan die Bono adoreert, lijkt er iemand te zijn die zijn bloed wel kan drinken. Waarom roept hij zulke extreme reacties op?

80s
Live Aid: wie ontbraken er? En waarom?

Het Live AID festival was 35 jaar geleden een onverbiddelijk kijkcijferrecord. Liefst 1.9 miljard mensen keken op die zomerse 13e juli naar de optredens in Londen en Philadelphia. Met namen als Sting, U2, Madonna, David Bowie, Queen, Elton John, The Who, Led Zeppelin, Paul McCartney, Santana, Bob Dylan, The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young was het natuurlijk ook een affiche om van te watertanden. Toch schitterde een aantal grote sterren door afwezigheid. Waar waren bijvoorbeeld Bruce Springsteen, Michael Jackson en Stevie Wonder? Ze bleken allemaal hun eigen excuus te hebben.

80s
Live Aid's tien meest memorabele momenten

Wie de beelden van Live AID bekijkt, wordt letterlijk en figuurlijk teruggeworpen in het hart van de jaren tachtig. De drums galmden luid, alle muziek leek uit keyboards te komen en afgaande op de kapsels keken de sterren van toen heel wat uren in de spiegel van de kapper. Toch werd er op die zonovergoten zaterdag 13 juli 1985 ook erg veel mooie muziek gemaakt, die de tand des tijds moeiteloos doorstaan heeft. De tien meest onvergetelijke optredens op Live Aid

90s
1991 - het beste popjaar ooit?

Er is weinig nostalgie voor nodig om 1991 als een geweldig popjaar te zien. Gitaarmuziek domineerde dankzij grungebands als Pearl Jam, Soundgarden en Nirvana als nooit tevoren. DE klassieke bezetting van Queen leverde met Innuendo een indrukwekkende zwanenzang af, Voor Metallica brak met ‘The Black Album’ juist een nieuw succesvol tijdperk aan, terwijl Massive Attack de trip-hop groot maakte met hun Blue Lines. Dan waren er nog de albums van R.E.M., Prince, U2, A Tribe Called Quest, Red Hot Chili Peppers en My Bloody Valentine en… en…

90s
U2: Retourtje Berlijn

Het Ierse kwartet U2 verloor zichzelf tijdens na een lange tournee door Amerika, maar hervond zich in een guur en grimmig Berlijn. De band nam in de beroemde Hansa Studio het album Achtung Baby op, een meesterwerk dat precies dertig jaar geleden verscheen en alle twijfel over de relevantie van U2 in een klap wegvaagde.

Rock
De twintig van U2

De muzikale animatiefilm Sing 2 herinnert ons eraan wat voor een geweldige songs U2 toch heeft uitgebracht. De bioscoophit is dan ook de ideale aanleiding voor een overzicht van de beste nummers van de Ierse rockband. Al luisterend raakten we weer zo onder de indruk van al die songs dat we ons niet tot 10 konden beperken. Dus werd het de twintig van U2.

Bekijk ook