Nummer 1: The Promise You Made van Cock Robin

Publicatiedatum 30-04-2024 Laatst gewijzigd 08-05-2024

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. We gingen op zoek naar de achtergronden van die nummer 1’s. Vandaag: The Promise You Made van Cock Robin uit 1986.

Een rondje internet levert op dat de tekst van The Promise You Made op verschillende manieren uitgelegd wordt. Voor heel wat muziekliefhebbers is de hit van de Amerikaanse band Cock Robin een ultieme uiting van liefde. Alleen, als die zo onvoorwaardelijk is, waarom herinnert de ene geliefde de andere aan een eerder gemaakte belofte? ‘Remember the promise you made.’ Verwijst het soms naar een derde die in het spel is, waar een van de twee misschien nog mee getrouwd is – of  speelt er een andere onzekere factor mee?

Raadselachtig

Vragen en nog eens vragen, waarop zanger en componist Peter Kingsbery nooit echt antwoord geeft. De frontman van de Amerikaanse band Cock Robin meldt in interviews consequent dat hij simpelweg schrijft over wat hem bezighoudt. Leuke en minder leuke dingen. Het publiek heeft daarbij alle vrijheid om zijn schrijfsels naar eigen smaak en inzicht te interpreteren. Heeft hij natuurlijk groot gelijk in. Het zijn bovendien vaak de beste popliedjes die iets raadselachtigs hebben.

Het is alleen een kwaliteit die in zijn eigen Amerika niet echt op waarde wordt geschat. Terwijl het ook in muzikaal opzicht een intrigerend liedje is, op de grens van de pop en rock. Het begint ingetogen, waarna de band pas echt invalt. Kingsbery is behept met een Roy Orbison-achtige galm die goed past bij de teneur van de tekst. De fraaie tweede stem is van zijn medebandlid Anna LaCazio. Helemaal niets mis mee. Alleen wordt het een genadeloze flop als The Promise You Made eind 1985 in Amerika op single uitkomt.

Tekst gaat verder onder video

Begin 1986 volgt in Europa de herkansing. The Promise You Made wordt hier op 14 februari 1986 uitgebracht. Inderdaad, Valentijnsdag. Een gelukkig toeval? We zullen het vermoedelijk nooit weten. Het is in elk geval een feit dat de single meteen wordt opgepikt, vooral in Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Het krijgt airplay op de radio en op MTV. Al na een week duikt het op in de Nederlandse Top 40. Weer vier weken later heeft Cock Robin met The Promise You Made hier een nummer 1-hit te pakken. De band scoort ook top 10-noteringen in de ons omringende landen.

One-hit wonder

Het enorme succes van The Promise You Made levert Cock Robin het etiket one-hit wonder op, wat een tikje onterecht is. De band scoort later nog een grote hit met de single Thought You Were On My Side. Het titelloze debuut verkoopt dankzij de succesvolle singles ook uitstekend. Later duikt de band nog op in onze Top 40 met When Your Heart Is Weak en Just Around The Corner.

Toch zal Cock Robin vooral herinnerd worden dankzij dat ene smachtende liedje. Het is niet alleen voor verschillende interpretatie vatbaar. Het laat zich in de jaren die volgen ook makkelijk vertalen. De Belgische zangeres neemt een Franstalige versie op en Julio Iglesias Jr. een Spaanstalige. Chris Roberts hijst het zelfs met succes in een Duits jasje. De Britse popster Paul Young houdt het vanzelfsprekend bij de oorspronkelijke tekst.

Tekst gaat verder onder de playlist

 

 

Parijs

Begin jaren 90 drogen de successen op en valt de band uit elkaar. Peter Kingsbery stort zich op verschillende nieuwe muzikale avonturen en brengt ook – met wisselend succes – soloplaten uit. Vooral het Franse publiek blijft hem trouw. In 2006 volgt de onvermijdelijke reünie en sindsdien zijn er ook alweer vier nieuwe studioplaten verschenen. De hoop dat de het Amerikaanse publiek hem alsnog in de armen sluit, heeft hij dan allang opgegeven. De muzikant vestigt zich begin jaren 90 in Parijs om dichterbij zijn Europese fans en zijn platenmaatschappij te zijn. De interviews die op YouTube te vinden zijn, blijkt dat hij inmiddels vloeiend Frans spreekt. Een Amerikaan in Parijs, of hoe een mooi liefdesliedje hem naar de stad van de liefde lokte.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 50 best bekeken videoclips van de jaren ‘80

Wat zijn de best bekeken muziekvideo’s op Youtube per decennium? We zetten de Top 50 meest bekeken van de jaren ’80 onder elkaar. We hebben voor het gemak, het aantal keren...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Het verhaal achter: I’m On Fire van Bruce Springsteen

I’m On Fire van Bruce Springsteen en de E Street Band gaat over het hartstochtelijk verlangen naar een verboden en onbereikbare liefde. De vierde single van het succesalbum Born...