Nummer 1: George Michael’s Faith

Publicatiedatum 23-02-2024 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot Duitse schlagerzangers, van al lang vergeten eendagsvliegen tot onaantastbare megasterren. We gingen op zoek naar de achtergronden van die nummer 1’s. Vandaag: George Michael’s Faith uit 1987.

 

 

Na het einde van het popsprookje Wham! werd reikhalzend uitgekeken naar het solodebuut van George Michael, het grootste muzikale talent van het tweetal. Faith wist zelfs de meest hooggespannen verwachtingen nog te overtreffen.

Het album liet vooral horen hoe volwassen de Britse zanger als songschrijver was geworden. Een van de voorbeelden was het titelnummer. Het werd als tweede single uitgebracht, na I Want Your Sex. Een prachtig liedje met een uit de Wham!-hit Freedom overgehevelde orgelpartij (gespeeld op een Yamaha DX7-synthesizer), aanstekelijke gitaarakkoorden en een authentiek rock-‘n-roll ritme. De clip – met een visuele hoofdrol voor Michael’s gescheurde jeans, leren jack en pilotenbril – werd minstens zo iconisch.

Niemand die er nog aan twijfelde: George Michael redde het prima op eigen benen.

 

  • tekst loopt door onder de playlist

 

Faith won de Grammy Award voor Album van het Jaar. In het najaar van 1987 was het twee weken lang het best verkopende album van dat moment. De single I Want Your Sex stond al, in de zomer van 1987, drie weken op nummer 1 maar het liedje Faith zou aan het eind van dat jaar maar liefst zes weken de hitlijst aanvoeren.

Zonnebrillen maakten deel uit van George Michael’s look voor het Faith-album, maar ongeveer een jaar nadat het uitkwam, droeg hij ze voortdurend om oogcontact te vermijden met mensen die hij niet kende, Hij wist niet hoe hij met dit soort sociaal verkeer moest omgaan.

In 1990 bracht Michael het nummer Freedom ’90 uit, waarin hij het beeld aan de kaak stelde dat hij in de video voor Faith had gecreëerd. In de video voor Freedom ’90 blaast hij de jukebox uit de video Faith op en zingt: “When you shake your ass, they notice fast, and some mistakes were built to last.” Ook wordt het zwarte leren jack dat hij droeg in de Faith-video (en verschillende andere video’s gebaseerd op nummers van het album, zoals Father Figure) in brand gestoken.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Alles over Marillion

In de 45 jaar dat de band inmiddels bestaat, wil Marillion maar niet cool worden. Het weerhoudt de Britse groep er niet van om uit te groeien tot een van de boegbeelden van de...

12 Zangers die in de jaren 80 aan je muur hingen

Uit de Hitkrant, de Popfoto, de Joepie, waar de poster vandaan kwam maakte niet uit. Als er maar een hunk (of held) aan je muur hing. Maakte die ook nog eens mooie muziek, dan was...

Het verhaal achter: The Bangles – Eternal Flame

Eternal Flame was geen typisch Bangles-liedje, maar misschien dat de Amerikaanse groep er juist daarom in april 1989 wereldwijd een nummer 1-hit mee scoorde. Hoe kwam de song...