Nieuw album
Rock
Kings Of Leon: De troonsbestijging(1)

Het was even stil rond Kings Of Leon, maar op 5 maart 2021 komt een nieuw album uit van de Amerikaanse rockband: When You See Yourself. Goed nieuws natuurlijk. Het is dan ook de perfecte aanleiding voor een tweedelig overzicht van de platen waarmee de groep vanuit Nashville, Tennessee de wereld veroverde. In deze eerste aflevering de albums waarmee het allemaal begon: Youth & Young Manhood (2003), Aha Shake Heartbreak (2004) en Because Of The Times (2007).

Rock
De albums van Foo Fighters

Op het lijstje ‘albums waar we met z’n allen enorm naar uitkijken’ prijkte al heel lang Medicine At Midnight. Op vrijdag 5 februari, was het eindelijk zover en verscheen het tiende album van Foo Fighters. We blikken terug op de platen die er aan voorafgingen. En natuurlijk een impressie van het splinternieuwe Medicine At Midnight.

Rock
Interview met Foo Fighters' Dave Grohl

Medicine At Midnight, het tiende album van Foo Fighters, is sinds vorige week uit. Het mag inmiddels een doorslaand succes genoemd worden. De recensies zijn uitgesproken positief, terwijl het wereldwijd hoog de albumlijsten inschoot. In Australië, België, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Engeland en in ons eigen Nederland bereikten Dave Grohl en zijn mannen zelfs de eerste plaats. En dat met een album waarop de band nieuwe wegen verkende. Zanger en gitarist Dave Grohl over Medicine At Midnight.

Rock
Exclusieve versie van het nieuwe John Mayer album Sob Rock voor Legacy volgers

Op 16 juli brengt John Mayer zijn achtste studioalbum uit, getiteld Sob Rock. Het is Mayer's eerste album sinds zijn laatst uitgebrachte plaat in 2017, The Search For Everything. Inmiddels is de eerste single van Sob Rock: Last Train Home hard op weg een hit te worden. 

 

 

Rock
Het 14e werkstuk van de Manic Street Preachers: The Ultra Vivid Lament

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Manic Street Preachers de muziekwereld binnen  denderden met Generation Terrorists. De uit Wales afkomstige band bleef zich na dat overrompelende debuut uit 1992 ontwikkelen, zowel muzikaal als tekstueel. Zo staat ook het 14e werkstuk The Ultra Vivid Lament weer vol prachtige songs en teksten die hout snijden. En er zijn een paar geslaagde gastrollen. Het album is vandaag uitgekomen.

Various
Jean-Michel Jarre: ‘Het begin van een nieuw tijdperk’

Op 31 december 2020 sloot synthesizerpionier Jean-Michel Jarre het jaar af met een heel bijzondere show. Het publiek werd onthaald op een virtuele ervaring waarbij een avatar van de Fransman optrad met als decor de Notre Dame kathedraal in Parijs. In een studio elders speelde hij wel live alle muziek. Het unieke streaming optreden werd inmiddels wereldwijd door 75 miljoen mensen bekeken. Een registratie kwam onlangs ook uit op cd, blu-ray en vinyl. De titel: Welcome To The Other Side. Een gesprek met een muzikant die zichzelf blijft vernieuwen. “Een artiest is het aan zichzelf verplicht om vooruit te blijven kijken.”

Singer-song
Nieuwe single en album Adele

Op 19 november verschijnt 30, het nieuwe album van Adele. Dat kondigde de zangeres woensdag aan op social media. 30, het vierde album van Adele, is volgens de zangeres een verslag van de meest turbulente periode uit haar leven. Vandaag verscheen de eerste single en video van het album: Easy On Me.

2010s
Adèle 30: Naakte emoties

Als een zangeres die zich altijd door het eigen leven laat inspireren, had Adele weer materiaal genoeg voor haar nieuwe album. Ze werd moeder, scheidde van haar echtgenoot Simon Konecki en alle besognes werden gretig verslagen door de internationale roddelpers. Het leidde tot haar vierde album 30, waarop ze soms pijnlijk openhartig is. De titel is, net zoals de voorgangers 19, 21 en 25, een verwijzing naar haar leeftijd. Al is de Britse zangeres inmiddels 33 jaar.

Soul/Funk
Profiel: Alicia Keys

Alicia Keys wordt met recht een ‘moderne Renaissance-vrouw’ genoemd – winnaar van vijftien Grammy Awards, film- televisie- en theatermaker, activiste met onder meer non-for-profit Keep a Child Alive, auteur van stripboek Girl on Fire en oprichter van wellnesslabel Keys Soulcare. Sinds haar doorbraak in 2001 met album Songs in A Minor op twintigjarige leeftijd heeft ze meer dan veertig miljoen platen verkocht. Een profiel.

Rock
Midnight Oil: Nog Een Keer Vlammen

Midnight Oil werd in Nederland vooral bekend dankzij het nummer Beds Are Burning, waarmee in de zomer van 1987 een top 3-hit gescoord werd. Toch bestaat de band, inclusief een korte aanloop, alweer vijftig jaar. Het is een Australisch instituut dat op 18 februari 2022 met Resist het allerlaatste album ooit uitbrengt. Een gesprek met de karakteristieke zanger Peter Garrett over dat naderende afscheid. 

De basis voor de band werd al gelegd in 1972, al noemde het stel zich aanvankelijk Farm. Vier jaar later ging de band rond zanger Peter Garrett verder als Midnight Oil. De band maakte in eigen land in eerste instantie vooral naam als een opwindende live act, waarbij talloze clubs en kroegen in de Australische ‘outback’ plat gespeeld werden. Een bikkelharde leerschool die zich terugbetaalde. Terwijl de mainstream media aanvankelijk niets moest hebben van de rockband en zijn karakteristieke, kale frontman, werd in 1984 het album Red Sails In The Sunset dan toch een nationaal succes.

Rock
Het wonderbaarlijke, springlevende, nieuwe album van Ozzy Osbourne

Het is op zich al een mirakel dat Ozzy Osbourne na een leven vol drank, drugs en de daarbij behorende brokken nog altijd onder de levenden is. Het is mogelijk nog wonderbaarlijker dat hij anno 2022 gewoon weer voor de dag komt met een album waarop hij ook nog eens springlevend klinkt. Hij maakte Patient Number 9 met beroemde vrienden als Jeff Beck, Eric Clapton, Tony Iommi, Pearl Jam’s Mike McCready en Zakk Wylde. Op drie songs is ook de eerder dit jaar overleden Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins nog te horen.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: de roots

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Al vanaf het midden van de jaren zestig zat hij in verschillende bands, waarmee hij eindeloos veel optredens deed. In de aanloop naar zijn concerten in 2023 in Nederland en de komst van een nieuw album, een terugblik op het verleden van de superster.

Pop
Interview met...A-ha

De Noorse band A-ha nam True North op in een studio 90 kilometer boven de poolcirkel. Omgeven door de woeste natuur werkte de groep aan twaalf songs, begeleidt door het Norwegian Arctic Philharmonic Orchestra. Het nieuwe album komt uit op 21 oktober, het werd op 15 september voorgegaan door de gelijknamige documentaire die wereldwijd in bioscopen te zien was. Gitarist en toetsenist Magne Furuholmen van A-ha over dit bijzondere project van zijn band.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De opkomst

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Zijn eerste albums werden goed ontvangen, maar verkochten matig. In de aanloop naar zijn concerten van volgend jaar in Nederland een terugblik op de die lange aanloop naar zijn succes.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De top

Bruce Springsteen nam met Born In The U.S.A. bezit van het muzikale hart van de jaren tachtig. Van het album dat op 4 juni 1984 verscheen, werden wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht. Het leverde hem liefst zeven hitsingles op: Dancing In The Dark, Cover Me, Born In The U.S.A, I’m On Fire, Glory Days, I’m Goin’ Down en My Hometown. Het was vooral het album dat van de Amerikaanse zanger een onaantastbare superster maakte.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Het vervolg

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden eieren worden immers alom gekoesterd in de popmuziek. De zanger koos er echter voor zijn eigen pad te volgen. Het bracht hem nieuwe successen, maar hij betaalde er soms ook een prijs voor – zeker commercieel. Zijn artistieke integriteit was echter nooit in het geding.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Only The Strong Survive – de achtergronden van de songs

Bruce Springsteen zingt al zijn hele muzikale leven covers. Vooral in de toegiften van zijn optredens grijpt hij graag terug op een beproefde klassieker of een obscuur poppareltje. Only The Strong Survive, de 21ste studioplaat van Bruce Springsteen, bevat zijn interpretaties van 15 soul nummers van weleer. Dit zijn de achtergronden van de liedjes die de zanger selecteerde.

Rock
De tien van... Foo Fighters

Overmorgen verschijnt But Here We Are, de nieuwe Foo Fighters. Het is – om een understatement te gebruiken - een belangrijk album. Na het overlijden van Taylor Hawkins leek de toekomst van de Amerikaanse rockband rond zanger-gitarist Dave Grohl onzeker. Maar vorige week werd bekend dat Josh Freese de nieuwe drummer is geworden. Een goed moment voor een lijstje van 10 eerder verschenen Foo Fighters pareltjes.

Singer-song
Verwacht: nieuw album Paul Simon

Het idee voor Seven Psalms kwam in 2019 tot Paul Simon via een droom. In de periode daarna werd de Amerikaanse zanger, muzikant en componist regelmatig vroeg wakker en de teksten kwamen als bijna vanzelf tot hem. Het album dat dit opleverde, komt op 19 mei uit. 

Singer-song
Paul Simon: Grenzeloos genie

Paul Simon is in de eerste plaats de zanger, componist en muzikant die de wereld verrijkte met zijn geweldige songs. Hij deed dat onder eigen naam en eerder als de helft van het duo Simon & Garfunkel. Hij heeft nog veel meer betekend. Als een echte pionier adopteerde hij invloeden uit alle windstreken: van Latijns-Amerika tot Afrika. Vanwege zijn nieuwe album Seven Psalms een terugblik op een unieke loopbaan van de inmiddels 81-jarige Paul Simon.

 

Foto: Jake Edwards

Rock
Foo Fighters maakt nieuwe drummer bekend in livestream

Over een paar weken verschijnt het nieuwe Foo Fighters album getiteld “But Here We Are”. Momenteel prepareert de band zich voor een volledige toernee, die tot eind 2023 zal duren, de eerste sinds het overlijden van drummer Taylor Hawkins.

Bekijk ook