Nummer 1’s: Rick Astley – Never Gonna Give You Up

Publicatiedatum 22-10-2023 Laatst gewijzigd 26-10-2023

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de achtergronden van die nummer 1’s. Vandaag: Rick Astley – Never Gonna Give You Up

 

Astley’s debuutsingle Never Gonna Give You Up verschijnt in de zomer van 1987 en maakt van de een op de andere dag een popster van Rick Astley. Het door Stock Aitken Waterman geschreven nummer wordt in Amerika, Engeland, Nederland en verschillende anderen landen een afgetekende nummer 1-hit. Model voor het nummer staat de clubhit Trapped van Colonel Abrams uit 1985.

De afgelopen jaren leeft Never Gonna Give You Up vooral voort als een ultieme meme. Dit onstaat in 2007. Het begrip Rickrolling is dan even een trend. Rickrollen gebeurt door een ander een link te sturen en de indruk te wekken dat daar iets interessants achter te vinden is. In werkelijkheid leidt de link naar de videoclip van Never Gonna Give You Up. De clip is op Youtube inmiddels meer dan 1 miljard keer bekeken. De zanger zelf haakt erop in door enkele keren tijdens optredens van de Foo Fighters het podium op te komen om samen met de band een uitbundige versie van zijn oude hit in te zetten. En dat allemaal tot groot plezier van alle aanwezigen. Het klinkt ook regelmatig uit de luidsprekers tijdens grootschalige Amerikaanse sportwedstrijden.

 

Nummer 1’s: Rick Astley – Never Gonna Give You Up

 

Zelf trekt Rick Astley zich in de jaren negentig terug uit de muziek om zich op het gezinsleven te richten. In 2000 pakt hij de draad weer op en sindsdien lijkt de zanger het prima naar zijn zin te hebben in de marge van de popmuziek. Afgelopen zomer speelt hij wél op het grootste Engelse muziekfestival Glastonbury waar de menigte alles lachend meezingt.

 

 

 

 

Reacties