Hierom zijn er twee (!) UB40’s

Publicatiedatum 14-02-2024 Laatst gewijzigd 28-02-2024

UB40 is jarenlang een mateloos populaire band met meer dan 100 miljoen verkochte platen. Maar bovenal is UB40 één band. Vandaag de dag zijn er meerdere versies. Daar gaat flink wat strijd en ruzie aan vooraf.

Van een afstandje leidt UB40 jarenlang een hemels bestaan. De reggae- en popgroep wordt in 1978 in Birmingham opgericht en is bijna dertig jaar ogenschijnlijk stabiel. Zanger Ali Campbell is een van de drie oprichters, zijn broer Robin komt als laatste bij de band die dan uit acht leden bestaat. De naam? Dat is de titel van het werkloosheidsformulier: Unemployment Benefit, Form 40. Maar de bandleden hebben al snel een succesvolle, vaste baan. Twee jaar na oprichting wordt al een hit gescoord met de debuutsingle en dubbele A-kant Food For Thought/King. Deze tracks komen uit eigen pen.

Ideale cover

Maar wat de band de jaren die volgen volledig in de vingers krijgt, is de ideale cover. Red Red Wine van Neil Diamond brengen ze in hun eigen versie in meerdere landen naar nummer 1. Dat geldt ook voor I Got You Babe van Sonny & Cher, Kingston Town van Lord Creator en (I Can’t Help) Falling In Love With You van Elvis. Vervolgens wordt de hitparade nog wel gehaald, maar niet op zo’n grootse manier. De bron van UB40 lijkt een beetje op te drogen en in 2008 verlaat de blikvanger Ali Campbell de band. De officiële lezing: Campbell wil vol inzetten op een solocarrière. Maar al snel wordt duidelijk dat de welbekende creatieve meningsverschillen een rol spelen, net als verschil in visie op managementniveau.

Oorlog

Het vertrek van de kenmerkende stem van UB40 leidt niet tot het einde van de band. Het overgebleven zevental laat in een statement weten dat Ali moet doen wat hij wil, maar dat zij nog willen doorspelen: ‘Zo simpel is het.’ Maar vlak daarna vertrekt ook toetsenist Mickey Virtue. UB40 heeft natuurlijk een nieuwe zanger nodig en vindt deze heel dicht bij huis. Om precies te zijn, dicht bij het huis van de oude zanger. Want broer Duncan Campbell neemt achter de microfoon plaats.

Voor Ali is het nu oorlog. Duncan heeft hem de afgelopen jaren geadviseerd om de band te verlaten omdat het op een financiële ramp uitliep. Maar nu vertelt broerlief aan de telefoon dat hij de nieuwe zanger is. Voor Ali is het niet alleen op persoonlijk vlak een mes in de rug, ook artistiek krommen zijn tenen. Hij vindt dat Duncan zijn nummers ‘vermoordt’ met zijn niet afdoende stemgeluid. Het in 2013 verschenen countryalbum Getting Over The Storm maakt hem helemaal razend. Voor Ali Campbell is het duidelijk dat hij de UB40 legacy zelf moet redden.

Evenveel rechten

In datzelfde jaar 2013 verlaat ook trompettist/zanger Astro de band met klachten over communicatie en management. Hij sluit zich aan bij oude bandmaten Ali en Mickey Virtue die weer muziek besluiten te maken onder de naam… UB40. En zo komt het dat er niet één maar twee UB40’s zijn. Dit tot woede van broer Robin, die duidelijk maakt dat Ali zelf vertrokken is en geen enkel recht heeft om deze verwarring te veroorzaken: UB40 was nooit Ali’s band, iedereen had evenveel rechten. Maar nu trekken er dus twee UB40’s de wereld over. Als de fans willen weten welke versie komt opdraven, moeten ze voortaan de kleine lettertjes achter de bandnaam lezen.

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 50 best bekeken videoclips van de jaren ‘80

Wat zijn de best bekeken muziekvideo’s op Youtube per decennium? We zetten de Top 50 meest bekeken van de jaren ’80 onder elkaar. We hebben voor het gemak, het aantal keren...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Het verhaal achter: I’m On Fire van Bruce Springsteen

I’m On Fire van Bruce Springsteen en de E Street Band gaat over het hartstochtelijk verlangen naar een verboden en onbereikbare liefde. De vierde single van het succesalbum Born...