de tien van
2000s
De tien van… P!nk

In de onlangs verschenen documentaire All I Know wordt P!nk gevolgd terwijl ze met haar gezin de wereld over reist voor haar Beautiful Trauma World Tour in 2019. De film toont een nuchtere, vastberaden zangeres die schijnbaar moeiteloos zingt, ook tijdens acrobatische spektakelshows. Geen wonder dat ze al twee decennia tot de wereldtop van de popmuziek behoort. Een verkenning van haar muziek in tien nummers.

Rock n Roll
De tien van... Elvis Presley

Vanaf volgende week donderdag 23 juni is de film Elvis The Movie te zien in de bioscoop.  We zadelden onszelf op met de onmogelijke taak om 10 topnummers van The King te selecteren. Dit zijn ze, in chronologische volgorde. ‘If you're looking for trouble, you came to the right place.’

Rock n Roll
De tien van... Chuck Berry

“Als je rock-‘n-roll een andere naam moest geven, zou je het Chuck Berry kunnen noemen”, zei John Lennon ooit. Bob Dylan noemde de in 2017 overleden zanger, gitarist en songschrijver ooit de ‘Shakespeare van de rock-‘n-roll.’ The Beach Boys, The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Elvis Presley en talloze anderen coverden zijn songs. Chuck Berry is ook de gitarist wiens stijl nog altijd doorklinkt in de popmuziek, niet in de laatste plaats bij diezelfde nog altijd rondtoerende Rolling Stones. Omdat hij op 18 oktober 95 jaar geworden zou zijn, een lijstje van tien cruciale Chuck Berry songs.

2000s
De tien van... Shakira


Afgezien van nieuwe single Don’t Wait Up in juli 2021 is het rondom Shakira alweer een tijdje stil op muzikaal gebied. Wel viert de zangeres dit jaar het twintig-jarige jubileum van haar eerste Engelstalige album Laundry Service. Reden genoeg om haar tien beste songs voor je op een rij te zetten.

Soul/Funk
De tien van... Philly Soul

De eerste helft van de jaren zeventig werden de internationale dansvloeren gedomineerd door de weelderig klinkende soul zoals die in Philadelphia gemaakt werd. De platen van acts als Billy Paul, The O’Jays, The Jacksons, The Three Degrees, Harold Melvin & The Blue Notes, Patti Labelle, Lou Rawls en Teddy Pendergrass kwamen uit via Philadelphia International Records. Het label werd vijftig jaar geleden opgericht. 

Soul/Funk
De tien van... Alicia Keys

In afwachting van haar nieuwste album, KEYS, waarop ze een zeer persoonlijke, neo-soulvolle en verrassende sound laat horen, is het tijd voor een ‘trip down memory lane’. Met een overweldigende hoeveelheid hits, krijg je met deze top tien in ieder geval Alicia Keys’ veelzijdige talent mee. Het bracht haar niet voor niets 15 Grammy Awards.   

Rock
De tien van... Lou Reed

Deze week zou hij 80 geworden zijn als hij niet op 27 oktober 2013 overleden was. Lou Reed heeft ons veel geweldige muziek achtergelaten. We maakten een kleine selectie van zijn solowerk: tien van zijn beste songs, drie essentiële albums en een plaat waar je het beste met een boogje omheen kan lopen.

Various
De tien van... The Smashing Pumpkins

De jaren 90 van de vorige eeuw was een goede tijd voor alternatieve gitaarrock. Denk alleen maar aan wat er allemaal uit Seattle kwam. Chicago bracht ons The Smashing Pumpkins, dat vooral popgeschiedenis schreef met het geweldige drietal albums Gish (1991), Siamese Dream (1993) en het epos Mellon Collie And The Infinite Sadness (1995). Zanger en gitarist Billy Corgan viert deze week zijn 55ste verjaardag. Een feestelijke aanleiding voor een lijstje van 10 verpletterende Pumpkins-tracks.

Soul/Funk
De tien van... Aretha Franklin

Vrijwel alles wat Aretha Franklin van 1967 tot het begin van de jaren 70 op de plaat zette, was een instant klassieker. De onbetwiste Queen of Soul zong voor die tijd, maar ook daarna nog een groot aantal onvergetelijke liedjes. Vijfentwintig maart zou ze tachtig jaar zijn geworden. Daarom hebben we tien van die tijdloze soulpareltjes geselecteerd.

Pop
De tien van... Sir Elton John

Sir Elton John is een van de meest succesvolle en kleurrijke artiesten die de Britse popmuziek heeft voortgebracht. Met zijn gedrag, zijn outfits en natuurlijk zijn muziek wist hij altijd weer de aandacht naar zich toe te trekken. Op 25 maart werd hij 75 jaar. Het uitgelezen moment voor een schier onmogelijke taak: een overzicht maken van zijn 10 beste songs.

Rock
De tien van... Paul McCartney
Various
De tien van... Beyoncé

Op 17 juni komt Queen Bey naar Nederland. De hoogste tijd om eens in het uitgebreide oeuvre van de zangeres te duiken. Destiny’s Child slaan we hierbij even over want ook solo heeft Beyoncé de ene na de andere hitsong gemaakt. Dit zijn haar tien meest in het oog springende songs, op volgorde van verschijnen.

Country
De tien van… Dolly Parton

In haar lange loopbaan wist de Amerikaanse zangeres zowel haar trouwe country achterban als een internationaal poppubliek aan zich te binden. Ze zong namelijk net zo makkelijk over het idyllische leven op het platteland als over de stadse stress van een ‘9 to 5’ bestaan. We selecteerde tien flonkerende edelstenen uit haar immense oeuvre.

Rock n Roll
De tien van... Bruce Springsteen

Deze week doet Bruce Springsteen en zijn gevolg twee shows aan in Amsterdam. Het is dit jaar ook een halve eeuw geleden dat de roemruchte carriere van de Boss begon. We zochten tien van zijn beste songs bij elkaar.

Rock n Roll
De tien van...Janis Joplin

Janis Joplin was met haar doorleefde stem, explosieve optredens en kleurrijke verschijning een opvallend fenomeen in de Amerikaanse popmuziek van de late jaren zestig. Ze zou op 19 januari 80 jaar geworden zijn als ze niet in 1970 in een hotel in Los Angeles haar laatste adem uitgeblazen had. We blikken terug op het leven en werk van de zangeres aan de hand van 10 van haar meest intense songs.

Rock
De tien van... Depeche Mode

De komende week verschijnt het nieuwe Depeche Mode album uit. Memento Mori is de langverwachte opvolger van Spirit uit 2017. Het is ook het eerste album dat verschijnt sinds de dood in mei 2022 van oer-lid en toetsenist Andy Fletcher. Het verklaart meteen de titel, die te vertalen is als: ‘wees bewust van je sterfelijkheid.’ Vanwege dit nieuwe album een lijstje met 10 topsongs uit de lange historie van Depeche Mode.

Singer-song
De tien van...Paul Simon
Rock n Roll
De tien van.. Tina Turner

De talloze reacties die volgden op het overlijden van Tina Turner maakten duidelijk hoe enorm geliefd de Amerikaanse zangeres is. Natuurlijk vanwege de muziek die ze tijdens haar lange loopbaan maakte, alleen of aan de zijde van haar echtgenoot Ike Turner. Ze maakte echter ook een onuitwisbare indruk met de vechtlust waarmee ze in de loop van de jaren 80 een spectaculaire comeback afdwong. Ze liet meer dan genoeg mooie muziek na om een Top 10 uit samen te stellen.

Bekijk ook