Foo Fighters
Foo Fighters

De grootste rockband van dit decennium: beluister hun muziek hier!

Foo Fighters: Leven na Nirvana

De dood van Kurt Cobain betekende in april 1994 het vanzelfsprekende einde van de band Nirvana. Niemand die hoge verwachtingen koesterde over de muzikale toekomst van de achterblijvers, bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl. In het geval van die eerste kwamen die voorspellingen heel aardig uit, maar tot verrassing van velen groeide Dave Grohl als gezicht van de Foo Fighters uit tot een van de grootste rocksterren van de afgelopen dertig jaar. Een kwart eeuw geleden dook hij de studio in om moederziel alleen zijn debuut op te nemen.

Foo Fighters

Alles wat je wilt weten over de carriere van Foo Fighters.

Foo Fighters: There's Nothing Left To Lose (1999)

Foo Fighters was met het tweede album The Colour And The Shape wereldwijd doorgebroken. Ondanks het enorme succes wilde het maar niet rustig worden in en rond de band van frontman Dave Grohl. Uit alle turbulentie kwam wel weer een nieuwe prachtplaat voort: There Is Nothing Left To Lose, het derde werkstuk van de Foo Fighters met daarop topnummers als Learn To Fly, Stacked Actors en Generator.

Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)

Het mooi om er af en toe aan herinnerd te worden hoe belangrijk muziek kan zijn, zeker in barre tijden. Dat bleek maar weer eens toen op 25 april 2006 in Beaconsfield, Australië een goudmijn instortte. De meeste mijnwerkers wisten zich tijdig te redden. Een van hun collega’s overleed echter, terwijl twee anderen – Brant Webb en Todd Russell – vast kwamen te zitten, liefst duizend meter onder de grond. De operatie om hen te redden, werd wereldwijd op de voet gevolgd. Uiteindelijk bleek het mogelijk om de twee van wat spullen te voorzien. Brant Webb vroeg onder anderen om een iPod, met daarop het album In Your Honor van zijn favoriete band Foo Fighters. Die songs zouden hem helpen om de beproeving te doorstaan, verklaarde hij.

Foo Fighters - Wasting Light

Na uitverkochte stadionconcerten, ambitieuze dubbelalbums en dure studio’s realiseerde Dave Grohl zich dat hij behoefte had aan een stapje terug. Terug naar de basis, naar de essentie van wat Foo Fighters ooit was. Hij haalde daarbij in een moeite de banden aan met oude bekenden als bassist Krist Novocelic en producer Butch Vig, twee kopstukken uit zijn Nirvana-verleden. Op 12 april 2011 lag het in de winkel: het pure, rauwe rockalbum Wasting Light.

De albums van Foo Fighters

Op het lijstje ‘albums waar we met z’n allen enorm naar uitkijken’ prijkte al heel lang Medicine At Midnight. Op vrijdag 5 februari, was het eindelijk zover en verscheen het tiende album van Foo Fighters. We blikken terug op de platen die er aan voorafgingen. En natuurlijk een impressie van het splinternieuwe Medicine At Midnight.

Foo Fighters Learn To Fly (2000)

In onze serie de 2000s Tuesday music video zetten we een muziekvideo uit de periode 2000-2009 in de spotlichten. Vandaag Foo Fighters - Learn To Fly uit 2000. 

 

 

Interview met Foo Fighters' Dave Grohl

Medicine At Midnight, het tiende album van Foo Fighters, is sinds vorige week uit. Het mag inmiddels een doorslaand succes genoemd worden. De recensies zijn uitgesproken positief, terwijl het wereldwijd hoog de albumlijsten inschoot. In Australië, België, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Engeland en in ons eigen Nederland bereikten Dave Grohl en zijn mannen zelfs de eerste plaats. En dat met een album waarop de band nieuwe wegen verkende. Zanger en gitarist Dave Grohl over Medicine At Midnight.

Dave Grohl: Een leven als een jongensboek

Ex-Beatle Paul McCartney en zijn echtgenote kwamen op kraamvisite. Elton John sprong in het drukke hart van Londen uit zijn limousine hem een stevige hand te geven. Hij was meerdere keren te gast op het Witte Huis, waarbij George W. Bush sr. hem ‘dude’ noemde. Little Richard wilde hem dolgraag ontmoeten. Met Led Zeppelin-bassist John Paul Jones maakte hij deel uit van de supergroep Them Crooked Vultures. Tom Petty wilde hem als drummer in dienst nemen. En hij was ook nog eens lid van Nirvana, een van de belangrijkste rockbands van de afgelopen veertig jaar. Het levensverhaal van Dave Grohl is een jongensboek waar de opwinding van de pagina’s spat. En dan is er nog zijn eigen Foo Fighters, de succesvolle band waarmee hij na het einde van Nirvana zijn muzikale weg vervolgde.

10 onovertroffen debuutalbums

Het is deze week precies twintig jaar geleden dat Come Away With Me van Norah Jones verscheen. Een debuut dat de zangeres sindsdien niet wist te overtreffen, zeker niet in commercieel opzicht. Er zijn meer voorbeelden van groepen en artiesten die nooit meer aan de schaduw van die eerste plaat ontsnapten.

Rockgeschiedenis tijdens de Taylor Hawkins tribute

Afgelopen zaterdag werd de op 25 maart overleden Foo Fighters drummer Taylor Hawkins geëerd door een keur aan beroemde artiesten en familieleden. Legacy volgster Lobke was erbij en schreef een verslag.. 

Foto: Mauricio Santana

De tien van... Foo Fighters

Overmorgen verschijnt But Here We Are, de nieuwe Foo Fighters. Het is – om een understatement te gebruiken - een belangrijk album. Na het overlijden van Taylor Hawkins leek de toekomst van de Amerikaanse rockband rond zanger-gitarist Dave Grohl onzeker. Maar vorige week werd bekend dat Josh Freese de nieuwe drummer is geworden. Een goed moment voor een lijstje van 10 eerder verschenen Foo Fighters pareltjes.

Foo Fighters maakt nieuwe drummer bekend in livestream

Over een paar weken verschijnt het nieuwe Foo Fighters album getiteld “But Here We Are”. Momenteel prepareert de band zich voor een volledige toernee, die tot eind 2023 zal duren, de eerste sinds het overlijden van drummer Taylor Hawkins.

Bekijk ook