foofighters
Rock
Foo Fighters – Foo Fighters (1995)

Nadat de dood van zanger-gitarist Kurt Cobain in 1994 het onvermijdelijke einde van Nirvana had betekend, gaven weinigen een dubbeltje voor de muzikale toekomst van de twee achterblijvers: Krist Novoselic en Dave Grohl. Wat de bassist betreft kwam die voorspelling aardig uit, maar de drummer verraste de wereld al een jaar later met een eenmansplaat vol absolute topsongs. Als het gezicht van zijn band de Foo Fighters groeide de sympathieke Dave Grohl zelfs uit tot een alom bewonderde rockster.

Rock
Foo Fighters - One By One (2002)

Het album There Is Nothing Left To Lose uit 1999 was onder optimale omstandigheden tot stand gekomen. Het kwartet dat zich in de tweede helft van 2001 verzamelde in de 606 Studio van Dave Grohl in Alexandria, Virginia, hoopte natuurlijk dat de geschiedenis zich zou herhalen. Het was tegen beter weten in, want de donkere wolken hadden zich samengepakt boven de band. In augustus dat jaar was drummer Taylor Hawkins bijna bezweken aan een heroïneoverdosis. Hij had zelfs twee weken in coma gelegen. De tijd die de muzikant nodig had om te herstellen, besloot Dave Grohl te gebruiken om te drummen op het nieuwe album van Queens Of the Stone Age: Songs For The Deaf.

Rock
Foo Fighters - In Your Honor (2005)

Foo Fighters had weinig reden om met plezier terug te kijken op de manier waarop One By One uit 2002 tot stand was gekomen. In persoonlijk, muzikaal en zelfs financieel opzicht was het uitgedraaid op een loodzware bevalling. Als dat al geen reden was om alles bij een volgende plaat anders aan te pakken, dan was het jubileum dat wel: in 2005 was het tien jaar geleden dat het debuut van Foo Fighters was uitgekomen. Het resultaat was een dubbelalbum met twee heel verschillende gezichten: In Your Honor.

Rock
Foo Fighters - Sonic Highways

Het was voor de Foo Fighters altijd belangrijk om voorspelbaarheid op een veilige afstand te houden. Na het traditioneel tot stand gekomen Wasting Light uit 2011 stond Dave Grohl dan ook te popelen om voor de opvolger alles weer totaal anders aan te pakken. De acht songs op Sonic Highways werden in evenveel studio’s opgenomen, verspreid over heel Amerika. Gastmuzikanten moest de link met de lokale muziekscene benadrukken. Een documentaire over deze muzikale pelgrimstocht was op de televisiezender HBO te zien: Foo Fighters: Sonic Highways.

Rock
Foo Fighters releasen trailer voor hun nieuwe horror comedy film: Studio 666

Open Road Films en Foo Fighters hebben vandaag de eerste  trailer vrijgegeven van hun nieuwe horror comedy film: STUDIO 666. De film, met in de hoofdrollen bandleden Dave Grohl, Taylor Hawkins, Nate Mendel, Pat Smear, Chris Shiflett en Rami Jaffee, zal op 25 februari 2022 in theaters in het hele land te zien zijn.

Bekijk ook