Nirvana
Rock
Foo Fighters: Leven na Nirvana

De dood van Kurt Cobain betekende in april 1994 het vanzelfsprekende einde van de band Nirvana. Niemand die hoge verwachtingen koesterde over de muzikale toekomst van de achterblijvers, bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl. In het geval van die eerste kwamen die voorspellingen heel aardig uit, maar tot verrassing van velen groeide Dave Grohl als gezicht van de Foo Fighters uit tot een van de grootste rocksterren van de afgelopen dertig jaar. Een kwart eeuw geleden dook hij de studio in om moederziel alleen zijn debuut op te nemen.

Rock
Foo Fighters

Alles wat je wilt weten over de carriere van Foo Fighters.

Rock
Foo Fighters – Foo Fighters (1995)

Nadat de dood van zanger-gitarist Kurt Cobain in 1994 het onvermijdelijke einde van Nirvana had betekend, gaven weinigen een dubbeltje voor de muzikale toekomst van de twee achterblijvers: Krist Novoselic en Dave Grohl. Wat de bassist betreft kwam die voorspelling aardig uit, maar de drummer verraste de wereld al een jaar later met een eenmansplaat vol absolute topsongs. Als het gezicht van zijn band de Foo Fighters groeide de sympathieke Dave Grohl zelfs uit tot een alom bewonderde rockster.

Rock
Foo Fighters: There's Nothing Left To Lose (1999)

Foo Fighters was met het tweede album The Colour And The Shape wereldwijd doorgebroken. Ondanks het enorme succes wilde het maar niet rustig worden in en rond de band van frontman Dave Grohl. Uit alle turbulentie kwam wel weer een nieuwe prachtplaat voort: There Is Nothing Left To Lose, het derde werkstuk van de Foo Fighters met daarop topnummers als Learn To Fly, Stacked Actors en Generator.

90s
Baby op albumhoes Nirvana klaagt band aan

Spencer Elden, de man die als baby naakt op het album Nevermind van Nirvana werd gezet, klaagt de band nu aan. Volgens Elden was hij dertig jaar geleden te jong om toestemming te geven voor het gebruik van de foto en is er sprake van kinderporno, aldus entertainmentwebsite TMZ, die de aanklacht in handen kreeg.

90s
Het album dat alles veranderde

Op 24 september 1991 verscheen Nevermind, het tweede album van de Amerikaanse band Nirvana. Het was een plaat die in een klap alles veranderde. De gitaar kreeg weer een plaats midden in de popmuziek. Het modebeeld werd erdoor veranderd. Een hele generatie oudere bands had afgedaan. Heel even was Seattle de stad waar het allemaal om draaide.  

90s
MTV Unplugged: de naakte essentie

Er was een tijd dat de M van MTV nog echt betekenis had en de zender een dagelijks een lawine aan videoclips, nieuwtjes en concertregistraties over ons uitstortte. De MTV Unplugged reeks is misschien wel het mooiste dat die bloeitijd van de muziekzender opleverde. De instrumentale beperking bracht juist het beste in artiesten en bands naar boven. De akoestische concertreeks kwam zo'n dertig jaar geleden op gang. Een aantal onvergetelijke optredens op een rijtje gezet.

Rock
Dave Grohl: Een leven als een jongensboek

Ex-Beatle Paul McCartney en zijn echtgenote kwamen op kraamvisite. Elton John sprong in het drukke hart van Londen uit zijn limousine hem een stevige hand te geven. Hij was meerdere keren te gast op het Witte Huis, waarbij George W. Bush sr. hem ‘dude’ noemde. Little Richard wilde hem dolgraag ontmoeten. Met Led Zeppelin-bassist John Paul Jones maakte hij deel uit van de supergroep Them Crooked Vultures. Tom Petty wilde hem als drummer in dienst nemen. En hij was ook nog eens lid van Nirvana, een van de belangrijkste rockbands van de afgelopen veertig jaar. Het levensverhaal van Dave Grohl is een jongensboek waar de opwinding van de pagina’s spat. En dan is er nog zijn eigen Foo Fighters, de succesvolle band waarmee hij na het einde van Nirvana zijn muzikale weg vervolgde.

90s
1991 - het beste popjaar ooit?

Er is weinig nostalgie voor nodig om 1991 als een geweldig popjaar te zien. Gitaarmuziek domineerde dankzij grungebands als Pearl Jam, Soundgarden en Nirvana als nooit tevoren. DE klassieke bezetting van Queen leverde met Innuendo een indrukwekkende zwanenzang af, Voor Metallica brak met ‘The Black Album’ juist een nieuw succesvol tijdperk aan, terwijl Massive Attack de trip-hop groot maakte met hun Blue Lines. Dan waren er nog de albums van R.E.M., Prince, U2, A Tribe Called Quest, Red Hot Chili Peppers en My Bloody Valentine en… en…

Grunge
Leden van Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden vormen supergroep

Nirvana-bassist Kris Novoselic, Pearl Jam-drummer Matt Cameron en Soundgarden-gitarist Kim Thayil hebben zich verenigd in een nieuwe band genaamd 3rd Secret.

Bekijk ook