Het verhaal achter: Oasis – Wonderwall

Publicatiedatum 30-10-2023 Laatst gewijzigd 02-11-2023

De beste Engelse band sinds de Beatles? Of een stel over het paard getilde hooligans met wat toevalstreffers? Wat je ook van Oasis vindt, hun grootste hit Wonderwall uit 1995 is onweerstaanbaar en zal over honderd jaar nog uit volle borst meegezongen worden in kroegen, op festivals en bij kampvuren. 

 

De kern van Oasis bestaat uit frontman Liam Gallagher en songwriter Noel Gallagher. Twee geniale en tevens behoorlijk onuitstaanbare broers uit Manchester. Hun creatieve uitbarsting in het midden van de jaren 90 betekent een aardverschuiving in het poplandschap. Songs als Live Forever, Rock ‘n’ Roll Star en Don’t Look Back In Anger geven Engeland dat onder Margaret Thatcher gebukt ging onder grauwheid en economische malaise weer wat kleur op de wangen. ‘I’m feeling supersonic, give me gin and tonic’. 

Het eerste album Definitely Maybe gaat over dromen over losbreken uit de Engelse arbeidersklasse. Met de monumentale opvolger (What’s the Story) Morning Glory positioneert Oasis zich tussen de allergrootste Engelse bands. Niet in de laatste plaats door het even breekbare als krachtige Wonderwall.

In de periode dat Wonderwall uitkomt stelt Noel Gallagher dat hij het nummer schreef voor en over zijn toenmalige vriendinnetje, Meg Mathews. Noel wil simpelweg laten weten hoe belangrijk Meg voor hem is in de gekte die rondom Oasis is losgebarsten. De titel is geïnspireerd op Wonderwall Music uit 1968, het eerste – weinig succesvolle –  soloalbum van George Harrison. Het is de soundtrack voor de – eveneens weinig succesvolle – film Wonderwall.

Wat de term Wonderwall precies inhoudt blijft mysterieus. Meg zegt hierover in 1996 aan Rolling Stone: ‘Het is een grapje tussen mij en m’n vrienden, je kunt het niet letterlijk gebruiken. Maar voor mij gaat het erom dat ik Noels rots in de branding ben. Zijn stabiliteit.’

Meg en Noel trouwen en krijgen een dochter, maar gaan in 2001 uit elkaar. Vanaf dat moment verkondigt Noel dat het nummer helemaal niet over Meg gaat, maar dat de media veel te groot hebben gemaakt. Hij zegt daarover tegen BBC Radio: ‘Als je meisje heeft gelezen dat het over haar gaat… zie dat nog maar eens terug te draaien. Maar het nummer gaat over een denkbeeldige vriend, die je komt redden van jezelf.’

 

Het verhaal achter: Oasis – Wonderwall

 

Broer Liam, altijd bereid om een verwarrende duit in het zakje te doen, zegt over Wonderwall tegen Rolling Stone: ‘Het is gewoon een mooi woord, het kan alles zijn. Als je op zoek bent naar dat kaartje voor de bus en je kunt het verdomme niet vinden en ineens heb je dat kutding. Fucking mega, that is me wonderwall.’

Wonderwall is de grootste hit die Oasis voortbrengt. De band gaat in 2009 uit elkaar, na ruim 18 jaar strijd tussen Liam en Noel. Beide lanceren succesvolle solocarrières, Wonderwall staat altijd op de setlist.

Ook bijna dertig jaar later staat het nummer steevast hoog in alle lijsten, of het nou gaat om radio charts, publieksvoorkeuren of de 500 Greatest Songs Of All Time van zowel NME als Rolling Stone. Vele artiesten hebben zich gewaagd aan een cover, zoals de melige Mike Flowers Pops of de adembenemende versie van Ryan Adams. Het origineel van Oasis is in 2020 het eerste nummer uit de jaren 90 dat de grens van een miljard streams passeert.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...