Vinyl
Various
De Platenzaak: Concerto Amsterdam

Van psychedelica tot punk en van hardrock tot house, Concerto trotseerde alle muzikale stormen. De platenzaak aan de Utrechtsestraat in Amsterdam is al meer dan 65 jaar het verzamelpunt voor muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland. Ook de als maar voortwoekerende coronacrisis zal de iconische platenzaak niet op de knieën krijgen, weet eigenaar Dick van Dijk zeker. “We hebben alles ingezet op online verkoop en dat is uitstekend gegaan. We hebben er een nieuw publiek mee bereikt, terwijl we er een groot deel van de oude klanten mee wisten te behouden.”

Long read: +/- 10 minuten

Various
De verzamelaar: Henry Rollins

Henry Rollins ging de wereld te lijf als de zanger van de hardcore band Black Flag. Hij vervolgde zijn muzikale weg met zijn eigen Henry Rollins Band. In latere jaren verkocht hij theaters uit met zijn spoken word performances. De onvermoeibare Amerikaan is daarnaast acteur, auteur, columnist, uitgever, journalist, activist en radiomaker. Wat hij doet, doet hij altijd met een totale overgave. Met die passie verzamelt hij ook muziek.

Various
De verzamelaar: Porcupine Tree's Steven Wilson

Als succesvolle soloartiest, gezicht van de onlangs gereactiveerde rockband Porcupine Tree, initiator van zijprojecten als No-Man en Bass Communion en veelgevraagd remixer van klassieke rock albums van groepen als King Crimson, Caravan, Jethro Tull, Gentle Giant, Marillion, Black Sabbath en KISS, staat Steven Wilson te boek als een van de hardst werkende mensen in muziek business. Toch droomt de duizendpoot regelmatig van een kalm bestaan als eigenaar van een platenzaakje in een dorpje op het Engelse platteland.

Rock n Roll
De verzamelaar: Little Steven

De wereld leerde Steven van Zandt alias Little Steven alias Miami Steve op verschillende manieren kennen. Hij is de gitarist en een van de oorspronkelijke leden van Bruce Springsteens’ E Street Band. In The Soprano’s, volgens velen een van de beste televisieseries aller tijden, speelde hij de clubeigenaar Silvio Dante. Hij is de initiator van het Wicked Cool Records label en Little Steven’s Underground Garage radiostation. Little Steven richtte daarnaast de Rock and Roll Forever Foundation op, waarmee jongen mensen in contact worden gebracht met de historie van popmuziek. Hij is ook nog eens een succesvol soloartiest, wiens optredens en albums unaniem geprezen worden. Little Steven koestert zijn muziekcollectie, al heeft hij te weinig tijd om er vaak naar te luisteren.

Various
De verzamelaar: Miriam Linna

Decennialang waren Miriam Linna en Billy Miller het coolste stel in de rock-‘n-roll. Hun collectie singles, concertposters, paperbacks, magazines en andere popcultuur memorabilia had legendarische dimensies aangenomen. In 1986 begonnen ze het Norton label. Hun releases, veelal obscure rock-‘n-roll, rhythm-‘n-blues en garagerock, worden gekoesterd door verzamelaars over de hele wereld. De afgelopen tien jaar kreeg Miriam echter een paar enorme klappen te verwerken. In oktober 2012 werd het pakhuis van het label ernstig beschadigd door de orkaan Sandy, waarbij een aanzienlijk deel van de catalogus en het archief verloren ging. Op 13 november 2016 overleed haar partner Billy Miller na een lang ziekbed. Miriam Linna is echter vastbesloten hun levenswerk voort te zetten.

Various
De verzamelaar: Mikael Åkerfeldt

Mikael Åkerfeldt is de zanger, gitarist en componist van Opeth, een van de meest succesvolle en invloedrijke heavy rock acts van de afgelopen decennia. Het geluid van de band ontwikkelde zich van typisch Zweedse death metal tot een avontuurlijke mix van progressieve rock, folk, fusion en psychedelische muziek. De muzikant werd daarbij geïnspireerd door de betoverende klanken die hij aantrof in de groeven van zeldzaam vinyl. “Ik ben het product van mijn platencollectie.”

Various
Hooverphonic 'In Wonderland'

De legendarische Belgische triphop band Hooverphonic is actief sinds 1995 en inmiddels hebben ze elf studio-albums uitgebracht, waaronder het album ‘In Wonderland’ uit 2016. 

Various
Hooverphonic; De soundtrack van succes

Zangeressen kwamen, gingen en kwamen in een enkel geval zelfs weer terug. Het trok allemaal geen wissel op de status van Hooverphonic als een van de meest succesvolle Belgische groepen van de afgelopen dertig jaar. Een bijzonder aspect van het verhaal zijn de vele songs die de band leverde voor internationale films, tv-series en commercials.

Various
De 25 mooiste hoezen van de jaren zeventig
Bekijk ook