bruce springsteen
Rock
Springsteen on Broadway: Het verhaal achter de liedjes

De afgelopen twee jaar stond Bruce Springsteen in het Walter Kern theater in New York met een solovoorstelling die euforische reacties opleverde. Zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar of een vleugel speelde hij zijn songs. Het waren de foto’s als illustratie voor de vaak persoonlijke verhalen, waarvoor hij alle tijd nam. Zijn echtgenote Patti Scialfa zong vrijwel elke avond twee liedjes mee. Vanaf vandaag is het optreden op Netflix te zien. En er verscheen een registratie op cd en vinyl. Het is de perfecte aanleiding om de achtergrond van de vijftien gespeelde nummers te schetsen. 

Rock n Roll
This Is Bruce Springsteen

Beluister hier de grootste hits van Bruce Springsteen!

Rock
Bruce Springsteen's eerste optreden in Nederland

Op 23 november 1975 trad Bruce Springsteen en zijn E Street band voor het eerst op in Nederland. Het concert vond plaats in een al weken van tevoren uitverkochte Rai in Amsterdam. De ruim 3000 aanwezigen kregen overrompelende versies te horen van songs als Spirit In The Night, Born To Run en Jungleland. De reacties van zowel pers als publiek waren unaniem euforisch. Dit was de popgebeurtenis van het jaar 1975. Toen Springsteen tijdens The Rising-tour Nederland aandeed, zei hij over die eerste keer: “First time we left the States we did four shows in Europe, one was in Amsterdam. Pretty memorable. Everybody was really scared.”

Rock n Roll
Bruce Springsteen – Western Stars

Bruce Springsteen bevindt zich in een creatieve fase van zijn loopbaan. Relatief kort na zijn lange concertreeks Springsteen on Broadway en de geweldige registratie die het op album en als documentaire opleverde, is de Amerikaanse zanger alweer terug met een soloplaat: Western Stars. Er is ook alweer sprake van een nieuw album met de E Street Band en een daaropvolgende wereldtournee met zijn trouwe begeleiders.

 

Rock
18 feiten over Bruce Springsteen’s Born To Run album

Uitgebracht op 25 augustus 1975, markeerde “Born To Run” van Bruce Springsteen een keerpunt in de carrière van de inmiddels iconische performer. Terwijl de inwoner van New Jersey eerder werd beschouwd als een commercieel onsuccesvolle publiekslieveling, lanceerde de release van “Born To Run” hem naar het mainstream succes en werd zijn status als ware rock ’n roll icoon bevestigd.

Rock
Classic Album: Bruce Springsteen’s Born In The U.S.A.

Sommige mensen dachten dat Bruce Springsteen op de hoes van Born In The U.S.A. al urinerend op de Amerikaanse vlag stond afgebeeld. Amerikaanse politici gebruikten het titelnummer juist als patriotisch strijdlied voor hun politieke campagne. Zeven feiten (en fabels) over de iconische plaat van The Boss.

 

Rock
Bruce Springsteen

Alles wat je wilt weten over de carriere van Bruce Springsteen.

Various
Bruce Springsteen en Barack Obama lanceren achtdelige podcast

Bruce Springsteen en Barack Obama hebben een podcast gemaakt getiteld ‘Renegades: Born in the USA’. De podcast bestaat uit acht afleveringen waarin voormalig president Barack Obama en Bruce Springsteen een diepgaand gesprek met elkaar voeren, waarin een breed scala aan onderwerpen aan bod komt zoals vaderschap, huwelijk, muziek, politiek en de staat Amerika.

Rock n Roll
Heeft Bruce Springsteen écht Nederlandse roots?

Springsteen heeft naar eigen zeggen Nederlandse roots. Dit lijkt te worden bevestigd door internationale genealogiewebsites. Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg, samenstellers van het boek ‘Springsteen in Nederland | 1975-2020’, gingen met medeauteur Jan Rouwhorst na hoe ver die teruggaan.

Various
Concert New York in teken van einde lockdown stilgelegd om orkaan

Naar schatting 60.000 mensen zijn zaterdag (lokale tijd) afgekomen op een groot popconcert in Central Park in New York. Het concert vond plaats om het naderende einde van de lockdown in de miljoenenstad te vieren.

1979 No Nukes concertfilm van Bruce Springsteen & The E-Street Band aangekondigd

Sony Music Entertainment maakt vandaag bekend dat Bruce Springsteen’s Legendary 1979 No Nukes Concerts op 19 november zal verschijnen op CD-DVD, CD-Blu-Ray en LP. Verder zal de film wereldwijd beschikbaar zijn in HD voor digitale download op 16 november en voor digitale verhuur op 23 november.

Rock
Bruce Springsteen en het No Nukes Festival (part 1)

In september 1979 traden Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, Bonnie Raitt, James Taylor, Carly Simon, Chaka Khan, The Doobie Brothers, Raydio, Tom Petty & The Heartbreakers en anderen op tijdens een serie van vijf No Nukes concerten in de Madison Square Garden in New York. Het was echter het optreden van Bruce Springsteen & The E Street Band dat een legendarische status kreeg. Dat daar 42 jaar later nog niets op af te dingen is, bewijst de registratie die deze week uitkomt. Alleen, waar draaide het tijdens het festival ook alweer precies om?

Rock n Roll
De legendarische No Nukes optredens van Springsteen en de E-Street Band

Springsteen's Legendary 1979 No Nukes Concerts geeft een uniek beeld van Bruce Springsteen & The E Street Band op hun absolute top. Slechts een paar songs verschenen destijds op film en vinyl. Inmiddels heeft het grote publiek gezien waar de optredens hun legendarische status aan ontleenden. Terwijl hij het affiche met de supersterren van zijn tijd deelde, stalen ‘The Boss’ en zijn onafscheidelijke band de show.

Rock n Roll
De verzamelaar: Little Steven

De wereld leerde Steven van Zandt alias Little Steven alias Miami Steve op verschillende manieren kennen. Hij is de gitarist en een van de oorspronkelijke leden van Bruce Springsteens’ E Street Band. In The Soprano’s, volgens velen een van de beste televisieseries aller tijden, speelde hij de clubeigenaar Silvio Dante. Hij is de initiator van het Wicked Cool Records label en Little Steven’s Underground Garage radiostation. Little Steven richtte daarnaast de Rock and Roll Forever Foundation op, waarmee jongen mensen in contact worden gebracht met de historie van popmuziek. Hij is ook nog eens een succesvol soloartiest, wiens optredens en albums unaniem geprezen worden. Little Steven koestert zijn muziekcollectie, al heeft hij te weinig tijd om er vaak naar te luisteren.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: de roots

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Al vanaf het midden van de jaren zestig zat hij in verschillende bands, waarmee hij eindeloos veel optredens deed. In de aanloop naar zijn concerten in 2023 in Nederland en de komst van een nieuw album, een terugblik op het verleden van de superster.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De opkomst

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Zijn eerste albums werden goed ontvangen, maar verkochten matig. In de aanloop naar zijn concerten van volgend jaar in Nederland een terugblik op de die lange aanloop naar zijn succes.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De top

Bruce Springsteen nam met Born In The U.S.A. bezit van het muzikale hart van de jaren tachtig. Van het album dat op 4 juni 1984 verscheen, werden wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht. Het leverde hem liefst zeven hitsingles op: Dancing In The Dark, Cover Me, Born In The U.S.A, I’m On Fire, Glory Days, I’m Goin’ Down en My Hometown. Het was vooral het album dat van de Amerikaanse zanger een onaantastbare superster maakte.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Het vervolg

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden eieren worden immers alom gekoesterd in de popmuziek. De zanger koos er echter voor zijn eigen pad te volgen. Het bracht hem nieuwe successen, maar hij betaalde er soms ook een prijs voor – zeker commercieel. Zijn artistieke integriteit was echter nooit in het geding.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Only The Strong Survive – de achtergronden van de songs

Bruce Springsteen zingt al zijn hele muzikale leven covers. Vooral in de toegiften van zijn optredens grijpt hij graag terug op een beproefde klassieker of een obscuur poppareltje. Only The Strong Survive, de 21ste studioplaat van Bruce Springsteen, bevat zijn interpretaties van 15 soul nummers van weleer. Dit zijn de achtergronden van de liedjes die de zanger selecteerde.

Rock n Roll
De tien van... Bruce Springsteen

Deze week doet Bruce Springsteen en zijn gevolg twee shows aan in Amsterdam. Het is dit jaar ook een halve eeuw geleden dat de roemruchte carriere van de Boss begon. We zochten tien van zijn beste songs bij elkaar.

Bekijk ook