Nummer 1: Tina Turner en David Bowie’s Tonight: van schimmig drugspand tot uitverkocht stadion

Publicatiedatum 15-02-2024 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de achtergronden van een specifieke nummer 1 hit. Vandaag: Tonight van Tina Turner en David Bowie (1988)

Als Tina Turner en David Bowie in januari en februari 1989 weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 staan met het duet Tonight, heeft het liedje al een veelbewogen leven achter de rug. De oerversie van het nummer staat op Lust For Life, het album uit 1977 van de Amerikaanse zanger en brokkenpiloot Iggy Pop. Hij zit dan net als David Bowie in zijn zogenaamde Berlijnse fase, waarbij ze zich laten inspireren door de Duitse muziek en architectuur. Lust For Life wordt dan ook opgenomen in de iconische Hansa Studio in het toenmalige West-Berlijn. David Bowie produceert het album en levert de muziek voor een aantal songs – zoals Tonight. Deze eerste versie bevat een gesproken introductie waarmee duidelijk wordt dat de songtekst gericht is aan een vriendin die op het punt staat om te bezwijken aan een heroïneoverdosis. Een typisch Iggy Poptafereel.

 

 

 

Tekst gaat verder onder de playlist

Batterijen leeg

Zoals alles bij David Bowie gaat ook zijn fascinatie voor Berlijn weer voorbij. Hij vindt zichzelf begin jaren 80 opnieuw uit met het opgewekte Let’s Dance, het album en de single waarmee hij een van de grootste hits uit zijn lange loopbaan scoort. Na afloop van de daaropvolgende Serious Moonlight wereldtournee zijn de batterijen bij Bowie volkomen leeg. Toch moet er een nieuw album komen. De zanger besluit om het handvol eigen liedjes dat hij heeft, aan te vullen met bestaand werk. Zo covert hij The Beach Boys (God Only Knows) en Chuck Jackson (I Keep Forgettin’) en plukt een aantal songs van de albums van zijn goede vriend Iggy Pop: Tonight en Neighborhood Threat van Lust For Life en Don’t Look Down van het album New Values uit 1979.

Tina Turner

Tonight wordt ook nog eens de titel van het album zoals dat in 1984 uitkomt. Het titelnummer is omgebouwd tot een zacht wiegend reggaedeuntje. De gesproken introductie sneuvelt in deze uitvoering. David Bowie voelt zich ongemakkelijk bij de beelden van creperende junks met naalden in hun armen. Hij vermoedt ook dat die woorden niet goed vallen bij de zangeres die hij als muzikaal partner op het oog heeft: Tina Turner. David Bowie is al sinds de jaren 60 een groot fan van haar. Het is al lang zijn droom om ooit een duet met haar te zingen. Het toeval helpt hem een handje: in 1983 heeft hij net bijgetekend bij zijn Amerikaanse label Capitol. Via de wandelgangen hoort hij dat de platenmaatschappij juist net op het punt staat om Tina Turner te droppen. Als hij in New York door de bazen van zijn label uitgenodigd wordt voor een feestelijk etentje, meldt hij verhinderd te zijn omdat ‘mijn favoriete zangeres’ in The Ritz optreedt. Hij sleept de hele directie van Capitol mee, La Tina zingt de pannen van het dak: ze mag blijven. ‘Dankzij David kreeg ik een nieuwe deal, met alles wat er dus daarna mijn kant opkwam’, zegt ze daar later over. ‘Ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor.’

Vernietigende recensies

Als Tina Turner gevraagd wordt door David Bowie om Tonight als duet te zingen, hoeft ze daar ook niet lang over na te denken. Het album dat op 24 september 1984 uitkomt wordt echter getrakteerd op ronduit vernietigende recensies. De grote hoeveelheid covers kan op niets anders duiden dan creatieve bloedarmoede, vinden de vele recensenten. Het grote publiek wil er evenmin aan en de plaat verkoopt daarom slecht. De zanger zelf zal zich er later ook van distantiëren. Het duet Tonight wordt nog wel op single uitgebracht. Aangezien niemand de moeite neemt om er een video bij te maken, is het bij voorbaat kansloos. In de Nederlandse Top 40 komt het tot een 45ste plaats. Elders in de wereld zijn de resultaten nauwelijks beter.

Tekst gaat verder onder video

Private Dancer

Een voetnoot in de loopbaan van Iggy Pop en David Bowie, dat lijkt het lot van Tonight te worden. Tot Tina Turner de rol van reddende engel aanneemt. Terwijl David Bowie in 1984 met Tonight de flop van het jaar uitbrengt, tekent zij in datzelfde jaar voor de comeback van het decennium met haar album Private Dancer. Het album met hits als Let’s Stay Together, What’s Love Got To Do With It, Private Dancer en I Can’t Stand The Rain maakt van haar zelfs de meest succesvolle zangeres van het moment. Dat blijkt eens te meer tijdens de Europese tournee die daarop volgt en die de zangeres langs uitverkochte stadions voert. Tijdens een van de optredens, op 23 maart 1985 in de N.E.C. in het Britse Birmingham, komt David Bowie als gast het podium op om met haar Tonight te zingen.

Kushandje

Een impressie van haar tournees van 1985 en 1987 wordt in 1988 uitgebracht als de live dubbelaar Tina Live In Europe, met daarop ook het duet met David Bowie. Aan het eind van het jaar wordt Tonight als vierde single uitgebracht. Het levert een bescheiden hitje op in Duitsland en Zwitserland, terwijl het in België tot een derde plaats komt. Het Nederlandse publiek zwicht echter massaal voor de live versie van het duet. Nadat het in november 1988 op single is uitgekomen, schiet het begin 1989 naar de eerste plaats van de Top 40 om in januari en februari vier weken op de eerste plaats te blijven staan. Het succes is voor een deel te danken aan de hartverwarmende video die gemaakt is in de N.E.C. in Birmingham. Tina Turner die met al haar passie het nummer aankondigt en inzet, David Bowie die hoog boven het podium zijn entree maakt, gestoken in een oogverblindend wit jacquet, Tina die hem een kushandje toewerpt, de stemmen die versmelten – de chemie is onmiskenbaar. Dit is de definitieve versie van het duet. Het is ook het eindpunt van een liedje dat de lange weg aflegt van een schimmig drugspand naar een uitverkocht stadion.

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 50 best bekeken videoclips van de jaren ‘80

Wat zijn de best bekeken muziekvideo’s op Youtube per decennium? We zetten de Top 50 meest bekeken van de jaren ’80 onder elkaar. We hebben voor het gemak, het aantal keren...

Nummer 1: The Promise You Made van Cock Robin

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. We gingen op zoek naar de achtergronden...

Alles over Marillion

In de 45 jaar dat de band inmiddels bestaat, wil Marillion maar niet cool worden. Het weerhoudt de Britse groep er niet van om uit te groeien tot een van de boegbeelden van de...