Golden Earring
13 Nederlandse groepen die ooit succesvol waren in Amerika

Nederlands succes in Amerika is in de jaren 60 zeer spaarzaam. Maar vanaf de jaren 70 lukt het Nederlandse groepen steeds vaker de Amerikaanse hitlijst te bestormen. Een overzicht:

Rock
Golden Earring: Het einde van een tijdperk

Op vrijdagochtend 5 februari werd bekend dat George Kooymans ernstig ziek is. In de loop van de dag werd duidelijk dat de zanger en gitarist van Golden Earring lijdt aan de spierziekte ALS, die hem het spelen verder onmogelijk maakt. De geschokte reacties van talloze muziekliefhebbers laten zien hoeveel de Haagse band voor velen betekend. Niet veel later meldde zanger Barry Hay dat er wat hem betreft geen toekomst was voor een Earring zonder George. Zo kwam er een even plotseling als droef einde aan een band die zestig jaar lang de Nederlandse popmuziek domineerde.

Rock
Boek van de maand: Golden Earring Clips van Dick Maas 1982 – 1997

Het contrast kon nauwelijks groter zijn: terwijl de meeste bands die voortkwamen uit de ooit zo trotse Haagse beatscene begin jaren tachtig ten prooi gevallen waren aan de nostalgie, omarmde het buitenbeentje Golden Earring juist het nieuwe fenomeen de video clip. De timing kon ook niet beter zijn. In 1981 was MTV omgeven met veel publiciteit begonnen met het non-stop uitzenden van muziekvideo’s. De clipzender was in luttele maanden een enorme factor van betekenis geworden in het internationale muzieklandschap.

Golden Earring Clips van Dick Maas 1982 – 1997 door Aart van Grootheest, Cees van Rutten, Jan Sander Van Gorcum ISBN 9789023258711

Bekijk ook