Radiohead
2000s
10 prachtalbums van het afgelopen decennium

In het afgelopen decennium is het muziekalbum vaak doodverklaard. Jongeren stelden hun eigen playlist samen of lieten zich door algoritmes leiden. Het album leek iets te zijn van vroeger, van ouders en grootouders. Toch bleven er altijd muzikanten die meer wilden dan een verzameling liedjes, die een visie hadden en die het album als vorm gebruikten om een nieuwe richting in te slaan. Aan het einde van dit decennium kunnen we gerust zeggen dat het album nog lang niet dood is, maar dat er anders tegenaan wordt gekeken dan pakweg dertig jaar geleden.

 

 

2000s
De 20 beste albums van het jaar 2000

Volgens talloze deskundigen zou de overgaan naar het nieuwe millennium voor allerlei digitale rampspoed zorgen, maar uiteindelijk gleden we vrijwel rimpelloos het nieuwe tijdperk in. In muzikaal opzicht ontpopte 2000 zich ook nog eens als een mooi muziekjaar. Er kwamen meerdere instant hip-hop klassiekers uit, maar ook de alternatieve gitaarsector bracht een aantal essentiële albums voort. Het was daarnaast het jaar waarin groepen als Radiohead, U2 en Coldplay ons er met geweldige platen aan herinnerden waar ze hun status als top-band aan te danken hadden.

2000s
Radiohead: avontuurlijk en eigenzinnig: Amnesiac

Op 5 juni 2001, verscheen Amnesiac, het vijfde album van Radiohead. Sommige fans van het eerste uur hoopten in stilte dat de groep daarop zou terugkeren naar het rockgeluid van de vroege platen. Dat gebeurde maar ten dele. Radiohead liet met Amnesiac vooral horen de beste en vooral meest avontuurlijke grote Britse band van het moment te zijn. Drummer Philip Selway over de noodzaak van verandering.

Bekijk ook