Het verhaal achter Mr. Blue Sky van E.L.O.

Publicatiedatum 03-10-2023 Laatst gewijzigd 06-10-2023

Mr. Blue Sky was in 1978 een bescheiden hit voor ELO. Het nummer haalde in Engeland de top 10, maar in de meeste andere landen bleef de single in de lagere regionen van de hitlijsten steken. In de jaren daarna groeide Mr. Blue Sky dankzij films, games en commercials alsnog uit tot het belangrijkste nummer van Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra.

 

 

In 1977 sloot Jeff Lynne zich op in een chalet hoog in de Zwitserse Alpen in de hoop dat de omgeving hem van de broodnodige inspiratie zou voorzien. Helaas werkten de elementen niet mee. Het regende vrijwel elke dag en het zicht werd hem ontnomen door een ondoordringbare mist. Wekenlang kwam er niets uit zijn handen, tot op een mooie dag de grijze wolken plaatsmaakten voor een stralende zon en een helblauwe lucht. De omslag van het weer bezorgde hem ook eindelijk een vrij uitzicht over de indrukkwekkende bergtoppen.

The Beatles

Het ontketende een ongekende aanval van inspiratie bij ELO’s orkestleider. In twee weken schreef hij liefst 14 songs, waaronder Mr. Blue Sky. Het nummer vertolkte wat hij voelde toen in de Zwitserse Alpen de bevrijdende zon doorbrak. Het nummer ontpopte zich als een popsymfonie: een verzameling thema’s die door Jeff Lynne op een briljante manier tot een geheel werden gesmeed. Van het autoradio-intro, de prachtige melodieën, het rockende vervolg, koorpartij, de geluidseffecten en het spacy staartje – hij metselde een waar meesterwerk. Zoals vaker bij de songs van Jeff Lynne waren de invloeden van The Beatles alom aanwezig. De opbouw had wel iets weg van A Day In The Life, terwijl het getik op metaal overgeheveld leek uit Maxwell’s Silver Hammer. Alleen werd er nu niet op een aambeeld geslagen, maar op de zijkant van een brandplusapparaat.

Out Of The Blue

Mr. Blue Sky kreeg een plekje op het ambitieuze dubbelalbum Out Of The Blue uit 1977, het zevende album van ELO. Het werd het slotstuk van het epos Concerto For A Rainy Day dat heel kant drie op de oorspronkelijke dubbel-lp besloeg. In oktober werd eerst het nummer Turn To Stone op single uitgebracht. In januari 1978 volgde Mr. Blue Sky. Het haalde een mooie zesde plaats in de Britse singlechart, maar elders bleek de hitpotentie toch wat tegen te vallen. In Amerika kwam het bijvoorbeeld niet verder dan een druilerige 35ste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland wist het net de top 10 niet te halen.

Jeff Lynne en de rest van zijn orkestleden zullen er nauwelijks wakker om gelegen hebben. Het album verkocht namelijk wel erg goed. Dat was best bijzonder, want traditioneel bleven de verkoopcijfers van de dure dubbel-lp’s wat achter bij reguliere albums. In Amerika, Engeland en diverse andere Europese landen schoot Out Of The Blue hoog de albumlijsten in. Uiteindelijk werden er wereldwijd 10 miljoen exemplaren van verkocht.

 

Het verhaal achter Mr. Blue Sky van E.L.O.

Jeff Lynne
(c) Michael Putland

 

Birmingham

Het kwam uiteindelijk ook helemaal goed met Mr. Blue Sky. In de decennia die volgden, werd het opgepikt door talloze classic rock radiostations. Het werd vervolgens ontdekt door samenstellers van soundtracks voor films. Zo was het nummer te horen in o.a. Role Models, Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, The Game Plan, Martian Child, Guardians Of The Galaxy en The Super Mario Bros. Movie. Het was te horen in commercials, o.a. voor Volkswagen. Mr. Blue Sky dook ook op in tv-series en schalde bij talloze sportevenementen door de stadions. Zoals het ook gedraaid wordt aan het begin van elke thuiswedstrijd van de Birmingham City Football Club – ‘the Blues’. Jeff Lynne kwam in Birmingham ter wereld en is een supporter. Ook al was het geen wereldhit, inmiddels is Mr. Blue Sky het nummer waar de Britse rockband ELO voor altijd mee geassocieerd zal worden. Of zoals de componist Jeff Lynne het zelf in 2014 omschreef: “Mr. Blue Sky bevat alles wat ik met ELO voor ogen had.”

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...