Jimi Hendrix
Rock
Electric Ladyland: het einde van The Jimi Hendrix Experience

Electric Ladyland van Jimi Hendrix wordt alom beschouwd als een meesterwerk. Maar tijdens de opnames ervan heerste er bij de naamgever van de inmiddels meer dan 50-jaar oude plaat onzekerheid en onderhuidse spanning. Jimi Hendrix’ perfectionisme en studio-etiquette dreven producers en medemuzikanten bovendien tot wanhoop. Hoe ging het achter de schermen bij de opnames van Electric Ladyland precies aan toe?

Rock
Laatste kaarten Jimi Hendrix tribute band

Een jaar geleden, op vrijdag 18 september 2020, was het 50 jaar geleden dat gitaarvirtuoos en muzikale grootheid Jimi Hendrix ons in verbijstering achterliet. Zijn plotselinge dood – op slechts 27-jarige leeftijd – sloeg in als een bom in de muziekwereld. Hendrix was de meest excentrieke gitarist ooit en is nog steeds een belangrijk inspiratiebron voor de huidige generatie muzikanten. Zijn psychedelische gitaarspel ontketende eind jaren zestig een revolutie in de rock & roll. Zijn bezeten solo’s, linkshandig op die omgedraaide gitaar, soms met z’n tanden, soms in z’n nek; het zorgde voor een ware cultstatus. Achter Hendrix stond dan ook nog eens een Marshall-toren en onder zijn voet het kenmerkende wahwah-pedaal. Het is een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was maar gelukkig wordt deze geweldige muzikant een jaar later alsnog geëerd.

Rock
Het podiumdebuut van de Jimi Hendrix Experience

Het is 55 jaar geleden dat de Jimi Hendrix Experience voor het eerst op optrad. Het debuut vond niet plaats in Hendrix’ geboorteland Amerika of zijn nieuwe woonplaats Londen, maar in het Franse provinciestadje Évreux. Een bordje aan de muur van het theater herinnert voorbijgangers er nog altijd aan dat hier, op 13 oktober 1966, muziekgeschiedenis werd geschreven.

Bekijk ook