Het Verhaal Achter: Nothing Compares 2 U

Publicatiedatum 11-01-2024 Laatst gewijzigd 12-01-2024

Nothing Compares 2 U werd ooit geschreven door Prince en maakte in 1990 van de Ierse zangeres Sinéad O’Connor een wereldster tegen wil en dank. De video, met een hoofdrol voor haar betraande wangen, speelde een grote rol in dat immense succes.

 

Welke vrouw brak het hart van Prince en heeft daarmee het nummer Nothing Compares 2 U op haar geweten? Het is een vraag die de volgelingen van Prince uit de slaap houdt sinds het een hit werd. De zanger componeert nummer het in 1984 en neemt datzelfde jaar een demoversie op. Vele jaren later komt zijn vaste technicus Susan Rogers met een ietwat ontnuchterende verklaring: Nothing Compares 2 U gaat volgens haar over Sandi Scipioni, een huishoudster waar Prince enorm op gesteld is. Zij verdwijnt vanwege een plotseling sterfgeval in haar familie uit zijn leven, wat de artiest dus inspireerde tot de ultieme popsong over een dierbaar persoon die onvervangbaar blijkt te zijn.

 

The Family

Aan Prince kleeft alleen wel het gevoel dat Nothing Compares 2 U niet echt op zijn lijf geschreven is. Hij schenkt het nummer daarom aan The Family – een van zijn satellietgroepjes. De band neemt het op voor het enige en titelloze album dat in 1985 uitkomt. Zanger St. Paul Peterson probeert het in de studio de juiste emotionele lading te geven door zich te focussen op de net verbroken relatie met zijn vriendin Julie. De Family-versie van Nothing Compares 2 U wordt overigens niet op single uitgebracht. Het album van de band verkoopt matig en het Prince-nummer lijkt daarmee in de vergetelheid te raken.

 

Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wordt vijf jaar later door haar manager Fachtna O’Kelly op het idee gebracht om het nummer op te nemen voor haar cruciale tweede album I Do Not Want What I Haven’t Got. De wereld heeft in 1987 kennisgemaakt met de Ierse zangeres en haar unieke stem dankzij haar debuut The Lion And The Cobra. Het tweede album moet haar definitief naar de top brengen. Dat gebeurt ook, vooral dankzij Nothing Compares 2 U, dat met hulp van Soul II Soul’s Nellee Hooper grondig op de schop is genomen. De nog maar 23-jarige Sinéad O’Connor geeft het nummer met haar vocale expressie de emotionele lading die het verdient. Pure wanhoop, verlangen en verdriet verpakt in muziek.

 

Videoclip

Voor de single wordt met regisseur John Maybury een videoclip gemaakt. De opzet is even eenvoudig als effectief. Beelden van de zangeres die door een park in Parijs wandelt, worden afgewisseld met een close op van haar door emoties overmande gezicht. Aan het eind van het filmpje biggelen twee tranen over haar wangen. Ze zijn echt, zegt de zangeres daar zelf later over. Tijdens de opnamen van de clip moest ze denken aan haar zeven jaar eerder overleden moeder, daarbij getriggerd door de tekstregels ‘all the flowers that you planted mama, in the back yard, all died when you went away.’

 

 

 

Grammy nominaties

Het succes van de single is gigantisch, mede dankzij de aangrijpende videoclip. Nothing Compares 2 U wordt in liefst 17 landen een nummer 1-hit, zoals Amerika, Engeland, Ierland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Duitsland, Canada en Nederland. In het spoor daarvan vliegt ook het album in grote aantallen de winkels uit. Wereldwijd worden er uiteindelijk ruimt zeven miljoen exemplaren verkocht van I Do Not Want What I Haven’t Got. Het levert de zangeres in het voorjaar van 1991 vier Grammy nominaties op, maar de zangeres laat zich tijdens die plechtigheden niet zien. Ze heeft dan al moeite met de machinaties van de muziekindustrie.

 

Chris Cornell

Het verhaal van Nothing Compares 2 U is daarmee nog niet voorbij. In 1993 brengt Prince de compilatie The Hits/The B-Sides uit met daarop een live versie van het nummer, met een gastbijdrage van zangeres Rosie Gaines. In de jaren daarna nemen ook o.a. soulzangeres Aretha Franklin en Soundgarden-frontman Chris Cornell een cover van het nummer op. De oerversie uit 1984 ziet in 2018 eindelijk het licht als een single en een jaar later krijgt het een verdiend plekje op de compilatie Originals. Prince zelf maakt het allemaal niet meer mee. Hij overlijdt plotseling op 21 april 2016.

 

Documentaire

Op 26 juli 2023 ontvalt ons ook Sinéad O’Connor. Een jaar eerder gaat de door Katryn Ferguson geregisseerde documentaire Nothing Compares in roulatie. Het document oogst veel lof, al valt wel op dat uitgerekend het nummer waarnaar de titel verwijst nergens in de film te horen is. De erven Prince blijken daar geen toestemming voor gegeven te hebben. Het steekt kennelijk nog steeds dat de zangeres zich in haar biografie negatief over Prince heeft uitgelaten, terwijl deze er zelf nooit een geheim van maakte weinig op te hebben met de Sinéad O’Connor versie.

 

Julie

Toch eindigt niet alles rond Nothing Compares 2 U in bittere tranen. In de oorspronkelijke versie van het nummer legt Family-zanger St. Paul Peterson al zijn verdriet over zijn verbroken liefdesrelatie met Julie. Het komt gelukkig allemaal goed. De twee leggen het bij en stappen zelfs in het huwelijksbootje. En 40 jaar nadat hij zijn hart en ziel legde in de eerste officiële versie van Nothing Compares 2 U is hij nog altijd getrouwd met zijn jeugdliefde. Het stel heeft twee inmiddels volwassen dochters. Zijn Facebookfoto’s geven blijk van het sprankelende familiegeluk waar Nothing Compares 2 U toch ook een beetje verantwoordelijk voor is.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

In Memoriam 2023

Van deze muziekberoemdheden namen we in 2023 afscheid. We staan stil bij het overlijden van een aantal bekende en minder bekende artiesten, muzikanten en componisten zoals onder...