Disco
Soul/Funk
I.M. Manu Dibango: ‘Ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa!’

Het was een kwestie van tijd dat COVID-19 ook dodelijke slachtoffers zou maken in de artiestenwereld. Het coronavirus eiste op 24 maart het leven van Manu Dibango. De componist en multi-instrumentalist was decennia een van de boegbeelden van de Afrikaanse muziek, daarnaast had hij een grote invloed op de disco en soul van de jaren zeventig. Een van zijn beroemdste zanglijnen werd zelfs geadopteerd door popster Michael Jackson.

Various
All Out Legacy 2021

From the birth of Rock ’n’ Roll to hippies and Woodstock to soul, disco, rock, funk, punk, new wave to the diverse 80’s, to boy bands, girl groups, grunge, pop, r & b, hip hop and to the years that drove electronic music and indie rock into mainstream. This is for the real music lover. March 2021 Edition.

Rock
De albums van Foo Fighters

Op het lijstje ‘albums waar we met z’n allen enorm naar uitkijken’ prijkte al heel lang Medicine At Midnight. Op vrijdag 5 februari, was het eindelijk zover en verscheen het tiende album van Foo Fighters. We blikken terug op de platen die er aan voorafgingen. En natuurlijk een impressie van het splinternieuwe Medicine At Midnight.

Various
Top 40 Hitdossier One Hit Wonders (Top 100)

Top 40 Hits, herinner je ze allemaal nog van vroeger? De grootste One Hit Wonders met onder andere Rene Klijn, Champaign en Sharif Dean.

Rock
De vele gezichten van David Bowie

De talloze reacties van fans, collega’s en media op de dood van David Bowie, deze week zes jaar geleden, maakten nog eens duidelijk hoe alom geliefd de Britse popster was. Natuurlijk was hij in de eerste plaats een zanger en songschrijver die zijn publiek decennia lang wist te verrassen. David Bowie was echter een fenomeen met nog veel meer kanten.

Soul/Funk
Ferry Maat's Soul Show

De gouden jaren van de Nederlandse popradio

Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op de Soulshow, samen met Ferry Maat. Op donderdagavond 24 februari a.s. maakt het programma een eenmalig comeback de nationale radio, als onderdeel van Wout2Day op NPO Radio 2 van Wouter van der Goes.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: de roots

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Al vanaf het midden van de jaren zestig zat hij in verschillende bands, waarmee hij eindeloos veel optredens deed. In de aanloop naar zijn concerten in 2023 in Nederland en de komst van een nieuw album, een terugblik op het verleden van de superster.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De opkomst

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd met Born In the USA. De zanger kreeg het allemaal niet voor niets. Zijn eerste albums werden goed ontvangen, maar verkochten matig. In de aanloop naar zijn concerten van volgend jaar in Nederland een terugblik op de die lange aanloop naar zijn succes.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: De top

Bruce Springsteen nam met Born In The U.S.A. bezit van het muzikale hart van de jaren tachtig. Van het album dat op 4 juni 1984 verscheen, werden wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht. Het leverde hem liefst zeven hitsingles op: Dancing In The Dark, Cover Me, Born In The U.S.A, I’m On Fire, Glory Days, I’m Goin’ Down en My Hometown. Het was vooral het album dat van de Amerikaanse zanger een onaantastbare superster maakte.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Het vervolg

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden eieren worden immers alom gekoesterd in de popmuziek. De zanger koos er echter voor zijn eigen pad te volgen. Het bracht hem nieuwe successen, maar hij betaalde er soms ook een prijs voor – zeker commercieel. Zijn artistieke integriteit was echter nooit in het geding.

Rock n Roll
Bruce Springsteen: Only The Strong Survive – de achtergronden van de songs

Bruce Springsteen zingt al zijn hele muzikale leven covers. Vooral in de toegiften van zijn optredens grijpt hij graag terug op een beproefde klassieker of een obscuur poppareltje. Only The Strong Survive, de 21ste studioplaat van Bruce Springsteen, bevat zijn interpretaties van 15 soul nummers van weleer. Dit zijn de achtergronden van de liedjes die de zanger selecteerde.

Bekijk ook