In het afgelopen decennium is het muziekalbum vaak doodverklaard. Jongeren stelden hun eigen playlist samen of lieten zich door algoritmes leiden. Het album leek iets te zijn van vroeger, van ouders en grootouders. Toch bleven er altijd muzikanten die meer wilden dan een verzameling liedjes, die een visie hadden en die het album als vorm gebruikten om een nieuwe richting in te slaan. Aan het einde van dit decennium kunnen we gerust zeggen dat het album nog lang niet dood is, maar dat er anders tegenaan wordt gekeken dan pakweg dertig jaar geleden.
Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.
Op 5 juni 2001, verscheen Amnesiac, het vijfde album van Radiohead. Sommige fans van het eerste uur hoopten in stilte dat de groep daarop zou terugkeren naar het rockgeluid van de vroege platen. Dat gebeurde maar ten dele. Radiohead liet met Amnesiac vooral horen de beste en vooral meest avontuurlijke grote Britse band van het moment te zijn. Drummer Philip Selway over de noodzaak van verandering.
Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3 – zoals de nationale popzender toen nog heette – spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Van de Soulshow tot het Betonuur, de komende tijd kijken we terug op de gouden jaren van de Nederlandse popradio.
De gouden jaren van de Nederlandse popradio
Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op het Betonuur van ‘Big Bad’ Alfred Lagarde.
De gouden jaren van de Nederlandse popradio
Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op de Soulshow, samen met Ferry Maat. Op donderdagavond 24 februari a.s. maakt het programma een eenmalig comeback de nationale radio, als onderdeel van Wout2Day op NPO Radio 2 van Wouter van der Goes.
Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op het meest iconische Veronica radioprogramma ooit: Curry & van Inkel.
Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op het programma waar vrijwel heel Nederland naar luisterde: De Avondspits van Frits Spits.